Без калмари и октопод в забавачките
Повече хляб и по-малко зърнени храни, предвиждат промени в наредбата за храните в детските заведения
/ брой: 110
Не се допуска предлагане на миди, стриди, калмари, октоподи, раци, скариди и други нерибни хидробионти, гласи една от промените в Наредбата за здравословно хранене на децата от 3 до 7 г. в детските заведения. Рибата вече трябва да е само прясна - досега се допускаше по изключение замразена и/или консервирана. Занапред няма да се допуска предлагането на пържени храни. Храната на децата трябва да е сварена, приготвена на пара, задушена или печена.
В новата наредба не фигурира думата шоколад. Сегашната наредба допускаше 2 пъти седмично малчуганите да ядат торти, пасти, сиропирани сладкиши, вафли, сухи пасти, но консумацията им вече е изключена.
От 1570 на 1350 ккал намалява дневната енергийна стойност на храната, приемана от 3-4-годишните деца. За 5-7-годишните намалението е от 1770 на 1600 ккал дневно. От 5-10 ккал енергийната стойност на сутрешната подкрепителна закуска пада на 2-5, а следобедната се увеличава от 15 на 20 ккал. Обядът от 30-35 става 30-33 ккал.
Консумацията на мазнини трябва да бъде в границите 25-35% от енергийната стойност на храната. Променят се и препоръчителните среднодневни дажби при целодневно хранене. Например за зърнените храни и картофите препоръката е 3-4-годишните да консумират средно 171 г, а 5-7-годишните - 193 г. В сега действащата наредба е съответно 200/220 г. От 15 г дневно консумацията на ориз намалява на 8 и 10 г. Толкова е препоръчителният грамаж на макаронените изделия. В момента 3-4-годишните могат да консумират до 25 г макаронени изделия, а 5-7-годишните - до 35 г. Дневната консумация на картофи за най-малките пада от 60-75 г на 37 г, а за 5-7-годишните от 70-90 г на 44 г.
Почти наполовина (от 12,5% на 7%) намалява съдържанието на мазнини в мляното месо, а солта - от 1,5 на 1% от общата маса. Досега размразяването на месото трябваше да се извършва в хладилник, в студена вода или в микровълнова печка, но занапред ще става и при стайна температура.
Наполовина намалява консумацията на захар, мед, конфитюри, мармалади - от 30 на 15-17 г средно дневно. Не се допускат подсладени пресни и кисели млека, освен ако са с добавен плодов компонент, какао, овесени ядки, а подслаждането трябва да е с натурални подсладители. Приемът на добавени захари се ограничава до 10% от енергийната стойност на храната.
От по 80 г дневно дажбата за хляб се увеличава на 108/112 г за двете възрастови групи.
Има изискване децата да консумират поне 3 вида пресни плодове и толкова вида пресни зеленчуци седмично.
От мотивите за промени в Наредбата става ясно, че това е необходимо, тъй като на всеки 10-15 години физиологичните норми за хранене на населението се коригират във връзка с данните за храненето от национални представителни проучвания. Настоящата Наредба е от 2011 г.
На 6 юни народната представителка Кристина Сидорова е внесла в парламента въпрос към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за актуализацията на Наредбата. Очаква се министърът да й отговори на парламентарния контрол този петък.