22 Януари 2019вторник03:58 ч.

От редактора

Бай Ганьо отново в банята

/ брой: 218

автор:Боян Бойчев

visibility 1023

Има една знаменита сцена в безсмъртното произведение на Алеко Константинов "Бай Ганьо". Във Виена едноименният герой отива на обществена баня. И се показва в целия си "блясък": с мръсните си крака, с тюхкането си, че няма забит на стената гвоздей; вцепенява изумените немци със скоковете си, плуването "по гемеджийски" и горделивите викове "Булгар! Булга-ар!". Накрая те го възприемат като луд човек. 

Не знам защо, ама се сетих за тази сцена покрай плана на Столична община да превърне цялата Централната минерална баня в София в музей, а басейните й - в "зали за събития". В чия байганьовска глава може да хрумне подобна идея? 

Толкова ли няма други сгради за музеи и зали в София, че до банята опряха? Или друга е причината? 

София е облагодетелствана откъм минерална вода. Тук са идвали римски императори да лекуват болежките си. Тук винаги е имало минерални басейни. А самата Централна минерална баня е една от най-красивите сгради в столицата и паметник на културата с национално значение. Построена е по проект на архитектите Петко Момчилов и Йордан Миланов преди повече от 100 години. Изградена е в стил сецесион, но с типично български, византийски и източноправославни орнаменти, дело на художника Харалампи Тачев. И нещо много важно, построена е на мястото на съществуващата тогава турска баня с идеята да бъде баня. А не изложбена зала, кино или каквото и да е друго. И функционира като такава до средата на 80-те години на миналия век, когато е затворена поради нужда от ремонт. 

Вярно е, че много от хората преди не са имали собствена баня и са ходели тук да се изкъпят. От тази гледна точка тя днес изглежда излишна. Но минералната вода, нейните лечебни свойства? Все по-модерен става така нареченият СПА-туризъм и тя е златна мина в това отношение. За туристите много по-интересно ще бъде да се потопят в уникален минерален басейн, отколкото да зяпат нещо в пригодени за това "зали за обществени мероприятия". 

Но ние сме царе в това да не ценим историческите си паметници. В развитите туристически държави не правят така, там от всеки камък могат вода да изкарат, а ние тук нашата я спираме. И какво ще разказват в този музей, печалната история на Централната баня ли?

А жителите на столицата трябва да ходят до единствената оцеляла в района баня в Панчарево да си лекуват болежките.  

Обаче скъпи частни СПА-центрове се навъдиха много. 

Ех, Бай Ганьо все търси къде да забие поредния гвоздей. Как къде? В банята.  

Търговци на горива отново плашат с протести

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 14

Кой е отговорен за хаоса с е-винетките

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 14

МВФ прави преглед на икономиката ни

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 14

Задава се най-слабият от 3 г. икономически ръст в света

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 14

Германия въвежда ограничение от 130 км/ч по магистралите

автор:Дума

visibility 82

10 души загинаха при взрив на кораб в Керченския проток

автор:Дума

visibility 83

Тереза Мей: Втори референдум е невъзможен

автор:Дума

visibility 73

Китайската икономика забави ръст

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 14

Изоставената държава

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 14

Читалищата имат нужда от подкрепа

visibility 53

/ брой: 14

Властчица - масчица

visibility 80

/ брой: 14