18 Септември 2024сряда18:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

ВСС като втасалата Мара

Размразяването на процедурата за избор на нов главен прокурор може да се превърне в бомба, предупредиха съдии

/ брой: 178

автор:Юлия Кулинска

visibility 231

ВСС извади от фризера процедурата за нов главен прокурор и я пришпори спешно с мръсна газ. Решението на висшите съдии обаче май заприлича на поговорката "Всичката Мара втасала и на хорото се хванала". Тя се отнася за този, който върши нещо съвсем излишно и  ненужно, когато други важни неща не са му в ред. Та, и ВСС така...
Мнозинството във ВСС твърди, че избора на нов обвинител номер 1 от този ВСС с изтекъл мандат е легитимен и проблем с него няма. И това наистина наистина изглежда така. Аргументите са свързани с решение на Конституционния съд (КС), според който висшите съдии могат да продължат да изпълняват своите функции, докато не бъдат избрани нови такива от НС.
В конкретния казус произнасянето на КС отново доказва, че той може да се ползва

като шапка с късмети,

която дописва Конституцията, вместо да я тълкува и по тази начин иззема функции на парламента. За всеки непредубеден обаче е ясно, че тълкуването на ВСС на решението е като дяволът да чете Евангелието. Да, в  основния закон на държавата са посочени случаите, в които се осигурява непрекъснатост при функционирането на даден орган, ако това се наложи, но не пораждат ли те разбирането, че даден орган може да функционира неограничен период от време!?
Цялата тази каша с тълкуването на решението на КС  всъщност създава правна непредвидимост

заради политически мързел

и нехайство от страна на депутатите, които не намериха воля да попълнят съдийската и прокурорската си квота във ВСС с нови членове и да изберат нови шефове на ВКС и ВАС. Не омаловажава ли това съществуването на мандата въобще, защото той, освен инструмент за взаимно възпиране на властите, е и средство за защита на членовете на даден орган. Нали работата им след изтекъл такъв е плодородна почва да развиване на всякакви зависимости или затвърждаване на вече съществуващи...
Всичко това поставя под въпрос и много неизвестни

легитимността на ВСС

да отвори процедурата за избор на нов главен прокурор.
Независимо как ще се развие тя оттук нататък е необходимо ВСС да даде обяснение защо бърза. Действията му оставят категорично съмнение, че се  изпълнява политическа поръчка.
Едно от безумните промени в Конституцията, сътворени от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, се отнася до мнозинството, с което се избира главен прокурор. Това беше и един от въпросите към КС. През лятото на миналата година, докато течеше процедурата по освобождаването на Иван Гешев от поста обвинител номер 1, парламентът прие промени в Наказателно-процесуалния кодекс(НПК) и Закона за съдебната власт(ЗСВ), част от тях се отнасяха до мнозинството за избор и освобождаване на главния прокурор. Депутатите записаха, че това става с 13 гласа, вместо досегашните 17 в 25-членния ВСС. А малко след това - на 12 юни 2023 г., висшите съдии освободиха със 16  гласа Гешев от поста му.
На 22 юни 2023 г. ВСС откри процедура за избор на главен прокурор. На 6 юли обаче кадровиците я спряха до произнасянето на КС заради жалбата на Гешев за промените. Година и един месец по-късно КС обяви, че няма проблем с измененията в НПК и ЗСВ и по-специално с намаляването на необходимото мнозинство за избор на главен прокурор. Така главният прокурор ще може да се избира с по-малко гласове.
Независимо че формално са налице основанията за възобновяване на процедурата,

има законова пречка,

предупреди по време на заседанието на ВСС съдия Олга Керелска. Тя посочи, че в съдебния закон има разпоредба, в която все още присъстват Общо събрание, Прокурорски съвет и ВСС, както бяха наименувани органите според последните промени в Конституцията. Според Керелска аргументът за изтекъл мандат е съществен и не бива да бъде подценяван. "Нямаме отговор от КС дали, след като ни е изтекъл мандатът, можем да откриваме процедура за избор на главен прокурор. Не е редно и по този начин да определяме лицето, което ще ръководи прокуратурата в следващите 7 години", поясни тя. Керелска припомни, че ВСС е в непълен състав. Съдийската колегия е с двама по-малко, прокурорската с един, мандатът на шефа на ВАС изтича през ноември, а и и. ф. главният прокурор не участва в заседанията. Тя предупреди, че изборът може да се превърне в "бомба".
Шефовете на ВКС и на ВАС Галина Захарова и Георги Чолаков подкрепиха Керелска. Против откриването на процедурата се изказа и съдия Атанаска Дишева. "Никой не е предполагал, че на ВСС ще му се наложи да работи 2 години над мандата си. Разумен срок може да се приеме, че е половината от мандата, но не и повече от този", поясни тя. Според Дишева въпросът трябвало да се реши с тълкувателно решение на КС.


Юристи:
Нови  съдии трябва да избират обвинител номер 1

Конституционният съд не е обявил за противоконституционни текстовете, в които настоящият ВСС може да избира нов главен прокурор, припомни доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право. Според нея има два прочита на казуса - че този ВСС може да излъчи нов главен прокурор и че трябва нов състав да стори това. По думите на Киселова тези разпоредби е трябвало да бъдат обявени за противоконституционни и нов ВСС да избира главен прокурор.
Toзи BCC дoкaзa, чe дeйcтвa с пoлитичecки, a нe c пpaвни apгyмeнти и мoтиви, коментира правният експерт Ивaн Бpeгoв. "Бъpзa ce пpeднaмepeнo. По думите му да си член на BCC в мoмeнтa e eднa aбcoлютнo бeзoтчeтнa длъжнocт, дocтa дoбpe възнaгpaдeнa, c oгpoмнo влияниe. Ако Делян Пеевски зaгyби влияниeтo cи в пpaвocъдиeтo, новите члeнoвe нa ВСС щe ocвoбодят избpaния глaвeн пpoкypop", прогнозира той.
"Щом ВСС, който е доказал, че няма собствена воля и изпълнява поръчки, открива процедура по избора на главен прокурор, то същият ВСС, освен държавно и обществено нелегитимен, е и скандално провокативен и опасен за върховенството на правото", се казва в декларацията на инициативата "Правосъдие за всеки".
Сега много ясно ще си проличи кой вдига лозунги за политическо влияние, кой само говори, че определено лице в държавата прави опит да завземе цялата власт и кой се интересува от опазване на държавните институции от противозаконна интервенция и на държавността, заявиха от организацията.



Отпушиха и избора за шеф на ВАС

Съдийската колегия на ВСС спешно започна подготовката за избор на председател на Върховния административен съд (ВАС). Мандатът на настоящия шеф Георги Чолаков изтича през ноември. Процедурата да бъде открита от Пленума на ВСС на 3 октомври. По закон номинации се правят в следващите четири заседания на съвета - на 10, 17, 24 и на 31 октомври. Според Закона за съдебната власт предложения за шеф на ВАС може да правят поне трима членове на Съдийската колегия, министърът на правосъдието и Пленумът на ВАС.
Изслушването на кандидатите за поста и изборът ще се проведат на 13 февруари 2025 г. Необходими са поне 17 гласа, за да има успешен избор.
По закон процедурата за избор на този, който ще ръководи висшите съдии се открива не по-рано от 6  месеца и не по-късно от 4 месеца преди изтичането на мандата. ВСС изпусна този срок, докато чакаше произнасянето на КС съд за промените в Конституцията, с които беше премахнат Пленумът на ВСС, който допреди измененията провеждаше изборът.

Токът в Южна Европа - до пет пъти по-скъп

автор:Дума

visibility 543

/ брой: 178

Фон дер Лайен ни даде постен и скромен ресор

автор:Дума

visibility 583

/ брой: 178

Единайсет жени в новата Еврокомисия

автор:Дума

visibility 587

/ брой: 178

Атина иска европейско решение за мигрантите

автор:Дума

visibility 575

/ брой: 178

Накратко

автор:Дума

visibility 473

/ брой: 178

Ще се примири ли ЕП?

автор:Кристиан Вигенин

visibility 592

/ брой: 178

Светът по ръба на глобална и ядрена война

автор:Юри Михалков

visibility 597

/ брой: 178

Такса смет или национална криза с боклука?

автор:Барбара Пейчинова

visibility 547

/ брой: 178

Неуредици

автор:Барбара Пейчинова

visibility 572

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ