19 Ноември 2024вторник04:05 ч.

Здраве

Храните, които ни оставят гладни

/ брой: 21

автор:Дума

visibility 1605

Вредни храни няма - просто всичко трябва да е с мярка. И все пак, добре знаем, че има храни, които не ни засищат. Наричаме ги "Лапнеш нещо - няма нищо". Човек яде, яде, а все не усеща ситост. "Празни калории" - висока числена стойност, но хранителната им стойност е ниска. В класацията на WebMD първото място заемат 

кроасаните

"Да, но французите..." Французите са друга работа - те се тъпчат с кроасани, но са със стройни тела. Истината е, че съблазнителните лъскави кроасани дават повече калории, отколкото чувство за ситост. Затова от WebMD препоръчват като здрава закуска бъркано яйце и препечена филийка пълнозърнест хляб. 

Друга храна, която може да ни остави гладни е

нискомасленото кисело мляко

Колкото по-дълго човек дъвче храната, толкова повече тя го удовлетворява. По този критерий киселото мляко получава ниска оценка. А версията с ниско съдържание на мазнини често има "задкулисен" елемент - подсладителите. Затова специалистите по хранене препоръчват да се консумира пълномаслено кисело мляко с плодове и ядки.

Кексчетата

които и в България вече по модерному се наричат... мъфини. Та, мъфините са пълни с рафинирано бяло брашно, захар и мазнини - перфектен начин човек да се натъпче с калории, без да задоволи глада си. 

Белият ориз

може да скрои лош номер на кръвната захар, без да ви засити. Затова специалистите по хранене препоръчват ориз басмати или кафяв ориз.

Яйчените белтъци

Ако се откажете от жълтъка, за да загубите калории, няма да се почувствате сити, предупреждават от WebMD и обясняват, че именно жълтъкът е "пълен протеин" на природата благодарение на аминокиселините, които тялото използва за изграждане на клетки. А и последните проучвания показват, че количеството на наситени мазнини и холестерол в цяло яйце не вредят на здравето. 

В плодовия сок

няма нито една фибра от плодовете, от които е дошъл. Само една от ползите от растителните фибри - помагат за работата на червата (като средство срещу запека). Да не говорим и като начин за предпазване от диабет и сърдечни заболявания. Затова ябълките и гроздето например ни карат да се почувстваме сити, за разлика от сока им.  

Не на последно място са 

пържените картофки

Те имат повече мазнини и сол от варените или печените. И тук да припомним нещо, което преди време българска ендокриноложка каза пред ДУМА: един суров 75-грамов картоф има 55 калории за сметка само на глюкозата в нишестето. Когато се изпържи, от 75 г става 35 г, а калориите стават 90, като се направи на чипс - 25 г и 145 калории. С 25 г чипс усещате стомаха си празен, а калориите са 3 пъти повече.

Инспекторатът на МС иска наказания в Министерството на културата

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 220

4 щама на грипа тази година

автор:Дума

visibility 382

/ брой: 220

3 януари ще бъде учебен ден в София

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 220

Експерти алармират за криза с тока през зимата

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 220

Инфлацията рязко се ускорява през миналия месец

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 220

Застраховката на такситата поскъпва заради честите инциденти

автор:Дума

visibility 403

/ брой: 220

Еврокомисията повиши очакванията си за българската икономика

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 220

Стреляха по резиденция на Бенямин Нетаняху

автор:Дума

visibility 418

/ брой: 220

Тръмп гласи високи мита за Евросъюза

автор:Дума

visibility 395

/ брой: 220

Гръцката полиция на крак заради демонстрации

автор:Дума

visibility 361

/ брой: 220

Ново ниво

автор:Ина Михайлова

visibility 1145

/ брой: 220

Това не са услуги

visibility 416

/ брой: 220

Иска ли Зеленски мир

автор:Юри Михалков

visibility 404

/ брой: 220

За лъжите и истините, свързани с „Гунди – легенда за любовта“

visibility 447

/ брой: 220

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ