25 Август 2019неделя01:03 ч.

България е на последно място в ЕС по върховенство на закона

автор:Дума

visibility 866

България заема последното място от страните в ЕС по върховенстно на закона. Това показват данните от годишния доклад на немската фондация "Фридрих Науман". Организацията изследва състоянието на свободите в общо 45 държави от Европа и Азия.
В частта за България се казва, че 10-те години членство в ЕС не са довели до голям прогрес на законността в страната. 
Формално погледнато правораздавателната система е независима, но също така е подложена на масиран политически натиск, както и на натиск от заможни бизнесмени. В този вид власт корупционните практики се срещат често, демократичните институции са манипулирани, казват авторите на доклада за България.
Отбелязва се също, че организираната престъпност, влиятелни олигарси и корупция по високите етажи подронват демократичните процедури и процесите за взимане на решения.
Върховенството на закона в България е на слаби нестабилни основи заради слабото правораздаване. В доклада се посочва, че гражданите масово смятат органите на съдебната система за силно корумпирани и намиращи се под външно влияние.
Съдебната система е задръстена от забавени дела, а прилагането на държавните регулации е слабо или произволно, пише още в доклада.
България е описана като най-корумпираната държава в ЕС и по този показател изпреварва Унгария, Румъния, Гърция и Хърватия. Нивото на корупция е посочено като основна пречка за приемането на страната ни в Шенген.
В частта за медиите се повтарят изводите на "Репортери без граници", че България е на последно място по медийна свобода в ЕС. Като проблеми се посочват сериозни притеснения заради заплахата срещу плурализма на мненията, силна концентрация на собствеността на медиите, непрозрачни медийни структури, прекалена близост с властта и употреба на комуникационните бюджети на ЕС за печелене на лоялност към властта.

С 200 лв. отгоре са платили за парно софиянци

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 162

Танева предизборно се сети за родните производители

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 162

"Фич": Еврото в България - най-рано през 2023 г.

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 162

САЩ отварят консулство в Гренландия

автор:Дума

visibility 156

Тук изгря свободата на България!

автор:Дума

visibility 148

Зомби капан

автор:Ина Михайлова

visibility 559

/ брой: 162

Роботи или робовладелци?

visibility 339

/ брой: 162

Тежки битки за горите на Костенец

автор:Павлета Давидова

visibility 375

/ брой: 162

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ