03 Септември 2024вторник16:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

По-дълга ваканция за учениците, пролетната не се слива с Великден

МОН обяви окончателния списък с датите на изпитите за външното оценяване

/ брой: 168

автор:Дума

visibility 86

Есенната ваканция на учениците ще бъде от 31 октомври до 3 ноември, пролетната - от 29 март до 6 април, а за дванайсетокласниците – от 4 до 6 април. Това е записано в заповедта за определяне на графика на учебното време след приключилото обществено обсъждане. В процеса му надделяха становищата пролетната ваканция да не се обединява с почивните дни за великденските празници. Затова и МОН се съобрази с многобройните предложения за разделянето й от Великден и я измести в дните от 29 март до 6 април, а за дванайсетокласниците – от 4 до 6 април.
Министерството взе предвид и постъпилите искания за промени в почивката за учениците по Коледа и Нова година. След множеството становища и предложения беше решено коледната ваканция да започне от 21 декември и да продължи до 2 януари включително, а междусрочната да се измести на 5 февруари. Това позволява и увеличаване на есенната ваканция, която ще бъде от 31 октомври до 3 ноември.
За да се предложи този увеличен брой почивни дни, дните за провеждане на изпити от националните външни оценявания стават учебни за всички ученици. Досега изпитите в 7 клас по български език и литература и по математика бяха в неучебен ден. През предходната година за първи път националното външно оценяване за 10 клас бе проведено в учебен ден, с което системата се справи без сътресения. Това ще се приложи през учебната 2024/2025 година и за 7 клас, което ще позволи повечето почивни дни през учебния срок.
За да се избегнат недоразумения, в заповедта, с която се определят датите за провеждане на изпитите, изрично е записано, че за учениците в 7 и 10 клас, явяващи се на национално външно оценяване по български език и литература и по математика, учебният ден приключва с тяхното полагане. За останалите ученици директорите създават организация за провеждане на учебни занятия и дейности.
Датите за изпити от националните външни оценявания по български език и литература и по математика остават, както бяха предложени в проекта на МОН – съответно 18 и 20 юни (7 клас) и 13 и 16 юни (10 клас). За четвъртокласниците изпитът по български език и литература ще бъде на 3 юни, а по математика – на 4 юни. Задължителните държавни зрелостни изпити и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация ще са на 21 и 23 май.
В резултат на постъпилите становища вторият учебен срок за учениците от 1 до 3 клас ще приключи на 2 юни 2025 г., за дванайсетокласниците - на 15 май, а за учениците от 4 до 6 клас - на 16 юни.

НАП закрива банковите гишета в офисите си

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 168

44% от българите не могат да си позволят едноседмична почивка

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 168

Масови проверки на стоки и услуги за учениците

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 168

ЕС предупреди Скопие да не зарязва Коридор 8

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 168

Успехи на несистемни партии в Германия

автор:Дума

visibility 330

/ брой: 168

Израел потърсил Русия за заложниците

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 168

Накратко

автор:Дума

visibility 539

/ брой: 168

Истинската битка в БСП

автор:Александър Симов

visibility 424

/ брой: 168

Граждански дълг

автор:Барбара Пейчинова

visibility 452

/ брой: 168

Остриетата на неолиберализма - дисекция в няколко подточки

visibility 245

/ брой: 168

При кого отива властта?

автор:Мартин Карбовски

visibility 361

/ брой: 168

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ