23 Септември 2020сряда12:05 ч.

Няколко думи

Беден богат носи

/ брой: 151

автор:Ева Костова

visibility 499

На всеки два дни по време на коронакризата се е пръквал по един нов милионер с влог у нас. Това се разбра от съобщение на БНБ, че хората с депозити над 1 милион лева към края на юни са 987 - с 45 повече спрямо предходното тримесечие. Подобна "радост" обаче трудно ще споходи целокупното население. Най-много от неговите влогове традиционно са със скромния размер до 1000 лв. Затова едва ли някой е изненадан от данните на НСИ от последното наблюдение на потребителите за юли 2020 г. Според тях българите се притесняват за собствения си джоб, не толкова за икономиката. Очакват неблагоприятни дни за финансовото си състояние в следващите 12 месеца. Песимистичните нагласи са завладели както живеещите в градовете, така и хората на село.

Богатите - все по-богати, бедните - все по-бедни! И в коронакризата България потвърждава това си "развитие" - страната ни отдавна е рекордьор в ЕС по социални неравенства и поляризация. Доходите на 20-те процента най-богати от населението са над 8 пъти повече от доходите на 20-те процента най-бедни. Според експертите основна причина за това са несправедливата данъчна система и неефективното социално подпомагане. Но властта няма намерения за промени. 

Тя си прави оглушки за корекции в облагането на доходите на физическите лица, не ще и да чуе за въвеждане на необлагаем минимум и за по-справедливо натоварване на хората с ниски и средни доходи. И без друго е твърде спорен начинът на разпределение на благата между труда и капитала. Трябва да се укрепи и социалната система, като се започне с увеличаване на гарантирания минимален доход - нещо, за което отдавна се говори, но засега то остава само пожелание. 

Безработните и пенсионерите, които са около половината българи, не могат да разчитат на подобряване на доходите, за да се справят с последиците от КОВИД-19. Т.е. ще имаме още по-голямо социално неравенство след кризата. Близо една трета от пенсионерите живеят фактически в т.нар. монетарна бедност. И с подарените от правителството по 50 лева на калпак няма да цъфнат и да вържат...

Твърде лоши са и перспективите за увеличение на доходите на работещите. Заради ниското заплащане и все по-намаляващите работни места намаляват и приходите в НОИ. А от тях се плащат и обезщетенията за безработица, и тези за болнични. В последно време намиращите работа са по-малко от новорегистрираните безработни. Прогнозите са за втори бум на безработицата наесен и за допълнително задълбочаване на неравенствата.

"Икономиката ще забие нос", каза бивш социален министър. Но правителството не прави ефективни стъпки нито за доходите, нито за спасяване на икономиката. Кабинетът не прави достатъчно и за задържане на завърналите се в България емигранти, те отново гледат навън и се готвят да стегнат куфарите при първа възможност. Като се прибави и липсата на инвестиции, прогнозите стават все по-безнадеждни.

Чудно ли е, че доверието на българина към властта е изчерпано? 

Всеки втори прави зимнина

автор:Дума

visibility 19

Срути се подлез до Делфинариума във Варна

автор:Дума

visibility 42

Удължиха епидемичната обстановка до 30 ноември

автор:Дума

visibility 65

Пандемията лиши българския туризъм от 800 млн. евро

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 180

Ограничават водата в сиренето до 60 на сто

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 180

Властта се оправдава за спрени европари

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 180

БНБ и МФ безсилни пред скъпите банкомати

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 180

Гутериш не иска свят, разделян от Китай и САЩ

автор:Дума

visibility 110

Нов случай на повторна зараза с COVID-19 в САЩ

автор:Дума

visibility 212

Ранени и разрушения при нов взрив в Ливан

автор:Дума

visibility 223

Прокурор предложи арест за неносене на маска в Гърция

автор:Дума

visibility 187

На война срещу беззаконието

автор:Деси Велева

visibility 278

/ брой: 180

Презумпция за виновност

автор:Георги Георгиев

visibility 287

/ брой: 180

Училището е подготвено за КОВИД-19

visibility 176

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ