22 Септември 2019неделя17:15 ч.

Няколко думи

Безсилни са да го изчегъртат!

/ брой: 172

автор:Велиана Христова

visibility 832

Мили хора!

Поне в този ден вдигнете глави! Забравете, че 30 години ви мачкат и ви обявяват за престъпници. От два дни де що има вестник, телевизия, радио заливат с бълвоч и победата над фашизма, и годините на социализма. И пак заляха паметника с боя, чегъртат петолъчките, друго не умеят в безсилието на злобата си. Всуе се морят! 

Отгде се пръкнаха толкоз подлизурковци на властта и платени грантаджии на задморския Голям брат?! А може би във всички времена ги е имало? И когато рязаха главата на Стамболийски, и когато избиваха бебета с по 12 куршума, и когато търчаха за 50 000 да разнасят партизански глави из селата... Е, тия глави и Съпротивата спасиха България, когато някои от победителите искаха да отнемат половината й територия - заради това, че подобни подлизурковци и алчни интересчии я направиха фашистка държава. Девети я спаси и това е първото, което направи за нея. Днес техните следовници плюят по Деня на избавлението, те оневиниха убийците и им издигнаха паметници, а от Червената армия, без която нацизмът нямаше как да бъде победен, направиха "окупатор". И нападнаха социализма, побратимиха го с фашизма!

Обаче. Не знам след 1944 г. да са търкаляни глави по мегданите, да е постановявано със закон убиването на непълнолетни, да са застрелвани депутати по улиците и да са отнемани животът, правата и до шушка имотите на цели етноси. Затова пък знам какво донесоха годините след Девети, когато хората не се тревожеха как да нахранят и облекат децата си, когато всички си построиха къщи, когато мама и тате не събираха пари да ни изучат и да ни лекуват, а баба не къташе стотинки в книжка за последния си саван. И когато ние, невръстни малчугани, се връщахме в късна доба сами през улиците след занимания примерно с музика, вкъщи никой не трепереше, че някой ни е пречукал за два лева. И за две седмици на море ни пращаха за 12 лв., на лагер - о, каква дума!

Девети донесе прелом в България, прелом в полза на мнозинството българи. Донесе труд, права и спокойствие. Социализма го направиха хората, заводите построиха хората, плодородните поля отгледаха пак те, болниците и училищата вдигнаха пак те, не Политбюро. А печалбата от труда ни не отиваше в чорбаджийски кесии, а в държавата. Днес може да ги унизяват, да ги хулят, да ги ограбват и да ги тормозят, да ги прогонят, но не може да изчегъртат 9 милиона българи и тяхната памет. Това е Девети септември. Само защото днес някой имал власт да наложи реставраторската си идеология. Днес я има властта, утре - не. Стига насреща му да стоят не смачкани и мрънкащи дисиденти, а борци!                

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 438

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 724

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 600

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 478

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 464

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ