26 Юли 2021понеделник15:48 ч.

Баня ли?

/ брой: 84

автор:Деси Велева

visibility 689

Близо десет години след като зам.-кметът по образование и култура на София доцент Тодор Чобанов се пренесе на ул. "Московска" 33, той ще трябва да се изнесе от покоите си. За този период се изживяваше като принц в царството на детските градини и на материалното културно наследство. Приемаше себе си като несменяем владетел, който не може да бъде бутнат нито от разлютени родители, чиито деца не могат да се доберат до ясли и градини, нито от багерите, които събарят паметници на културата в центъра на града. Оставката му бе искана нееднократно, както от неформални организации, така и от политическите му опоненти в моменти на бурни скандали в сферите, в които командваше доцентът. 

И на фона на относителното спокойствие, носещо се в последно време около Чобанов, дойде изненадващо вестта за скоростното му отстраняване от поста, извършено от самата кметица Йорданка Фандъкова. Без аргументация, без обосновани мотиви. Обяснението, че заместникът й е забавил реставрацията на банята в "Овча купел", някак олеква при липсата на конкретика. Фандъкова отпрати "прекрасния млад човек" да се реализира в науката, но спести на обществото къде е объркал конците със спорния проект за възстановяване на бившата баня и превръщането й в център за върхови научни постижения срещу 3 милиона лева еврофинансиране. Все пак това намерение не е ново и отдавна е съпътствано от бурни скандали, които не събориха никого от властта. Та някак сега е трудно да се повярва, че поредна прекратена обществена поръчка за ремонта на ценната сграда е изяла главата на принца. Трябва дълбоко да е нагазил някъде из блатото доцент доктор Чобанов, та да бъде отпратен така безславно и набързо. 

Хич не е хубаво, че в последните години заместниците на Фандъкова капят като круши. Чобанов извади късмет, че не отиде на съд, защото на други не им бе спестен този срам. Каква ли енергия ще се влее след него в палатите на кметицата?

БНБ: Икономиката ще нарасне с 4,1% през 2021 г.

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 141

Енергийният холдинг с временен борд

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 141

Запазваме висок кредитен рейтинг и без Борисов

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 141

Държавната петролна компания пред закриване

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 141

Клиниките за COVID-19 отвориха отново в Гърция

автор:Дума

visibility 91

САЩ критикуват Скопие заради корупцията

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 141

По политиките ще ги познаете

автор:Валентин Георгиев

visibility 337

/ брой: 141

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ