07 Октомври 2024понеделник14:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Иван Пазламачев с 30 живописни платна в "Астри"

Това е първата самостоятелна изложба в София на художника, роден в Ямбол, който живее и твори в САЩ

/ брой: 190

автор:Дума

visibility 191

Самостоятелна изложба живопис на Иван Пазламачев е подредена до 18 октомври в столичната галерия "Астри" (ул. "Цар Самуил" 34). Галеристката Вихра Пешева представя автора и неговите творби.
"Тази първа изложба на Пазламачев в София, след 33 години в Америка, включва около 30 платна, рисувани в последните пет-шест години. Фигуративни, сюжетни, портретни, автопортретни... Последното е винаги и при всички вярно. Образът на художника се появява или прозира в собствените му произведения независимо от жанровете в изобразителното изкуство, които го вълнуват в момента. В случая това е едно смело саморазкриване на художника, което винаги предизвиква нашето възхищение. Както и предизвиква самите нас, напомня за възможната свобода, която носим в себе си.
Иван Пазламачев е роден в Ямбол през 1972 г. През 1987 г. завършва Средното специално художествено училище за приложни изкуства в София. Още като ученик, през 1986 г., прави първата си самостоятелна изложба в родния си град, която включва живопис и скулптура.
Съвсем млад, в зората на демокрацията, Иван напуска България. През 1990 г. е в Германия, където организира две свои изложби, а през 1991 г. вече е в САЩ, където живее и работи до днес. Установява се в Ню Йорк и бързо навлиза в артистичните среди. В периода 1992 - 1995 г. завършва колежа "Сънбридж" в Ню Йорк. Започват да излагат негови картини, участва в артистични резиденции, печели награди за високи постижения, в шоута и артистични стипендии. През 1995 г. е първата му самостоятелна изложба в САЩ, сложила начало на десетки негови групови и самостоятелни изяви в Ню Йорк, Ню Джърси, Флорида, Маями, Калифорния, Лос Анджелис и т.н. Но връзката му с Континента не е изоставена - излага по малко в Италия, Франция (Салона), в Германия (БКИЦ), многократно в Ямбол, а от 2017 г. участва и в годишната изложба на галерия "Астри" "Формат 30/30" и веднага е забелязан от артистичните и колекционерските среди.
През 2002 г., след конкурс, е приет в Профсъюза на сценичните работници в САЩ и оттогава работи само за театрални постановки на Бродуей. По покана на сценографите рисува авторски произведения за два спектакъла през 2018 и 2022 г. в Ню Йорк. Пет от албумите на американския саксофонист Стив Слейгъл са с обложки на Иван Пазламачев.
В Лунния кодекс, Codex Nova - изстрелян на 15 февруари, кацнал на Южния полюс на Луната на 22 февруари 2024 г., чрез SpaceX Falcon 9/ GLL Lunaprise/ NanoFiche/ Intuitive Machines - Odysseus - програмата на НАСА за предаване и съхраняване на културното наследство на земляните, са включени 14 негови картини. Две от тях изложихме във "Формат 30/30" миналата година, а другите 10 Пазламачев показва сега в България, в първата си самостоятелна софийска изложба.

Властта обмисля по-високи данъци

автор:Дума

visibility 367

/ брой: 190

Задава се пореден ремонт на VІ блок в АЕЦ "Козлодуй"

автор:Дума

visibility 367

/ брой: 190

Съдът на ЕС спаси тировете от често връщане в България

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 190

Работим 17 години за собствено жилище

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 190

Бури и дъждове в Хърватия и Гърция

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 190

Мицкоски ни вини в предизборни игри

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 190

20% ДДС за частните училища на Острова

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 190

Накратко

автор:Дума

visibility 465

/ брой: 190

Пуснете алармата!

автор:Александър Симов

visibility 334

/ брой: 190

Защо тази партия

visibility 418

/ брой: 190

Опитайте да ми разкажете

автор:Мартин Карбовски

visibility 352

/ брой: 190

Даваме алтернатива на сегашната безпътица

автор:Барбара Пейчинова

visibility 393

/ брой: 190

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ