27 Юли 2024събота02:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Лъжи, смях и истини, или в какво се превръщат шегите

На 1 април се майтапят не само децата, но и учени, лекари, политици и най-вече - журналисти

/ брой: 76

автор:Альона Нейкова

visibility 3036

Мнозина от нас на 1 април със сигурност са паднали в капана на световния Ден на лъжата, а най-находчивите са успели да погодят някой смешен номер на близки и приятели. Традицията да се шегуваме на този ден не подминава не само децата, но и учени, лекари, политици, както и журналисти, които бързат да съобщят на всички останали за невероятните "открития" и "находки", в които някои вярват абсолютно безрезервно, без да се замислят. Но често обикновените майтапи се превръщат в повод за масов ажиотаж, невиждани протести, странни пратки или просто неочаквани реакции...

След като през 1877 г. Томас Едисън патентова фонограф, не само съпругата му, но и цяла Америка започва да вярва, че неговата гениалност е безгранична. Затова, когато след близо година във вестник "Graphic" излиза публикация, че изобретателят е създал уред, превръщащ обикновена почва във висококалорийна храна, благодарение на който може да се реши проблемът със световния глад, доста хора приемат "новината" за истина. Обаче няколко седмици по-късно, заради натиска от адвокатите на Едисън, изданието пуска опровержение. Освен безкрайната върволица от посетители, досаждащи на автора на множество изобретения, в резиденцията му не спират да нахлуват крадци, опитващи се да задигнат чудния апарат, вероятно за да нахранят всички хора на Земята.
В Деня на смеха и лъжата през 1981 г. "Herald News" уведомява читателите си, че в три мичигански езера, в рамките на биологичен експеримент, ще бъдат пуснати 2000 (!) сладководни акули. По този начин учените искали да разберат ще оцелеят ли хищниците в студения климат на щата. За това благо дело, по думите на вестникарите, правителството е отпуснало милион и половина долара. "Вероятно скоро ще станем свидетели на рязкото намаляване на популацията на обитателите на Великите езера, тъй като една акула изяжда средно по 10 кг риба дневно", се цитира в статията заключението на представител на Националната асоциация на биолозите. Най-много от тази история "пострадва" главният офис на тази организация, тъй като в рамките на близо месец там пристигат десетки колети с... риба.
Обръщение към световната общественост е публикувано на 1 април 1981 г. в лондонския в. "Daily Mail". Известното издание моли за помощ в търсенето на изчезналия маратонец Кимо Накаими. Японският спортист, участник в традиционното пролетно бягане, заради грешка в превода решил, че трябва да тича не 26 мили, а 26 дни. Изданието уточнява, че представителят на Страната на изгряващото слънце се е изгубил в безкрайната Англия и все още упорито се движи нанякъде... Няколко души се обадили тогава в редакцията, убедено съобщавайки, че са видели японеца, но не са успели да го догонят.
В навечерието на 1 април през 1983 г. от агенцията "Асошиейтед прес" решават да вземат интервю от професора по история от Бостънския университет - Йосиф Боскин. Ученият разкрива на нищо не подозиращия журналист, че "честванията на Деня на глупаците датират още от времената на Римската империя, когато един от придворните шутове се хвали пред Константин I Велики, че притежава отлични умения, за да управлява държавата. Колкото и странно да изглежда, комедиантът получава тази възможност - но само за ден. А Константин решава веднъж годишно империята да се оглавява от някой смешник. И така се ражда традицията по този начин да се отбелязва Денят на глупаците". Всички средства за масово осведомяване разпространяват първоаприлската история на агенцията, без дори да подозират, че това е шега. Ученият обаче се извинява за майтапа, но и до ден днешен на места все още може да се срещне твърдението, че Денят на лъжата има римски или византийски корени.
Челен материал, публикуван на 1 април 1995 г. във в. "Irish Times", разкрива на читателите, че корпорацията "Дисни" преговаря с Русия за закупуването на мумията на Ленин. Тялото на вожда на световния пролетариат искат да преместят в "Евродисниленд", където ще го подложат на специална "обработка", за да го запазят в традициите на компанията. Идеолозите на инициативата планират още да пуснат като звуков фон прочутата реч на президента на САЩ Роналд Рейгън, в която той говори за "империята на злото". А наблизо да се продават тениски с изображението на Ленин. Всичко това, според експерти, ще привлича в парка огромни тълпи от желаещи да видят невижданото и ще увеличи приходите до главозамайващи суми. В кулминация на шегата се превърнали дебатите, водени в рускоезичните емигрантски издания. Либералите предлагали да оставят мавзолея празен, за да "символизира празнотата на цялата комунистическа система на управление". А национал-радикалите смятали, че той трябва да бъде превърнат в мемориален паметник на Николай II.
Не се знае в какво състояние читателите се запознават с този текст на сайта на вестника. Има определена вероятност да е в същото (на три чаши вино), в каквото е написан (шегичка, хаха). Но онези, които не влизат в глобалната мрежа, без да гаврътнат поне една бира, със сигурност биха се развълнували от статията, излязла през април 1994 г. в списанието "PC Computing". В полемичния материал авторът задава въпроса дали е правомерен новият законопроект, забраняващ използването на интернет в нетрезво състояние. Главният акцент в публикацията е върху зловещите планове на ФБР, което се кани да подслушва телефоните на граждани, забелязани да сърфират в мрежата пияни. Посочен е дори номерът на законопроекта - 010494 (тоест 1 април `94), а текстът е подписан с името Липрйе Слуф (обратното на ейприл фулс - April Fools, което означава първоаприлска шега). Въпреки всички тези знаци, разкриващи истинския характер на материала, в Конгреса на САЩ са получени толкова много обаждания от изтрезнели потребители на интернет, че сенаторът Едуард Кенеди е принуден официално да опровергае съществуването на подобен законопроект.
Радостен обаче е фактът, че хората се шегуват, лъжат се и се смеят не само на 1 април. Защото усмивките са неизменна част от живота ни, колкото и труден или невесел да изглежда понякога. Но безкрайният набор от причини, предизвикващи радост и щастие, май още дълги години ще вдъхновява специалисти за сериозни научни изследвания.
 

България пак се размина с нови влакове

автор:Дума

visibility 570

/ брой: 141

Най-опасният пожар са некадърниците с власт

автор:Дума

visibility 589

/ брой: 141

КЗК даде зелена светлина на БАКБ да купи Токуда банк

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 141

Военен съюз срещу Иран

автор:Дума

visibility 513

/ брой: 141

ЕК заведе три дела срещу България

автор:Дума

visibility 549

/ брой: 141

Гърция екстрадира българин в САЩ

автор:Дума

visibility 500

/ брой: 141

Германия отказва войници и оръжия срещу Русия

автор:Дума

visibility 519

/ брой: 141

Идеята

автор:Стефан Продев

visibility 539

/ брой: 141

Душевна нищета

visibility 515

/ брой: 141

Блед символ

автор:Евгени Гаврилов

visibility 532

/ брой: 141

Строителни илюзии

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1208

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ