05 Август 2024понеделник15:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Атанас Зафиров:

Няма шанс за правителство с третия мандат

Нинова остави една почти разбита в организационен и финансов план партия, каза още и.ф. председател на БСП

/ брой: 147

автор:Дума

visibility 61

"Според мен сме в хипотеза на предсрочни избори. На фона на дадените заявки от партиите, сметката за мнозинство за съставяне на правителство не излиза, тъй като ГЕРБ, ДПС и Възраждане обявиха че няма да подкрепят такъв кабинет. Това стана ясно и на срещата на ИТН с ГЕРБ. Виждаме разбиране от колегите от ИТН за формата на такова правителство и че ако се стигне до конкретика, ще свикаме нашия Национален съвет за да получим санкция за една такава подкрепа". Това каза изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров в тв ефира по повод срещите на мандатоносителите от ИТН с другите парламентарни партии за съставяне на правителство. Той напомни позицията на БСП за необходимостта от съставяне на такъв кабинет в 50-то Народно събрание.  
По отношение на споровете и обвиненията на Корнелия Нинова кой спасява и кой представлява БСП Атанас Зафиров каза: "Госпожа Нинова имаше всичкото време на света да спасява партията. Тя остави едно тежко наследство - една почти разбита в организационен и финансов план партия, така че мерките за спасяването на партията са неотложни. За съжаление госпожа Нинова със своите действия прави точно обратното. В това число с тези несръчни опити за блокиране на финансирането на БСП. А вчера беше направен опит за паралелна Бузлуджа, който претърпя фиаско с участието на 40-50 души. Никога досега бивш председател на партията и какъвто и да е, той не си е позволявал да призовава за бойкот на нашия най-голям празник!"
Той използва случая да поздрави с празника и социалистите, участвали в паралелната Бузлуджа, защото според него всеки човек е важен.
Според Зафиров номинирането на бележития културен деец Георги Йорданов от правителството за орден "Стара планина" е заслужено признание за приноса му в културата на страната. Като доказателство той посочи за пример "Златното огърлие" на Министерството на културата, която Георги Йорданов получи миналата година, както и подкрепата от творческите съюзи на художници, писатели, читалищни дейци, и хора на културата, допринесли много за нейното развитие.  
Изпълняващият функциите председател посочи двете основни действия за стабилизиране на БСП и на левицата. Първото е консолидацията вътре в БСП и подаване на ръка на всички отблъснати от партията. "Този процес върви и вече е доста динамичен. Той даде своето отражение и на Бузлуджа. където имаше впечатляващо посещение и впечатляващи послания за заедност", каза Атанас Зафиров.
Като втори важен ход той назова процеса на консолидация на цялото ляво пространство. "Искам ясно да кажа - този път е неотменим. Ние си взехме много сериозни поуки от всички грешки, които всички партии в лявото пространство допускахме до момента. Поставили сме си високи цели, те са в няколко последователни стъпки, започнахме с поредица от срещи до срещата в Стара Загора, където 17 политически субекти приехме обращение към българския народ, което стъпва на свободата, солидарността и мира. Младежите от тези 17 партии също приеха такава харта. На Бузлуджа показахме категоричност и заедност. Продължаваме със срещи по политики. Има отразени 17 политики и във всичките 17 работни групи действаме,  за да подготвим коалиционното споразумение", заяви Зафиров.  
"В момента съм концентриран в изграждането на лява коалиция, която да даде ясна заявка, а  не просто да участва в изборите. Имаме високи амбиции да спечелим тези избори или да бъдем основна алтернатива на този модел на ГЕРБ - на пачките, на чекмеджетата и на разрухата на държавата", каза изпълняващия функциите председател на БСП.
"В България има огромна ниша от ляво мислещи и патриотични хора, които просто не гласуваха, защото не виждаха реална алтернатива. Сега ние ще се опитаме да им дадем тази алтернатива и тази надежда", категоричен бе Атанас Зафиров.


ГЕРБ-СДС отказа подкрепа на ИТН

ГЕРБ-СДС няма да подкрепи правителство с третия мандат. Този отговор получиха депутатите на Слави Трифонов след близо 3-часов разговор с представители на формацията на Бойко Борисов.
Пзицията на ГЕРБ-СДС още от самото начало е била в подкрепа на реализация на първия мандат, а проведените вече разговори могат да послужат за основа на диалог в последващото 51-во Народно събрание, каза Деница Сачева. Тя увери, че по време на следващите парламентарни избори от формацията ще бъдат разумни и умерени. „Няма да прекрачваме никакви граници, а ще градим мостове, защото следващите парламентарни избори трябва да бъдат последните предсрочни за страната“, каза тя. Според нея настоящото 50-то Народно събрание няма предпоставки да бъде устойчиво.
От ИТН преговорният екип включваше Тошко Йорданов, Станислав Балабанов, Ивайло Вълчев и други представители на формацията. В продължилата около три часа среща бяха обсъдени различни теми, сред които бюджетна политика, образование, здравеопазване, икономика, отбраната и други.
Крайното решение се оказа предизвестено и предварително взето. Това заяви Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ (ИТН) след края на разговорите с представители на ГЕРБ-СДС.
„Тежка ще бъде политическата отговорност на Бойко Борисов, която пое днес. Ще си носи пълните последствия“, заяви Балабанов.
По повод въпросите за тайна среща между ИТН, БСП, ПП-ДБ, ДПС без Пеевски и "Възраждане", Атанас Зафиров каза, че ако е имало такава, тя едва ли е била в контекста за сваляне на председателя на НС, а за формиране на мнозинство. Към момента няма възможност за формиране на мнозинство в този парламент, каза той.
ДУМА припомня, че в медиите се появи информация за тайна среща между ДПС без Пеевски, БСП, "Възраждане", ИТН, ПП-ДБ, като се заподозря, че темата на разговорите е казаното през седмицата от Делян Пеевски, че има заговор за свалянето на председателя на парламента.

ИТН връща мандата днес

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 147

България е втора в ЕС по горски пожари за 2024 г.

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 147

Бедствено положение в село край Велико Търново заради безводие

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 147

Телесните повреди при домашно насилие са се увеличили тройно

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 147

Водата измести палмовото масло в сиренето

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 147

Хранителната индустрия се обяви срещу засиления данъчен контрол

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 147

Плащаме с левове до 1 август догодина

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 147

Бюджетът на червено с 1 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 147

Ескалират безредиците във Великобритания

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 147

Виетнамският президент стана и генерален секретар

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 147

Крайнолеви саботирали жп мрежи в Германия

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 147

Заради чума умъртвиха 14 000 животни в Гърция

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 147

Криза отвън

автор:Александър Симов

visibility 300

/ брой: 147

Време е да се спрат

автор:Зорница Илиева

visibility 291

/ брой: 147

След белия мъж идва жената

visibility 279

/ брой: 147

Защитата при бедствия е колективна задача

visibility 301

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ