17 Ноември 2025понеделник13:27 ч.

Снимки Росина Пенчева

Майстори на редки занаяти са герои във фотографския дневник на Росина Пенчева

/ брой: 205

автор:Дума

visibility 11550

Визуалният артист Росина Пенчева създава дигитален фотографски дневник, в който запечатва моменти от посещенията й в работилници на майстори на редки занаяти, развили до съвършенство своите умения. Проектът е вдъхновен от работата й като посланик на международната мрежа за творци в областта на занаятите "Хомо Фабер" към фондация "Микеланджело".  Фотографското изследване носи името "Ръчно сътворено" и може да бъде разгледано в интернет на https://rosinapencheva.com/rachno-satvoreno. В началото на всеки месец, в продължение на половин година, дневникът ще представя индивидуална  фотоистория. Първата е посветена на 39-годишния габровец Христо Тоцев - майстор на суха каменна зидария, и ще бъде публикувана на 1 ноември, научи ДУМА от Мая Иванова.
За да илюстрира нуждата от приемственост, дневникът включва майстори от различни поколения и срещи в различни точки на България. При подбора на майсторите Росина Пенчева се води от единайсетте критерия за върхово постижение, които Алберто Кавали, изпълнителен директор на фондация "Микеланджело", определя: автентичност, иновация, интерпретация, компетентност, креативност, майсторство, обучение, оригиналност, талант, територия и традиция.
Росина Пенчева е фотограф с усет и страст към улавяне на творческите процеси в занаятите и изкуството. Професионалният й опит със заснемането на занаяти, творчески процеси и културно наследство започва още през 2013 г. Над четири години е щатен фотограф на музея "Етър", откъдето наследява работата си на посланик на международната мрежа за творци в областта на занаятите "Хомо Фабер".
През декември дневникът представя баш майстора на благородната мед Петър Паунов (73 г.) от Габрово, а през януари догодина - първия български лулар Георги Тодоров-Гец (51 г.). Февруари носи фотографската история за живата икона на мутафчийството Христо Маринов (67 г.), а най-младият майстор - 32-годишният книговезец Калин Даскалов-Стопан от София, е фокус през март. Първият етап от проекта завършва през април с представянето на Деян Денчев (49 г.) - майстор лютиер от Разград, усъвършенствал изработването на гъдулки.
"Съдържанието на "Ръчно сътворено" ще е достъпно онлайн и ще се съхранява безсрочно в архива на музей "Етър", а плановете ми са проектът да бъде надграден с физическа изложба на по-късен етап", споделя Росина Пенчева.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

КЗП проверява паркирането в София

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 215

478 души са загинали при катастрофи през 2024 година

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 215

Борислав Гуцанов настоя за предвидимост за кадрите за бизнеса

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 215

Повишаването на доходите на най-бедните е изключително важно

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 215

До 20 хил. лева за саниране на еднофамилни къщи

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 215

Сменят формулата на законната лихва за просрочени дългове

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 215

Цените на жилищата ще забавят ръста след 2026 г.

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 215

РСМ разследва ненужни сърдечни операции

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 215

Протести на лекари и учители в Испания

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 215

Агенция вдигна жълт картон на канцлера Мерц

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 215

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 215

Извратено

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 215

Европа застрашава газовата си сигурност

visibility 0

/ брой: 215

Горим "еретика", за да се почувстваме чисти

visibility 0

/ брой: 215

Какво ще се случва с пазарите след влизането ни в еврозоната?

visibility 1

/ брой: 215

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ