04 Октомври 2024петък06:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Неков: Помагаме на производителите от планинските райони да защитят продуктите си

Евродепутатът създаде експертна работна група за прилагане на означението "планински продукт" в българското законодателство

автор:Дума

visibility 1270

Проектонаредбата за прилагане на термина за качество "планински продукт" ще бъде предложена на правителството, министерството на земеделието и на Народното събрание. Работата по текста е основната цел на сформираната на 15 септември експертна работна група.
"Добрите практики съществуват. Регионът ни е уникален и България има възможност да бъде сред първите държави членки, които въвеждат термина "планински продукт". Все повече потребители очакват чистите планински храни. Това ще помогне и на производителите, и на потребителите. Оптимист съм, че с общи усилия ще успеем". Това заяви Момчил Неков по време на експертното заседание.
На първата работна среща бяха отчетени спецификите в българското законодателство и производствената практика. Работата ще продължи с привличане на всички заинтересовани страни. Другите държави, които подготвят въвеждане на "планински продукт", са Италия, Германия и Австрия.
Българско сирене, мед, билки, месни продукти, произведени в планински райони, са потенциални носители на престижното означение "планински продукт". 40% от територията на България е с планински и полупланински релеф.
По-рано в петъчния ден Момчил Неков беше гост на откриването на учебната година в Професионалната гимназия по икономика в Перник. Там той обяви началото на ученически конкурс с награда посещение в Европейския парламент в Брюксел.

Инфлацията е стопила спестяванията на 73% от българите

автор:Дума

visibility 1008

/ брой: 188

Шефовете в пощите остават без заплати, ако не плащат на работниците

автор:Дума

visibility 1224

/ брой: 188

Животновъди искат спешно подпомагане, плашат с протести

автор:Дума

visibility 1156

/ брой: 188

Засякоха шарка по овцете в Гърция близо до нашата граница

автор:Дума

visibility 1069

/ брой: 188

Конкурс за есе с награди върху корейско произведение

автор:Дума

visibility 1291

Остър, но смислен дебат между Уолц и Ванс

автор:Дума

visibility 1353

/ брой: 188

Намаляват таксите по две гръцки магистрали

автор:Дума

visibility 1062

/ брой: 188

Закле се първата жена президент на Мексико

автор:Дума

visibility 1099

/ брой: 188

Гибелен фанатизъм

автор:Таня Глухчева

visibility 1961

/ брой: 188

Извратена кампания

автор:Александър Симов

visibility 1897

/ брой: 188

За образованието

автор:Дума

visibility 2085

/ брой: 188

„Малките“ неща правят голяма сянка

автор:Ева Костова

visibility 1163

/ брой: 188

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ