27 Септември 2024петък20:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Православен календар

Църквата почита на 24 септември св. първомъченица и равноапостолна Текла. Преп. Коприй. Св. Силуан Атонски

/ брой: 181

автор:Дума

visibility 635

Текла била от знатен род, но заживяла скромно и проповядвала вярата в Христа

Светите апостоли Павел и Варнава проповядвали Евангелието в Икония, град в Мала Азия. Живеели в дома на благочестив човек на име Онисифор. В къщата на Онисифор се събрали всички да слушат проповедите на апостолите. Мнозина се обръщали в истинския път. Измежду честите посетители била 18-годишна девойка на име Текла, красива дъщеря на богати и знатни родители. Тя била сгодена за момък, който се казвал Фамир, също измежду първите в града по знатност, богатство и красота.
Думите на светия апостол подействали силно на девойката и тя приела тайно християнската вяра. Решила да посвети на Бога целия си живот. Майка й, която била езичница, когато узнала, че Текла приела християнската вяра, се ядосала. Повикала Фамир и му казала да положи усилия да привлече към себе си годеницата си. Но Текла оставала непреклонна. Като видял, че всичко е напразно, Фамир подал жалба до градския началник против апостол Павел. Началникът заповядал да го затворят в тъмница да го изправят на съд.
Когато Текла чула, че апостолът е затворен заради нея, отишла в тъмницата, подкупила стражата да я пусне и останала при него да му служи тъй, както дъщеря служи на своя баща. Нейното бягство разтревожило близките й. Търсели я навсякъде, най-после я намерили в затвора. Донесли за това на градския началник.
Началникът я уговарял да се обърне отново към предишната вяра и да се омъжи за Фамир. Тя не се съгласила. Осъдена била да бъде жива изгорена на клада. Текла се прекръстила и сама се качила на кладата. Изведнъж завалял проливен дъжд с такава силна градушка, че началникът и събралите се хора избягали. Кладата угаснала. Текла слязла от нея невредима и напуснала града. Чула, че апостол Павел бил освободен от затвора и изпъден от града. Срещнала един Павлов ученик, който я завел при него. Апостолите Павел и Варнава, Павловият ученик и Текла тръгнали на апостолско пътешествие.
Когато пристигнали в Антиохия, един от градските началници на име Александър видял хубавата Текла и поискал да се ожени за нея. Тя не приела и той уведомил главния началник, че Текла е християнка. Тя била осъдена да бъде изядена от зверовете в цирка.
Текла била отведена при една жена, която била от царски род. Предполагало се, че тя ще й повлияе да се отрече от вярата си и да стане жена на началника. Но се случило обратното: Трифена приела християнската вяра. На сутринта Текла била заведена на смърт. Пуснали срещу нея зверовете, но те кротко легнали при нозете й. Поразен от чудото, народът извикал:
- Велик е Бог, Когото Текла проповядва!
Главният началник се уплашил от силата, която я пази, и я пуснал на свобода. Текла се завърнала при Трифена и живяла при нея известно време. С благословението на св. апостол Павел Текла отишла в Селевкия. Поселила се в пустинно място на една планина. Мнозина идвали при нея да се поучават и донасяли своите болни, които Текла изцерявала. Обърнала много езичници към вярата в Христа Бога. Починала в дълбока старост.

58% от българите печелят колкото за разходи

автор:Дума

visibility 546

/ брой: 184

Плоският данък е по-изгоден за богатите

автор:Дума

visibility 717

/ брой: 184

Забраняват да си продаваме колата на части

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 184

Такситата с двойна тарифа по празниците

автор:Дума

visibility 608

/ брой: 184

ЕС започва преговори с Албания за членство

автор:Дума

visibility 639

/ брой: 184

Русия променя ядрената си доктрина

автор:Дума

visibility 811

/ брой: 184

Призив за край на огъня между Израел и Ливан

автор:Дума

visibility 732

/ брой: 184

Накратко

автор:Дума

visibility 1353

/ брой: 184

Кметът-бомба

автор:Александър Симов

visibility 1104

/ брой: 184

Линията на осъдените души

автор:Барбара Пейчинова

visibility 738

/ брой: 184

За колко ни оценяват

автор:Евгени Гаврилов

visibility 760

/ брой: 184

Глобалният мир е пред безпрецедентна заплаха

автор:Дума

visibility 777

/ брой: 184

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ