12 Юни 2025четвъртък13:05 ч.

Заведенията се канят да вдигат цените

Това ще стане въпреки трайната тенденция туристите да пазаруват повече от хранителните магазини по морето

/ брой: 88

автор:Дума

visibility 6147

Ресторантьорският бранш посреща с резерви предстоящия летен туристически сезон, а за да бъдат избегнати очаквани загуби, ще се наложи актуализация на задържаните досега цени на услугата, след като от 1 януари тази година ДДС за сектора стана 20%, което пък ще доведе до по-ниско потребление. Това стана известно от интервю с председателя на Сдружението на заведенията в България (СЗБ) Емил Коларов пред БТА. По думите му от последните два месеца има тенденция заведения, при това на атрактивни места, в това число и по морето, да се обявяват за продажба.
С оглед ситуацията, която се получи от 1 януари с вдигането на ДДС от 9 на 20%, със сигурност очакваме не чак толкова добър сезон, защото колегите, които все още не са формирали цените с новото ДДС, най-вероятно ще го направят, каза Емил Коларов.
Минаха доста месеци, в които ние поемахме този буфер от разликата в ДДС, която не е само 11 процента, а с натрупване, само от ДДС, достига между 20 и 25 процента и с оглед и на повишените разходи за заплати, на минималното възнаграждение, осигуровки и т.н., цените трябва да се актуализират, защото в противен случай доста колеги ще работят на загуба, коментира Коларов. В тази връзка председателят на СЗБ прогнозира и по-ниско потребление.
Затрудненията и това лято са заради недостига на кадри, който по думите на председателя на СЗБ възлиза на няколкостотин хиляди души.
По думите му браншът продължава да очаква подкрепа от държавата тя да си свърши работата, като оправи инфраструктурата и ставката на ДДС да бъде възстановена на 9%, както е във всички европейски държави, с изключение на две страни.
Браншът не е оптимист, че внесените законопроекти за промяна в Закона за ДДС в посока връщането на ставката на 9% ще бъдат приети от парламента в началото на летния сезон поради редица обективни и субективни причини.
Коларов напомни, че е трайна тенденцията да има ръстове в оборотите на магазините за хранителни стоки по морето. Пазарува се в магазина, носи се в торбите, готви се, не е лошо и е обяснимо заради бюджета, който българинът може да отдели за лятна почивка в контекста на всеобщото поскъпване, посочи Коларов. Въпреки това, особено по-младата част от населението, ще продължи да посещава заведенията, хубавите рибни ресторантчета, нощните клубове, но консумацията със сигурност ще спадне, с оглед на повишените цени, смята председателят на СЗБ. Освен това през последните години се наблюдава и промяна в това какво поръчаме в ресторантите и все по-рядко някой иска тристепенно меню.

Австрия потресена от трагедията в Грац

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 105

Електропроводите палят пожарите в Гърция

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 105

Горещините стават норма за планетата ни

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 105

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 105

Издънката

автор:Александър Симов

visibility 0

/ брой: 105

Не на продажбата на БДЖ!

автор:Чавдар Найденов

visibility 1

/ брой: 105

Време за приобщаване

visibility 1

/ брой: 105

Медиите клеветят Диляна Гайтанджиева

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 105

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ