27 Май 2019понеделник08:08 ч.

ново:

Рекордно ниска избирателна активност на четвъртите евроизбори Рекордно ниска избирателна активност на четвъртите евроизбори

Безсмислено

/ брой: 80

автор:Евгени Гаврилов

visibility 521

Шефът на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов обяви, че договорите за преференциално изкупуване на ток от т.нар. американски централи - ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и "Контур Глобал Марица изток 3", ще бъдат прекратени. Според работодателските организации тези договори изкривяват пазара, защото държавата надплаща 548 млн. лв. върху пазарната цена на тока. Освен това те изсмукват от домакинствата 486 млн. лв. В този смисъл решението на Брюксел бе очаквано, но то може да се окаже и безсмислено. 

Преговорите за намиране на решение не са започнали, макар че енергийният министър Теменужка Петкова обеща това да стане още миналата есен. Те ще продължат най-малко две години. Договорите на централите изтичат 2024 г. и 2026 г. Ако бъде постигната договорка, тя трябва да бъде съгласувана с банките кредиторки на централите. Така реално ще останат 2 години до изтичането на договорите, което обезсмисля всичко. Още през лятото на миналата година двете компании внесоха становища по предложената им от правителството методика за изчисляване на онази част от направените от тях разходи за изграждането на изцяло нова въглищна мощност на мястото на старата ТЕЦ "Марица изток 1" (над 1.3 млрд. евро) и екологизацията на "Марица изток 3" (над 700 млн. евро). 

На базата на тази методика двете страни трябва да си стиснат ръцете за сумата, която ще им изплати НЕК, след като спре да им купува тока. Според неофициална информация правителството оценява тази компенсация на 450 млн. евро. Смята се обаче, че сумата е далеч над офертата на кабинета. Преди време Петкова коментира, че неустойката при едностранно разваляне на споразумението е 3 млрд. лв. Вярвайте, че веднага ще я усетим чрез сметките си за ток.

Отлагат магистрала "Струма" за 2030 г.

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 98

БНБ очаква рекордно висока инфлация

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 98

МВФ: Търговските войни отнемат 0,3% от растежа

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 98

ОИСР отложи приемането на България

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 98

Осмина се борят за поста на Мей

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 98

НАТО разработва нова стратегия срещу Русия

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 98

Ирландия подкрепи по-лесните разводи

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 98

Кратки новини

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 98

Магарета летят из облаците

visibility 75

/ брой: 98

Докога ще задаваме само въпроси

автор:Зорница Илиева

visibility 74

/ брой: 98

Български бизнес в Лондон

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ