Изберете родното. Ама как?
/ брой: 50
Нора Стоичкова
Човекът е това, с което се храни. Тази древна мъдрост се потвърждава в най-голяма степен днес, когато глобализмът е окупирал живота ни до такава степен, че вече не сме сигурни какво точно слагаме на трапезата и в чинията на децата ни. Произходът на храната ни е от голямо значение. Диетолозите предупреждават, че човешкият организъм усвоява най-добре онези храни, които са произведени там, където се е появил на бял свят. В някои европейски държави, например, има забрана да се продават плодове и зеленчуци, произведени на повече от 50 км от населеното място. От всякаква гледна точка това е правилно.
Първо, със сигурност ще са по-евтини - транспортните разходи заемат поне 1/3 част от цената на стоката в магазина.
Второ, научни изследвания доказват, че с времето в салатите, например, нитратите се превръщат в нитрити, които тровят тялото ни. Затова трябва да се предпочита родното производство.
Но как, след като родното земеделие е абсолютно изоставено и мачкано с десетилетия. 2% от доматите на пазара са български, а като идеш на пазара - всичките са описани като нашенска стока.
Нужна е държавна политика в земеделието. Както правят белите държави.