17 Февруари 2019неделя09:30 ч.

България е последна в ЕС по върховенство на закона

/ брой: 29

автор:Дума

visibility 252

България е на последно място по върховенство на закона сред страните от ЕС за 2018 г., констатира годишният доклад на Фондация "Фридрих Науман". Според анализа организираната престъпност, влиятелни олигарси и корупцията по високите етажи на властта подронват демократичните процедури и процесите за взимане на решения у нас.

"Върховенството на закона е на нестабилни основи заради слабото правораздаване. Гражданите масово смятат органите на съдебната система за силно корумпирани и намиращи се под външно влияние. Прилагането на държавните регулациите е слабо или произволно, а системата е задръстена от забавени дела, което води до високи разходи на засегнатите и липса на справедливост в разумен срок. Процедурите за несъстоятелност отнемат средно над 3 години и едва около една трета от исковете биват удовлетворени. Няма правила предприемачите да получат втори шанс в разумен срок след обявяването на банкрут", са казва в доклада на германската фондация.

Като проблеми се посочват отчетите за партийното финансиране, как се използват медиите, купуването на гласове, контролираният вот и ограничението кампанията да се води само на български език. "България е най-корумпираната държава в ЕС и изпреварва Унгария, Румъния, Гърция и Хърватия. Нивото на корупцията е толкова високо, че се е превърнало в "основна пречка" за приемането на страната в шенгенското пространство", категорични са от "Фридрих Науман". Страната е на последно място в ЕС и по медийна свобода.

БСП поиска анкетна комисия за гафовете с е-винетките

автор:Дума

visibility 269

Харчим най-много за храна, жилище и данъци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 32

Срокът за касовите апарати остава засега

автор:Евгени Гаврилов

visibility 207

/ брой: 32

Два пъти са скочили случаите на морбили за година

автор:Дума

visibility 261

Депутатският имунитет в Гърция беше отменен

автор:Дума

visibility 309

Обезцветяване

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 32

Кръстчето

visibility 298

/ брой: 32

Един час с ценностите на земите ни

автор:Велиана Христова

visibility 193

/ брой: 32