25 Август 2019неделя01:03 ч.

България е последна в ЕС по върховенство на закона

/ брой: 29

автор:Дума

visibility 694

България е на последно място по върховенство на закона сред страните от ЕС за 2018 г., констатира годишният доклад на Фондация "Фридрих Науман". Според анализа организираната престъпност, влиятелни олигарси и корупцията по високите етажи на властта подронват демократичните процедури и процесите за взимане на решения у нас.

"Върховенството на закона е на нестабилни основи заради слабото правораздаване. Гражданите масово смятат органите на съдебната система за силно корумпирани и намиращи се под външно влияние. Прилагането на държавните регулациите е слабо или произволно, а системата е задръстена от забавени дела, което води до високи разходи на засегнатите и липса на справедливост в разумен срок. Процедурите за несъстоятелност отнемат средно над 3 години и едва около една трета от исковете биват удовлетворени. Няма правила предприемачите да получат втори шанс в разумен срок след обявяването на банкрут", са казва в доклада на германската фондация.

Като проблеми се посочват отчетите за партийното финансиране, как се използват медиите, купуването на гласове, контролираният вот и ограничението кампанията да се води само на български език. "България е най-корумпираната държава в ЕС и изпреварва Унгария, Румъния, Гърция и Хърватия. Нивото на корупцията е толкова високо, че се е превърнало в "основна пречка" за приемането на страната в шенгенското пространство", категорични са от "Фридрих Науман". Страната е на последно място в ЕС и по медийна свобода.

С 200 лв. отгоре са платили за парно софиянци

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 162

Танева предизборно се сети за родните производители

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 162

"Фич": Еврото в България - най-рано през 2023 г.

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 162

САЩ отварят консулство в Гренландия

автор:Дума

visibility 156

Тук изгря свободата на България!

автор:Дума

visibility 148

Зомби капан

автор:Ина Михайлова

visibility 559

/ брой: 162

Роботи или робовладелци?

visibility 339

/ брой: 162

Тежки битки за горите на Костенец

автор:Павлета Давидова

visibility 375

/ брой: 162

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ