15 Май 2024сряда21:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимки (С)Евгени Иванов

Колекция

Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече от век

Изработени преди стотици години екземпляри са показани в галерията на Българския културен институт във френската столица

/ брой: 83

автор:Дума

visibility 4227

За първи път след повече от век оригинални български килими от XIX и XX в. са представени във Франция в Галерията на Българския културен институт в Париж, инициатор и организатор на събитието, научи ДУМА от директорката на БКИ Десислава Бинева.
До 14 юни във френската столица са изложени 45 непоказвани досега зад граница старинни, автентични килими от Чипровци, Котел и Пирот (българска територия до 1878 г.), които са собственост на частна колекция. Бутиковата изложба "История в цветове. 350 години българско килимарство" включва редки екземпляри от различни региони и периоди на над тривековната ни традиция в килимарството.
Експозицията се организира точно 124 години след първото и единствено до момента представяне на български килими във Франция, когато от април до ноември 1900 г. изделия от Чипровци и Котел са част от българския павилион на Всемирното изложение в Париж в началото на новия XX век. Тогава фабриката от Котел "Балабанов" получава сребърен медал от изложението. От 1900 г. досега това българско изкуство не е било представяно във Франция.
Част от проекта е книжно издание, което събира над 150 непубликувани до момента фотографии и изображения на български килими и орнаменти от тях, както и основни факти около историята, районите на производство в миналото и тяхната специфика. То е рядък шанс да бъдат разгледани на едно място запазени автентични образци от XVIII, XIX и XX век, документиращи майсторството на изработката, използваните качествени багрила и фантастични композиции на българските килими.  
Всички експонирани в изложбата артефакти, както и публикуваните образци в книжното издание, са собственост на Якоб ван Бейлен - приятел на България и притежател на най-богатата частна колекция от над 900 автентични старинни български килима от различни региони на страната. Нидерландец по произход, от 2010 г. Якоб живее във Велико Търново и мечтае да създаде Национален музей на българското килимарство, където ценните оригинали, намерени през годините от него, да продължат да бъдат съхранявани и запазени за идните поколения.
"История в цветове. 350 години българско килимарство" е инициатива на Якоб ван Бейлен, колекционер, и Десислава Бинева, директор на Българския културен институт в Париж, продуцент и организатор на проекта, който цели да популяризира една от най-интересните български живи традиции в чужбина.  
Традицията на Чипровското килимарство е част от световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО от 2014 г. Проектът предвижда и представяне на част от изложбата в сградата на организацията в Париж през юни, и лекция, акцентираща върху опазването на традицията на килимарството в съвремието ни.

Познаването на нашите традиции се е превърнало в страст за Якоб ван Бейлен

Идеята да представим във Франция традицията на килимарството не е нова, но все не й идваше времето, разказа за ДУМА Десислава Бинева. С Якоб се свързах в началото на тази година с идея през пролетта да покажем част от неговата безценна колекция в Париж. Безкрайно съм благодарна за доверието, с което той се съгласи да подбере и предостави 45 килима от XIX и XX век, които са рядко излагани пред публика до момента.
Заедно подготвихме и книжното издание към изложбата, в което са публикувани над 160 килима и специфични орнаменти на българската килимарска традиция - двуезично, на френски и английски език, и първото, което систематизира информация за този занаят в България за чуждестранна публика.
Работим по идеята част от колекцията да бъде показана в централата на ЮНЕСКО през юни, а господин Бейлен да изнесе кратка лекция, в която да разкаже за българското килимарство през погледа на един чужденец, приятел на България, и човек, за когото познаването на българските традиции се е превърнало в страст.
Той няколко пъти е показвал част от колекцията си в България. В чужбина Българският културен институт организира представяне на тази традиция за първи път, уточнява Десислава Бинева.

Над 12% от българите нямат банкова сметка

автор:Дума

visibility 454

/ брой: 89

Държавата взе още 200 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 89

Фирмите у нас все по-трудно получават парите си

автор:Дума

visibility 484

/ брой: 89

Хамас планирала база в Турция

автор:Дума

visibility 528

/ брой: 89

Силяновска пак пропусна името на страната си

автор:Дума

visibility 534

/ брой: 89

Макрон: ЕС да смени своя бизнес модел

автор:Дума

visibility 489

/ брой: 89

Още година без мита и квоти за украинския внос

автор:Дума

visibility 505

/ брой: 89

Знания и пошлост

автор:Деси Велева

visibility 517

/ брой: 89

Предизборни идиотщини

автор:Любо Кольовски

visibility 501

/ брой: 89

Институционално безхаберие

visibility 445

/ брой: 89

Време за преосмисляне

автор:Събина Петканска

visibility 487

/ брой: 89

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ