09 Ноември 2024събота20:37 ч.

ВРЕМЕТО:

В неделя ще остане ветровито, а застудяването ще продължи. Превалявания се очакват главно в Северна България, а над югозападната половина от страната ще има и слънчеви часове. Райони с валежи ще има и в началото на новата седмица. Температурите ще останат без съществена промяна. В неделя ще остане ветровито, а застудяването ще продължи. Превалявания се очакват главно в Северна България, а над югозападната половина от страната ще има и слънчеви часове. Райони с валежи ще има и в началото на новата седмица. Температурите ще останат без съществена промяна.

Кулинарна фантастика

/ брой: 191

автор:Петър Софрониев

visibility 3447

Анкетьорката се приближи до касата в супермаркета, където десетина жени прилежно си чакаха реда. Спря се до последната жена от опашката и насочи микрофон към нея:
- Добър ден! Правим анкета сред пенсионерките, за да разберем как се справят с изхранването на семейството и какви са техните нови завоевания в кулинарията.
Запитаната пристъпи от крак на крак и отговори:
- Казвам се Тотка Ингилизова - пенсионерка и кулинарна изобретателка по принуда. Напоследък аз се занимавам с кулинарна фантастика, за да изхранвам съпруг и двамата ни внука Кирил и Метои - мъже в следтинейджърска възраст.
Момичето с микрофона подскочи възторжено:
-  Новото време роди и кулинарни фантасти!- вметна то. - Споделете...
-  Мое откритие е да правя от един патешки фенер три празнчни ястия, което си е направо постижение научно. Режа фенера с трион на три равни части, защото той е замразен от дълбока древност. От него приготвям супа,  патица със зеле и патица с ориз!
Момичето и този път не можа да прикрие възторга си:
- Ах, че чудесно! Та от фенера вие само десерт не творите!?
- А, това пък влиза в бъдещите ми творчески планове! - светкавично уведоми Тотка.-  Но фенерът е само за празнично меню, подчертавам. Иначе наблягаме на праз яхния, за която невинаги има и праз!
Анкетиращата девойка погледна малко объркано след този отговор, но бързо се съвземе. А госпожа Тотка не дочака нов въпрос и продължи:
- На най-големите празници правя нещо по-необичайно, което може да мине и за царска вечеря. Шишчетата. Вместо месо на шиша нанизвам пилешки трътки, които все още не се водят постни.
- Но вие сте направо кулинар-авангардист! - не се стърпя момичето с микрофона.
Този път госпожа Тотка погледна малко по-скромно.
- Истински горда ще бъда, когато разработя и рецептата "Яхния от дръжки на магданоз"! - отбеляза тя.- А когато реализирам и мусака без картофи, направо ще съм готова да издам книга с рецепти, популярни по време на криза. Даже и име на книгата съм измислила. Ще се казва "От пирон чорба, до чорба в пирона"!
Анкетиращата се приготви за последни думи:
- С тази истинска новина можем да завършим нашата анкета. Вие, госпожо Ингилизова, още веднъж доказахте, че българската пенсионерка не се плаши ни от криза, ни от гладни гости. Пожелавам ви все по-големи успехи в кулинарната фантастика!

Служители в АЯР на протест за по-високи заплати

автор:Дума

visibility 1746

/ брой: 214

"Лукойл": Не продаваме рафинерията в Бургас

автор:Дума

visibility 1742

/ брой: 214

25 нови влака от "Шкода" пристигат до 2026 г.

автор:Дума

visibility 1100

/ брой: 214

Брюксел разследва "Виза" и "Мастъркард" за таксите

автор:Дума

visibility 1599

/ брой: 214

Управляващата коалиция в Германия се разпадна

автор:Дума

visibility 1744

/ брой: 214

Харис обеща помощ на Тръмп до инаугурацията

автор:Дума

visibility 1725

/ брой: 214

В САЩ разработват план за мир в Украйна

автор:Дума

visibility 1767

/ брой: 214

Накратко

автор:Дума

visibility 1752

/ брой: 214

Пътят на разбитите надежди

автор:Александър Симов

visibility 1489

/ брой: 214

Непредсказуемият Тръмп

visibility 1560

/ брой: 214

БСП е микросвят, отражение на прехода

visibility 1589

/ брой: 214

Агнето сито и вълкът цял

автор:Гарабед Минасян

visibility 1442

/ брой: 214

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ