11 Юли 2024четвъртък22:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Главчев даде на прокуратурата казуса с „Мама и Аз“

/ брой: 85

автор:Дума

visibility 235

Министър-председателят Димитър Главчев възложи на ДАНС проверка и изпрати сигнал до прокуратурата по казуса с болницата „Мама и Аз“ за предприемане на действия по компетентност. До двете институции премиерът изпраща наличните в Администрацията на МС документи по казуса. Приложен е и доклад от министъра на здравеопазването, изготвен по искане на министър-председателя, относно процедурата за одобряване създаването на болницата.
Главчев настоява ДАНС да провери действията на МЗ, НЗОК и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ по всички етапи и всички процедури от момента на иницииране на процедурата до настоящия момент.
В сигнала до прокуратурата Главчев иска да бъде направена проверка, която да установи налице ли са данни за извършване на престъпления по посочените
факти и обстоятелства, свързани със създаване на болницата.
По-рано в съобщение до медиите от НЗОК поясниха, че Касата е дала две положителни становища за бъдещото лечебно заведение. Първото от 1 февруари 2023 г. и е подписано от вр. и. д. управител на НЗОК д-р Йорданка Пенкова. На 27 ноември м.г. НЗОК изпраща до MЗ второ положително становище за МБАЛ “Мама и аз”, което  е подписано от управителя Станимир Михайлов. От първото становище става ясно, че ако комплексната оценка на потребностите на населението от медицинска помощ покаже наличие на необходимост от разкриване на болницата, съответните средства за финансиране на дейността ще бъдат предвидени в плановете на НЗОК от 2026 г. Според второто становище, ако комплексната оценка на потребностите на населението покаже необходимост от разкриване на болницата, ще е възможно заявените от нея нови дейности (за бюджета на НЗОК) да бъдат финансирани в периода на тяхното осъществяване и в рамките на утвърдените от Надзорния съвет на НЗОК финансови параметри на болницата за сключване на договор с НЗОК.
На 30 април кабинетът реши да се създаде МБАЛ "Мама и аз", но на 1 май Главчев отмени решението.  
Председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров пък заяви, че ако частната болница е била внесла документите с друго име, а не "Мама и аз", е нямало да бъде отменено решението на служебния кабинет за издаването на разрешително за построяването, заради опасенията, че болницата ще погълне здравни специалисти, които са нужни за създаването на национална детска болница.

Газифицирането на Банско и Разлог пак се отлага

автор:Дума

visibility 463

/ брой: 130

Положението в "Мини Марица-изток" е критично

автор:Дума

visibility 522

/ брой: 130

Приходите от нощувки с ръст от 32%

автор:Дума

visibility 382

/ брой: 130

Евростат отчете спад при жилищните сделки у нас

автор:Дума

visibility 451

/ брой: 130

Гърция стана за смях с 6-дневна работна седмица

автор:Дума

visibility 510

/ брой: 130

Грузия ще се справи и без помощи от ЕС

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 130

Прокуратурата разследва Льо Пен за корупция

автор:Дума

visibility 454

/ брой: 130

Накратко

автор:Дума

visibility 397

/ брой: 130

Смет на човек

автор:Деси Велева

visibility 491

/ брой: 130

ВиК консолидация, но каква?

visibility 434

/ брой: 130

По протокола на ШОС

visibility 444

/ брой: 130

Стажът за пенсия - все по-скъп и недостъпен

visibility 437

/ брой: 130

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ