18 Юли 2024четвъртък12:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Борислав Гуцанов: Може да се състави единствено кабинет на националното спасение

БСП внесе предложение в актуализацията на бюджета да се заделят средства за помощ на пострадалите и за закупуване на техника за гасене на пожари

автор:Дума

visibility 384

„ПП-ДБ започнаха с нарушение на Конституцията преди години и продължават с ирационални предложения. Няма такава практика 3 месеца някой да иска от президента да не връчва мандат и едва ако се приемат всички тези закони, да се говори за правителство.“ Това заяви председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Борислав Гуцанов в предаването „Лице в лице“ на bTV.

Той подчерта, че социалистите са се отзовали на разговори от уважение към парламентаризма и защото считат, че диалогът е ключов, но това не са разговори за правителство.

„Нашето виждане е, че може да се състави единствено и само кабинет на националното спасение, който да е експертен и със заложени няколко приоритета  за развитие на България“, посочи Гуцанов.

По думите му БСП е склонна да подкрепи част от законите, предлагани от ПП-ДБ, но друга – не, като, например, станалият известен като закон „донос-бонус“.

„Големият проблем тук е, че редовният кабинет, който ни управляваше една година и имаше мнозинство да промени Конституцията по един безумен начин, не успя да приеме и един закон по Плана за възстановяване и устойчивост, съответно не взе и едно евро от полагащите се на България 11 млрд. И сега ни се предлага за 3 месеца да приемем тези закони и чак тогава да предложат кабинет – това е несериозно“, смята Гуцанов.

Според него вторият мандат много трудно може да се реализира. „Ако се предложи експертен кабинет, което е нашето виждане, с приоритети, които да са обединяващи и в полза на хората, тогава сме склонни да коментираме възможности за съставяне на кабинет. Но не с цената на всичко“, каза още социалистът.

За Борислав Гуцанов въртрешнопартийният диалог е изключително важен и затова първите срещи на новото ръководство на БСП са били с различните течения вътре в партията.

„На второ място, ние подадохме ръка на напусналите и изгонените от БСП, както и на другите леви партии, за да обединим левицата по начина, по който стана във Франция и спечелиха изборите. Третото е да възстановим диалога с президентската институция“, посочи председателят на ПГ на социалистите.

По думите му БСП е показала, че може да подхожда държавнически, инициирайки изслушване по темата за пожарите. „Направихме го не да тричаме министър-председателя, а да разберем защо България няма хеликоптери и самолети за гасене на пожари. Може ли да имаме поръчани и платени самолети F-16 за 2,2 млрд., а да не можем да заделим няколко процента от тази сума за нещо, което се отразява в момента на живота на хиляди наши съграждани? Затова внесохме предложение, при актуализацията на бюджета, да бъдат заделени средства – за помощ на бедстващите хора и да се закупи такава техника“, коментира Гуцанов

Той посочи и второ държавническо предложение, поставено на масата от социалистите, за замразяване на продажбата на оборудването за АЕЦ „Белене“ на Украйна. „Ние подаряваме това оборудване, за което 780 хиляди българи са се подписали и е за купено с нашите пари, а имаме остра нужда от него в АЕЦ „Козлодуй“, където VI-и блок в момента не работи“, обърна внимание Борислав Гуцанов.

Той се обяви за строежа VII-и и VIII-и блок по американска технология в Козлодуй, но призова да се възстанови и проектът „Белене“. „Защото това е националният интерес на България – БСП искаме страната да върви напред“, категоричен бе Гуцанов.

Отбелязваме 187 г. от рождението на Васил Левски

автор:Дума

visibility 0

БСП и „Левицата!“ заедно на Бузлуджа

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 135

Да се заложат пари в бюджета за противопожарна техника

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 135

2615 лв. на месец са нужни за издръжката на 3-членно семейство

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 135

Държавните фирми в България не са ефективни

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 135

Увеличават се фалитите на компании

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 135

Ще говори със София, но с редовен кабинет

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 135

Гърция със спешни мерки за цената на тока

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 135

Макрон прие оставката на премиера Атал

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 135

Тайван да си плаща за отбраната

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 135

Диагнозата на държавата

автор:Александър Симов

visibility 144

/ брой: 135

Денят на бръснача

visibility 127

/ брой: 135

Ганьо е победим, само ако бъде смачкан

visibility 137

/ брой: 135

Подводните камъни на външното оценяване

visibility 150

/ брой: 135

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ