12 Август 2025вторник10:31 ч.

Заведенията се канят да вдигат цените

Това ще стане въпреки трайната тенденция туристите да пазаруват повече от хранителните магазини по морето

/ брой: 88

автор:Дума

visibility 7000

Ресторантьорският бранш посреща с резерви предстоящия летен туристически сезон, а за да бъдат избегнати очаквани загуби, ще се наложи актуализация на задържаните досега цени на услугата, след като от 1 януари тази година ДДС за сектора стана 20%, което пък ще доведе до по-ниско потребление. Това стана известно от интервю с председателя на Сдружението на заведенията в България (СЗБ) Емил Коларов пред БТА. По думите му от последните два месеца има тенденция заведения, при това на атрактивни места, в това число и по морето, да се обявяват за продажба.
С оглед ситуацията, която се получи от 1 януари с вдигането на ДДС от 9 на 20%, със сигурност очакваме не чак толкова добър сезон, защото колегите, които все още не са формирали цените с новото ДДС, най-вероятно ще го направят, каза Емил Коларов.
Минаха доста месеци, в които ние поемахме този буфер от разликата в ДДС, която не е само 11 процента, а с натрупване, само от ДДС, достига между 20 и 25 процента и с оглед и на повишените разходи за заплати, на минималното възнаграждение, осигуровки и т.н., цените трябва да се актуализират, защото в противен случай доста колеги ще работят на загуба, коментира Коларов. В тази връзка председателят на СЗБ прогнозира и по-ниско потребление.
Затрудненията и това лято са заради недостига на кадри, който по думите на председателя на СЗБ възлиза на няколкостотин хиляди души.
По думите му браншът продължава да очаква подкрепа от държавата тя да си свърши работата, като оправи инфраструктурата и ставката на ДДС да бъде възстановена на 9%, както е във всички европейски държави, с изключение на две страни.
Браншът не е оптимист, че внесените законопроекти за промяна в Закона за ДДС в посока връщането на ставката на 9% ще бъдат приети от парламента в началото на летния сезон поради редица обективни и субективни причини.
Коларов напомни, че е трайна тенденцията да има ръстове в оборотите на магазините за хранителни стоки по морето. Пазарува се в магазина, носи се в торбите, готви се, не е лошо и е обяснимо заради бюджета, който българинът може да отдели за лятна почивка в контекста на всеобщото поскъпване, посочи Коларов. Въпреки това, особено по-младата част от населението, ще продължи да посещава заведенията, хубавите рибни ресторантчета, нощните клубове, но консумацията със сигурност ще спадне, с оглед на повишените цени, смята председателят на СЗБ. Освен това през последните години се наблюдава и промяна в това какво поръчаме в ресторантите и все по-рядко някой иска тристепенно меню.

Държавата на ръба на бензинова криза

автор:Дума

visibility 2786

/ брой: 147

65 лв. е средната сметка за парно в София

автор:Дума

visibility 2634

/ брой: 147

Рекордни добиви на пшеница

автор:Дума

visibility 2586

/ брой: 147

Гръцки търговци искат връщане на граничния контрол с България

автор:Дума

visibility 2689

/ брой: 147

Пожар край Атина взе човешки живот

автор:Дума

visibility 2645

/ брой: 147

Гърция проверява имоти на чужденци

автор:Дума

visibility 2530

/ брой: 147

60 на сто от немците не харесват Мерц

автор:Дума

visibility 2587

/ брой: 147

Накратко

автор:Дума

visibility 2540

/ брой: 147

Облаци над Аляска

автор:Юри Михалков

visibility 2652

/ брой: 147

Просията като съвременна професия

автор:Таня Глухчева

visibility 2601

/ брой: 147

Защо Тръмп и Путин се срещат в Аляска

автор:Дума

visibility 2836

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ