04 Август 2021сряда22:57 ч.

Мирослав Боршош връчва наградата "Рицар на книгата" на кмета Йорданка Фандъкова през 2017 г.

Акцент

Белият кон на "Московска" 33

Мирослав Боршош - новото изненадващо попълнение в екипа на столичния кмет Йорданка Фандъкова

/ брой: 89

автор:Деси Велева

visibility 135

Столичният кмет Йорданка Фандъкова изневери на дългогодишната си политика да назначава за свои заместници никому неизвестни, безлични, изнамерени от дълбините на администрацията или на малко популярна институция хора. Кметицата винаги е подбирала екипа си сред непознати, а напоследък - предимно млади кадри, които не носят бремето на стара слава. Кой беше чувал за настоящите й заместници Десислава Билева, Кристиан Кръстев, Ангел Джоргов, Генчо Керезов... Отникъде дойдоха и бившите замове, които си тръгнаха скоропостижно и вече почти никой не ги помни - инж. Цветан Божинов, Йоана Христова, Мария Бояджийска, Евгени Крусев. На фона на тази продължителна и целенасочена тактика за подбор на невзрачни попълнения, които остават в сянката на лидера, изборът на новия й заместник е изненадващ и дори шокиращ.

Мирослав Боршош, който сяда в кабинета на доц. Тодор Чобанов и поема пряко управлението на образованието, културата и спорта, определено събуди обществените страсти. Той току-що се измъкна от лапите на правораздаването, за да влезе със самочувствие на ул. "Московска" 33. 

Кой е все пак Мирослав Боршош и какви задачи стоят пред него през следващите две години и половина от мандата на Фандъкова?

Новото попълнение в Столичната община се захваща с политика още през 2001 г., когато е избран за лидер на младежката организация на СДС. Преди това работи и в кабинета на тогавашния външен министър Надежда Михайлова. За известно време е в екипа съветници на Бойко Борисов, по време на кметуването му. Боршош се занимава и с издателска дейност, продуцентство и организиране на арт събития.

През 2014 г. пое управлението на НДК, което продължи до средата на 2017 г. и сдаването на поста го въвлече в скандал, който се вихри и днес. Тогавашният министър Лиляна Павлова го обвини за системно неизпълнение на указания, дадени от Министерството на българското председателство на Съвета на ЕС. Година по-късно и прокуратурата внесе официално обвинение за  нецелево разходване на целево определени бюджетни средства, умишлена безстопанственост, сключване на множество неизгодни сделки, длъжностно присвояване и принуда. Така Боршош се оказа подсъден за неправомерен харч от 1,7 милиона лева, отпуснати от правителството за ремонт на двореца. След това сумата набъбна на 3,4 милиона лева. След тромавия ход на делото развръзката дойде преди дни, когато бившият шеф на НДК бе изцяло оправдан. Решението на съда бе последвано и от унищожителни критики към прокуратурата. 

Месец и половина след като Боршош излезе чист от съдебната зала, той се връща на бял кон или пък той самият е като един бял кон... Сега трябва поеме един не толкова атрактивен, но важен, сектор от общинското управление. Две са ключовите сфери, в които дипломираният културолог трябва да опита да покаже уменията си - образование и опазване на културното наследство. Области, в които предшественикът му Тодор Чобанов остави доста работа и подводни камъни.

Несвършеното в образованието е добре известно както за родителите, така и за онези, които имат непряк досег с детските градини и училищата. Девет години не стигнаха на историка да се справи с крещящия недостиг на места в детските заведения. Вместо да строи нови сгради и да приспособява налични помещения, Чобанов препълваше групите в ясли и градини и всяка година създаваше хаос с нови правила за прием. Време е Боршош да наложи малко консерватизъм и да спре жонглирането с критерии и нездравата конкуренция между деца и родители и да се фокусира върху спешното осигуряване на повече места. Поредното класиране за забавачки е след дни и хилядите, които ще останат извън системата, със сигурност ще насочат гнева си към новака, така че той няма много време за реакция. 

След като въведе наскоро изцяло електронен прием в училищата, Чобанов остави в наследство на Боршош предизвикателството да се справи и с натиска към определени по-желани и търсени школа. Да създадеш условия за централизирано и улеснено класиране срещу електронна система за 600 000 лева съвсем не означава, че родителите няма да продължат да се тълпят, макар и виртуално, пред определени училища. 

В областта на културата нещата изглеждат още по-деликатни, макар и не така пряко обвързани с битието на столичани. Опазването и по-скоро неопазването на културното наследство и най-вече на сгради, паметници на културата, натрупа доста негативи върху Тодор Чобанов през последните години. Отидоха си както архитектурни ценности, уж опазвани от закона, така и емблематични, но недооценени, постройки, които не попадаха под закрила. Последен пример е къща, в която е живял класикът Димитър Димов, незащитена законово, но пример за неумолимото лишаване от културното и архитектурното наследство. Не са малко всички подобни символи на стара София, които чакат под заплахата на багера на амбициозен инвеститор. Мирослав Боршош ще трябва да търси начини за спасяването им, особено при спорове за собствеността. Дали само парите са проблем или нежеланието на Столичната община да се захваща с батака в сектора, ще проличи от бъдещата управленска дейност. 

Под шапката на новия зам.-кмет като архитектурни ценности попадат и сградите на бивши бани, чието възстановяване и поддържане също от години се свързва с неразбории и скандали. Не върви нито реставрацията на бившата баня в Горна баня, нито тази в "Овча купел". След като последната бе посочена като основен мотив за отстраняването на Чобанов, сега ще бъде изключително интересно да се проследят действията на Боршош в тази посока. Една от първите му работи би трябвало да бъде да пусне нова обществена поръчка за подновяването на банята в "Овча купел", за да се усвоят скоростно европейски пари. Бъдещето на неизползваните крила на Централната минерална баня също е под въпрос, който трябва да се реши, вместо да се чака още разруха. 

Бъдещата визия и употребата на пространството под и над бившия Мавзолей в центъра на града са в периферията на кметската дейност, но все пак ще бъде любопитно какви ще са действията на Мирослав Боршош. Преди повече от три години Чобанов пусна журналисти в няколко подземни помещения под Мавзолея с идеята да ги превърне в арт галерия. Темата замря почти веднага и оттогава действия не са предприемани. Доста по-голям ефект предизвиква използването на наземното пространство, то периодично превъзбужда обществото. След нелепата "Бронзова къща" се появи Един човек... Какво ли ни чака скоро? 

Появата на ново лице в Столичната община отдавна не е предизвиквало толкова интерес и ще е най-малкото любопитно накъде ще води пътеката на Боршош. Но каква ли политика ще прави той с лекьосано минало, когато върху "Московска" 33 напоследък остават доста петна след поредните отишли си заместници?

Парламентът отряза ГЕРБ за комисия срещу МВР

автор:Юлия Кулинска

visibility 68

/ брой: 149

БСП не дава безусловна подкрепа на ИТН

автор:Павлета Давидова

visibility 72

/ брой: 149

Ще има компенсации за децата, останали извън забавачките

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 149

С 44 лева ще увеличат линията на бедност

автор:Аида Паникян

visibility 66

/ брой: 149

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 51

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 118

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 124

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ