09 Август 2020неделя20:04 ч.

България е сред най-пострадалите в ЕС от КОВИД-19

Основните проблеми са свързани със загуба на доходи, безработица и невъзможност за покриване на дълговете, сочи проучване на ЕП

/ брой: 101

автор:Дума

visibility 977

България е сред страните в ЕС, които са най-засегнати финансово от пандемията с КОВИД-19, сочи проучване на ЕП, проведено сред 21 804 жители на 21 държави членки. Анкетираните посочват като основни проблеми загубата на доходи, безработицата и невъзможността да покриват дълговете си. 

 Шест от 10 граждани са изпитали лични финансови затруднения. 58% от хората заявяват, че са срещнали финансови затруднения в личния си живот от началото на пандемията от коронавируса. 30 на сто посочват, че са загубили доходи, 23% са останали без работа, а 14 на сто са срещнали трудности при изплащането на наем, сметки или банкови заеми. 9 на сто от запитаните са признали, че не са могли да си закупят качествена храна. Един на всеки десети казва, че му се е наложило да поиска финансова помощ от семейство или приятели, докато 3% от анкетираните са изправени пред фалит.

Като цяло, анкетираните в Унгария, България, Гърция, Италия и Испания е най-вероятно да са изпитали финансови проблеми, докато тези в Дания, Холандия, Швеция, Финландия и Австрия е най-малко вероятно да съобщят за проблеми, констатират от ЕП. В последните посочени държави повече от 1/2 от анкетираните не са изпитали нито един финансов проблем.

Европейските граждани смятат, че ЕС трябва да има повече правомощия за справяне с кризи като пандемията от коронавируса. Почти седем от десет от запитаните или 69% искат по-силна роля на Брюксел в борбата с кризите. Шест от десет респонденти пък са недоволни от липсата на солидарност между държавите членки на ЕС по време на пандемията. 57% категорично не приемат сегашното състояние на солидарността, а 22% не са никак доволни. 

Едва една трета от анкетираните или 34% са доволни от мерките, предприети от ЕС. Трима от четирима запитани във всички обхванати от проучването страни казват, че са чували, виждали или чели за мерките на Брюксел в отговор на пандемията от коронавируса, като една трета също знаят какви са те. Около 52% от тези, които знаят за действията на ЕС в тази криза, казват, че не са доволни от мерките, доволните са 42 на сто.

Екатерина Захариева си урежда пост в ЕС?

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 151

Бедствено положение в хасковски общини заради пожар

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 151

Над 250 жалби са получени в парламента

автор:Аида Паникян

visibility 52

/ брой: 151

Протестно автошествие задръсти пътя към Калотина

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 151

Родната тол система стана златна

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 151

Пандемията срина приходите в транспорта

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 151

Хората очакват да обеднеят още

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 151

Димитър Зоров: Сирене под 12 лева е със сухо мляко

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 151

Масови бунтове заляха ливанската столица

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 151

Русия обяви кога ще отвърне с ядрен удар

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 151

Тръмп се скара с ключов републикански спонсор

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 151

Комисията Скопие-София може да заседава през септемри

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 151

ДПС - Доган за пари и сеир

автор:Юри Михалков

visibility 49

/ брой: 151

Извинете се, г-н Борисов!

visibility 43

/ брой: 151

Учителят от Джулюница

автор:Лозан Такев

visibility 43

/ брой: 151

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ