16 Юни 2025понеделник14:41 ч.

Заведенията се канят да вдигат цените

Това ще стане въпреки трайната тенденция туристите да пазаруват повече от хранителните магазини по морето

/ брой: 88

автор:Дума

visibility 6263

Ресторантьорският бранш посреща с резерви предстоящия летен туристически сезон, а за да бъдат избегнати очаквани загуби, ще се наложи актуализация на задържаните досега цени на услугата, след като от 1 януари тази година ДДС за сектора стана 20%, което пък ще доведе до по-ниско потребление. Това стана известно от интервю с председателя на Сдружението на заведенията в България (СЗБ) Емил Коларов пред БТА. По думите му от последните два месеца има тенденция заведения, при това на атрактивни места, в това число и по морето, да се обявяват за продажба.
С оглед ситуацията, която се получи от 1 януари с вдигането на ДДС от 9 на 20%, със сигурност очакваме не чак толкова добър сезон, защото колегите, които все още не са формирали цените с новото ДДС, най-вероятно ще го направят, каза Емил Коларов.
Минаха доста месеци, в които ние поемахме този буфер от разликата в ДДС, която не е само 11 процента, а с натрупване, само от ДДС, достига между 20 и 25 процента и с оглед и на повишените разходи за заплати, на минималното възнаграждение, осигуровки и т.н., цените трябва да се актуализират, защото в противен случай доста колеги ще работят на загуба, коментира Коларов. В тази връзка председателят на СЗБ прогнозира и по-ниско потребление.
Затрудненията и това лято са заради недостига на кадри, който по думите на председателя на СЗБ възлиза на няколкостотин хиляди души.
По думите му браншът продължава да очаква подкрепа от държавата тя да си свърши работата, като оправи инфраструктурата и ставката на ДДС да бъде възстановена на 9%, както е във всички европейски държави, с изключение на две страни.
Браншът не е оптимист, че внесените законопроекти за промяна в Закона за ДДС в посока връщането на ставката на 9% ще бъдат приети от парламента в началото на летния сезон поради редица обективни и субективни причини.
Коларов напомни, че е трайна тенденцията да има ръстове в оборотите на магазините за хранителни стоки по морето. Пазарува се в магазина, носи се в торбите, готви се, не е лошо и е обяснимо заради бюджета, който българинът може да отдели за лятна почивка в контекста на всеобщото поскъпване, посочи Коларов. Въпреки това, особено по-младата част от населението, ще продължи да посещава заведенията, хубавите рибни ресторантчета, нощните клубове, но консумацията със сигурност ще спадне, с оглед на повишените цени, смята председателят на СЗБ. Освен това през последните години се наблюдава и промяна в това какво поръчаме в ресторантите и все по-рядко някой иска тристепенно меню.

Половината от някои зеленчуци в суперите да са български

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 107

Приходите от ДДС засега изостават от плана за 33% ръст

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 107

Данъчните отчитат 43% ръст в оборота на обменните бюра

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 107

Смъртоносни удари между Израел и Иран

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 107

Политическо убийство в САЩ

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 107

Антонио Коща инициира среща София - Скопие

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 107

Дмитрий Песков: Отношенията със САЩ са авгиеви обори

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 107

Ядреният раздор

автор:Юри Михалков

visibility 302

/ брой: 107

От "Позитано" до... Позитано

автор:Ина Михайлова

visibility 345

/ брой: 107

Като в детска игра

visibility 304

/ брой: 107

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ