27 Юли 2024събота02:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Философия на пурите, или пушенето като начин на живот

Рекордьорът с впечатляващите 81,8 метра официално е вписан в Книгата на Гинес

/ брой: 70

автор:Альона Нейкова

visibility 6562

"Животът е като пура, дълга колкото живота, за да се изпуши добре..." В тези думи, приписвани на Ернесто че Гевара, се крие само малка част от безкрайната истина, търсена векове наред от почитателите на тютюневите листа, навити по специален начин. А пушенето на пури се е превърнало в култ, разбираем само от посветените в това своеобразно тайнство.

Според експерти производството на пури по сложност може да се сравни с направата на най-добрите видове шампанско или коняк. До впечатляващ резултат се стига след безброй манипулации с щателно подбрани висококачествени листа тютюн с различен произход и предназначение. Само така всяка пура има шанс да се сдобие със специфичен аромат, характер и вкус, които може да бъдат безвъзвратно развалени, ако не се спазват някои техники, правила и стандарти, изграждани с години, а понякога дори десетилетия.
Първите европейци, впечатлени от този начин на пушене, са моряци от кораба "Санта Мария", воден от Христофор Колумб към непознати земи. Екипажът бил доста учуден при вида на "индианци с навити листа, пълни с тютюн". Всъщност са видели част от коренното население на Куба, която още от 1492 г. се смята за основен производител на пури. Макар че онова, което впечатлило хората на Колумб, трудно може да се оприличи на истински пури.
Испански конкистадори имат основен принос за облагородяването и разпространението им. Пурите започват да се ценят по света не по-рано от ХVII век, като най-напред тютюнът се усуква по специфичен начин и се пуши (а не само се подушва) във Франция и Германия, после и в САЩ.
Ръдиард Киплинг, Марк Твен, Карл Маркс, Йосиф Сталин, Ал Капоне, Фидел Кастро, Силвестър Сталоун, Арнолд Шварценегер, Майкъл Джордан, Джак Никълсън, Леонардо ди Каприо, Деми Мур, Риана, Шакира, Упи Голдбърг, Мадона... Това са само малка част от световноизвестните личности, изкушени от аромата на пурите. Любопитно е, че президентът на САЩ Джон Кенеди също бил ценител и истински виртуоз в пушенето им. И дори настоял да се купи внушително количество от любимите му пури, преди да наложи ембарго на търговските отношения с Куба. Едва когато секретарят на Кенеди му донесъл 1200 бройки, американският държавен глава подписал съдбовния указ. Сър Уинстън Чърчил пък изпушвал около 15 пури на ден. А Ернесто че Гевара обичал да са по-дебели, въпреки че имал астма.
Тук е моментът да се обърне по-специално внимание на влиянието им върху здравето на хората. Още се помни дълго коментираният случай, когато главният хирург на САЩ в доклада си от 2005 г. нарекъл ценителите на пури непушачи. Важно е да се знае обаче, че в началото на ХХ век лекарите съветвали бременните жени да палят по някоя-друга пура. Смятало се, че така бъдещите майки нямало да напълнеят. Историята помни доста подобни нелогични случаи. Например кралицата Екатерина Медичи преборвала с тютюн мигрената си. И дълго време придворните медици били убедени, че пурите помагат при проблеми със зъбите, стомашни разстройства и болки в ставите. Нещо повече, френско правителство обмисляло варианта хлябът да бъде заместен от тютюн с мотива, че пушенето премахва усещането за глад.
Най-скъпите пури са кубинските - през 2006 г. за една бройка от серията "Gurkha Black Dragon" са били платени 1150 долара. Произвели са само 5 кутии от камилска кост с ръчна резба, в които се побирали по 100 пури. Всяка от тях съдържала микс от най-древен тютюн, събран от цял свят. Но на Острова на свободата може да се купи пура и за 5 долара. Добре е да се знае, че през 1836 г. в Куба имало 306 фабрики, произвеждащи близо 4 млн. 887 хил. пури годишно от общо 2000 работници. Не бива да се пренебрегва и фактът, че тютюнът в страната на Кастро се подлага на няколко етапа за обработка и преди да се превърне в готова продукция, може да минат от 3 до 60 месеца, а понякога дори и повече. Не е прието да се използват хладилни камери за борба с ларвите на бръмбара, увреждащ тютюна. Затова обикновено във фабриките се прилага фумигация - метод за контрол на вредителите, при който пространството се изпълва изцяло с газообразни пестициди.
Най-дългата пура в света е била навита от 65-годишния жител на Куба - Хосе Кастелар Каиро, по-известен като майстор Куето. Рекордьорката му с размери 81,8 метра официално е вписана в Книгата на Гинес.
Веднъж Зигмунд Фройд предизвикал смях у студентите си, видели го с пура в устата по време на лекции. "Понякога пурата е само пура", духовито отбелязал бащата на психоанализата. А да спориш с Фройд е все едно да се сърдиш на Господ. Още повече, че пушенето на пури постепенно от обикновен вреден навик се приема като субкултурно явление.
Затова казват, че пурите са цяла философия, купуването им е изкуство, а пушенето - несравнимо удоволствие...


Ценители се събраха в Куба за 18-и път


Наскоро Куба за 18-а поредна година стана домакин на най-престижното международно събитие за любителите на най-хубавите пури - Habanos. Корпорацията притежава 70% от световното производство и 80 на сто от пазарния дял на този вид продукция. Програмата на XVIII Habanos Festival отдаде чест на най-разпознаваемия в цял свят и забележителен глобален бранд - "Cohiba". Традиционно програмата на събитието бе изпълнена с разнообразие от дейности, посещения на фабрики и плантации, търговски семинар. На специална вечер бе отдадена чест на изключителната торседорска професия, датираща от 200 години.
По повод 15-ото си издание състезанието Habanosommelier премина под знака на нов формат - Maestro de Maestros. В Гранд финала участие взеха победители от последните 10 години. Преминавайки няколко теста - ритуал по срязване и поднасяне на пурата, умения за разпознаване със затворени очи, интерактивна комуникация с клиенти, препоръчителни съчетания между напитка и тютюн, участниците показаха таланта си, а кубинската школа отнесе трофея.
В ежегодното предизвикателство за запазване на най-дълга пепел имаше изключително дамско присъствие, на финала на което участниците търпеливо пазиха пепелта върху своите Ramon Allones Gigantes. Победител стана ценител от Англия. XVIII Habanos Festival премина в пет емоционални дни с участието на международен музикален състав, изненади и неповторимост.
 

България пак се размина с нови влакове

автор:Дума

visibility 570

/ брой: 141

Най-опасният пожар са некадърниците с власт

автор:Дума

visibility 589

/ брой: 141

КЗК даде зелена светлина на БАКБ да купи Токуда банк

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 141

Военен съюз срещу Иран

автор:Дума

visibility 513

/ брой: 141

ЕК заведе три дела срещу България

автор:Дума

visibility 549

/ брой: 141

Гърция екстрадира българин в САЩ

автор:Дума

visibility 500

/ брой: 141

Германия отказва войници и оръжия срещу Русия

автор:Дума

visibility 519

/ брой: 141

Идеята

автор:Стефан Продев

visibility 539

/ брой: 141

Душевна нищета

visibility 515

/ брой: 141

Блед символ

автор:Евгени Гаврилов

visibility 532

/ брой: 141

Строителни илюзии

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1208

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ