Заробване по италиански
/ брой: 162
За производителите на зеленчуци и плодове от Южна Европа сега е пиковият момент на прибиране на реколтата. Домати, патладжани и пъпеши чакат да поемат по пътя си към европейските супермаркети, където ги продават на все по-ниски цени. По-малко известно е, че тези цени се поддържат благодарение на хиляди експлоатирани сезонни работници, отбелязва "Дойче веле".
Работниците обаче получават за къртовския си труд по около 20 евро на ден. "Ние самите не печелим много. А всичко поскъпва - торовете струват три пъти повече, отколкото преди две години. Пък и от ЕС няма да получим тази година никакви субсидии. Много е трудно положението, добре печелят само търговците", оплаква се фермерът Салваторе Сабатино, цитиран от "Дойче веле". Собственикът на тютюнева плантация не крие, че наема емигранти на дъмпингови цени.
И макар полицията да прави постоянни проверки и да налага глоби, ако не се плащат дължимите данъци за труда на черноработниците, особено голям избор няма. Никой италианец не би се съгласил да работи за по-малко от 50 евро на ден, отбелязва Дойче веле. Ако не бяха емигрантите производството на тютюн да е спряло отдавна, обобщава Сабатино.