23 Юли 2024вторник19:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимки Софийска опера и балет

Музикалната поема "Рилският пустинник" ще бъде представена на площад "Свети Александър Невски"

/ брой: 138

автор:Дума

visibility 369

Софийската опера представя на площад "Свети Александър Невски" на 26, 27 и 28 юли от 21 ч. музикалната поема "Рилският пустинник". Спектакълът се посвещава на 100-годишнината от освещаването на Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Текстът на музикалната поема е от Тихомир Павлов, а музиката е от ставрофорен иконом Кирил Попов.
Тихомир Павлов (с рождено име Александър Александров Павлов) е роден на 14 юни 1880 г. в Казанлък. Първата му творба е поемата "Сирачето" (1898). Развива активна политическа дейност в Битоля, Македония. Участва в борбите на българите в Одринска Тракия със своя чета. След края на Първата световна война се посвещава изключително на публицистична и писателска дейност.
Автор е на романи, разкази, поеми, публицистика, етнографски трудове и др. Освен историческата му публицистика и книги, свързани с българската история, които са отличителна черта в творчеството му, той публикува и поеми, разкази и романи за съвременния живот. Може би най-значителната част от неговото творчество е свързана с работата му в научния институт "Западни покрайнини", където е привлечен от Емануил Попдимитров.
Независимо къде и какво работи, той посвещава целия си живот на обединението на България. Тихомир Павлов умира на 1 декември 1937 г. Малко преди да си отиде от този свят създава последната си поетична творба  - "Рилският пустинник", според житието на всебългарския светец преподобни Йоан Рилски Чудотворец. За съжаление, тази уникална поема остава в забвение, докато през 2022 г. нашият съвременен свещенослужител, композитор, диригент и педагог отец Кирил Попов (р. 1955 г.) я намира в своя личен архив и получава музикално вдъхновение.
Кирил Попов е роден на 5 декември 1955 г. Завършва през 1975 г. Софийската духовна семинария, а през 1981 г. и Духовната академия. През 1982 г., по решение на Св. Синод на БПЦ, е аспирант в Московската духовна академия. След завръщането си в България преподава източно църковно пеене (1985-1989) и хорово пеене (1991-2000) в Софийската духовна семинария, дирижира хора при катедралния храм "Св. Неделя" в София (помощник-диригент 1985-1990 г. и диригент 1991-2000 г.), а през 1989-1990 г. работи като научен сътрудник в Църковноисторическия и архивен институт при Българската патриаршия. През 1987-1988 г. преминава следдипломна квалификация по хорово дирижиране в Българската държавна консерватория (сега НМА "Проф. Панчо Владигеров") в диригентския клас на проф. Васил Арнаудов. От 17.03.1986 г. е диригент на Софийския свещенически хор. През 2000 г. приема духовен сан. От 1.11.2013 г. е енорийски свещеник в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя" в София. Като диригент има издадени записи на грамофонни плочи и осем компактдиска със Софийския свещенически хор. Композира и прави обработки на повече от 100 църковни песнопения и светски песни.
В "Рилският пустинник" участват Ириней Константинов, Атанас Младенов, Ангел Христов, Иван Радев, Димитър Станчев, Николай Петров, Веселин Михайлов, Стефан Владимиров, Иван Александров, Велислав Нинов и др.
Постановъчен екип: диригент (26 и 27 юли) - Старозагорски митрополит Киприан, диригент (28 юли ) - Жорж Димитров, режисьор - Пламен Карталов, диригент на хора - Виолета Димитрова, сценично оформление - Нела Стоянова, костюми - Марта Миронска, и др.

Банки отново вдигат таксите

автор:Дума

visibility 513

/ брой: 138

Половин София остава без топла вода за 12 дни

автор:Дума

visibility 469

/ брой: 138

ВАС отмени екостикерите за колите

автор:Дума

visibility 473

/ брой: 138

Байдън напусна надпреварата

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 138

Кличко допуска референдум за мир

автор:Дума

visibility 484

/ брой: 138

Курти обвини Сърбия за взрив край езеро

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 138

Накратко

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 138

Мътни води

автор:Евгени Гаврилов

visibility 531

/ брой: 138

Зад смокиновия лист

visibility 512

/ брой: 138

Bye-bye, Байдън

автор:Таня Глухчева

visibility 452

/ брой: 138

Празник на духа, наследен от Апостола

автор:Дума

visibility 453

/ брой: 138

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ