27 Септември 2024петък08:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимка Архив на МСТФ "Данаил Чирпански"

Спектакли от 7 държави гостуват в Стара Загора

Четвъртото издание на студентския театрален фестивал "Данаил Чирпански", с вход свободен, започва на 30 септември

/ брой: 183

автор:Дума

visibility 530

Международният студентски театрален фестивал "Данаил Чирпански" ще се проведе за четвърти път в Стара Загора. От 27 септември до 1 октомври студенти от академии от седем държави ще представят своите дипломни спектакли като част от основната програма. Жителите и гостите на града на липите ще могат да се насладят на всеки от тях със субтитри на български език и при вход свободен, научи ДУМА от Мирена Керезова.
Фестивалът започва историята си през 2017 г., като събитие в памет на приятел и колега на организаторите - Данаил Желев-Чирпански, студент по актьорство за драматичен театър в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", който загива година по-рано вследствие на пътен инцидент. Вдъхновени от неговия дух, енергия и любов към театъра, те решават да създадат форум, който дава пространство за среща на млади артисти.
Официалното откриване на фестивала на 27 септември включва откриване на изложба "Полетът - портрети за слушане" на НИШКА колектив в Къщата на архитекта в 17 ч.; концерт на група "Сечуан" пред Културния център в Стара Загора в 18 ч.; веднага след него - цирков пърформанс на "Lords of Dreams"; спектакъл "Историята на Лари" на Мориц Праксмарер от Швейцария, създаден в Академията по изкуства в Берн - в 19 ч., последван от официална церемония в Културния център. За финал всички жители и гости на града ще се насладят на концерт на група "REWIND!" и Владимир Михайлов в 21 ч.на открита сцена пред общината.
Основната програма на фестивала започва на 28 септември от 17 ч. в Културния център с възпитаниците на Националната академия за театрално изкуство в Краков, Клон Вроцлав, Полша, които ще представят "Изоставени" от Малина Пшеслуга. От 20 ч. в Кукления театър публиката ще види "Поколение снежинка" на Университета Бабеш-Боляй, Факултет по театър и филм, Клуж-Напока, Румъния.
Програмата на 29 септември започва в Кукления театър отново в 17 ч. със спектакъла на НБУ "Времеобичане" по текстове на Георги Господинов, с режисьорка Василена Радева. В 20 ч. на сцената на Културния център излизат студентите от Университета за приложни науки Новиа, Якобстад, Финландия, с представлението "Следите на Антигона".
Спектакълът "Да застреляш Снежанка" на Академия Димитри, Швейцария, ще бъде представен на 30 септември в 17 ч. в Кукления театър. В 20 ч. в Културния център публиката ще може да се наслади на "Студеното дете" от Мариус фон Майенбург на студентите от Академията за сценични изкуства, Прага, Чехия.
Октомври започва театрално в 14,30 ч. в Кукления театър с последното представление от фестивалната програма - "Ул. Вьорьосмарти 13, приземен етаж, 2а" на Freeszfe Society, Будапеща, Унгария.
Тричленното жури се състои от режисьорката, преводачка и авторка Гергана Димитрова (България), режисьора Ботонд Над (Румъния) и танцьора, хореограф и преподавател Уршула Тержан (Словения).
По време на фестивала ще се случат още културни събития. Участниците ще се включат в уъркшопи и дискусии. Музикалните събития ще бъдат концерти на групите "Free4All" и "Ша-ша". А на 29 септември от 22 ч. във "В гората" ще има специална прожекция на дебютния документален филм на Катерина Стоянова "Небрежният ангел", посветен на Данаил Чирпански.

Безплатни прегледи във ВМА за Деня на сърцето

автор:Дума

visibility 3

Как да подадем сигнал до КАТ?

автор:Дума

visibility 235

Габриел Вълков: БСП подава ръка на младите хора в България

автор:Дума

visibility 418

Държавният договор за превоз на пътници с БДЖ ще бъде удължен

автор:Дума

visibility 488

/ брой: 183

Изкуственият интелект е заплаха за работните места

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 183

Брюксел разреши продажбата на Йетел

автор:Дума

visibility 548

/ брой: 183

БНБ предупреди за риск пред банковата система

автор:Дума

visibility 462

/ брой: 183

Гърция и Турция заедно срещу трафика на хора

автор:Дума

visibility 510

/ брой: 183

Изпълнили сме всичко за Шенген

автор:Дума

visibility 619

/ брой: 183

България домакин на учение на НАТО

автор:Дума

visibility 560

/ брой: 183

Богоугодно

автор:Мая Йовановска

visibility 1648

/ брой: 183

Майка плаче...

автор:Боян Дуранкев

visibility 1482

/ брой: 183

За тежките комплекси на македонците към България

visibility 471

/ брой: 183

Бедността като свинско със зеле

автор:Аида Паникян

visibility 597

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ