29 Септември 2020вторник22:15 ч.

На фокус

Българите между ракетите и пингвините

В дебата за американското военно присъствие у нас инфантилизмът се сблъсква с апатията

/ брой: 52

автор:Георги Георгиев

visibility 1034

"Ако искаш мир, това е Антарктида". Ей с такава лекота, свойствена за демиург на евроатлантизма у нас, бившият външен министър Соломон Паси изпрати преди няколко дни при пингвините всички ония българи, които не желят да приемат на своя територия американски ракети без или с ядрени бойни глави. Макар да няма нарочни социологически проучвания по темата, е трудно да приемем, че по-голямата част от възрастното население на страната е загубила здравия си разум и желае да се превърнем в законна цел на ядрените сили на Русия, срещу която ще бъдат насочени въпросните оръжия.

Да припомним, че Паси заяви в началото на месеца, че на територията на България трябва да бъде разположено ядрено оръжие. "Имаме нужда от ядрени оръжия, които гарантират мира, както го гарантираха през цялата студена война", каза тогава Паси, впрочем далеч не за първи път. 

Още от 2005 г. при всяко остро разстройство на международното положение Паси се присеща, че е добре американците да вкарат тук няколко ядрени бомбички. При това нивото на аргументацията му граничи със смехотворството, което поражда обосновани подозрения, че мисълта е родена в друга, различна от българската, интелектуална среда. През май 2014 г. Паси например казва: "Моментът не е подходящ за разговори за едностранно разоръжаване сред страните членки на НАТО и те трябва да използват тихата сила на ядреното оръжие, като го преместят на изток, за да облекчат конфликта с Русия". Това съждение 

още тогава бе обявено за безумно

но от дистанцията на времето виждаме, че реализацията му само би довела до още по-голямо увеличаване на риска от ядрена война, която в този случай без съмнение ще обхване и нашата страна. А идеята, че с Русия може да се разговаря от позицията на силата и при това използвайки ядреното оръжие като средство за шантаж, е откровено глупава. В момента няма нищо по-невярно от това твърдение. Всички сериозни наблюдатели в Европа са на мнение, че в момента рискът от ядрена война е по-голям от този през Студената война. В значителна степен и поради насищането на общественото и медийното пространство с експерти от типа на Паси, в които детското отношение към проблемите живее в тялото на възрастен. 

Проблемът не е в това, което казва Паси. Той макар и да е бил в политиката, е един от най-провалените ни политици, чиито експертни оценки са бивали жестоко, дори кърваво опровергавани от историята. Преди 15 години например, за да аргументира участието ни в окупацията на Ирак, господинът с благ глас обясняваше как: "Един ден в Багдад и други големи иракски градове ще има булевард "Америка", може би "Джордж Буш", булевард "България" и "София". Мина се време, Паси съвсем побеля, но тогавашната политика, подкрепяна и от други правителства, донесе на страната само пасиви. Никаква печалба за икономиката, никакви булеварди (не че това топли някого) - само 18 ковчега се завърнаха в България от тази чиста авантюра. Сега, през 2019 г. в Ирак има проиранско правителство, което се готви окончателно да изрита от страната американците, които са се затворили в базите си и в посолството-крепост, а Европа е наводнявана от мигранти, включително ислямисти, които са породени и от тази война. 

Твърденията, че сме платили с кръв членството си в НАТО, е 

чиста проба цинизъм и спекулация

с тези съвършено ненужни жертви в Ирак. Още повече, че именно след членството на страната ни в НАТО Българската армия стана най-небоеспособна в цялата си следосвобожденска история - със старо оръжие, нищожно количество личен състав, неспособна да изпълни конституционните си задължения, участваща единствено в провалени окупационни мероприятия под американска егида. Срам и позор. 

Паси не е политик, за да се притесняваме от него. Той е провокатор и то предсказуем, и еднопистов. Дори се знае името на пистата. С трибуквена абревиатура е. Проблемът е, че в българската политика има хора, които реално се ослушват за подобни оценки на ситуацията и дори търсят рационално зърно в безумието. Например миналия вторник бившият вътрешен министър Валентин Радев, запитан от "Канал 3" какво мисли за идеята на Паси, каза: "Аз съм раздвоен дали ако имаме ядрено оръжие ще е по-добре. Ако има, дали ставаме цел. Да де, но ако имаме, ние ще можем да го ползваме. Ако тези ядрени сили се възпират с тези глави, няма ли и ние да възпираме така? Спорен е въпросът, аз не мога да преценя". 

Оставете настрана, че Радев не може да прецени, макар че що министри сме имали и сигурно още имаме, които нямат мнение по въпросите на войната и мира. Вижте как той разсъждава. От казаното излиза, че Радев си мисли, че ядреното оръжие на наша територия ще бъде под наш контрол и ние ще имаме думата за употребата му (но ако имаме, ние ще можем да го ползваме"). Не, господине. Няма да имаме никаква дума. За нищо. Няма да ни оставят време дори да се помолим. На пушечното месо не му се полага. "Тези ядрени сили" не се възпират "с тези глави", г-н Радев. Трябват други глави и по възможност да стоят на раменете и да мислят. Точно тук се очертава застрашаващ националния интерес дефицит. 

Казаното от гербаджията е 

отчайващо опасна политическа безграмотност

и то демонстрирана от министерски кадър, който по идея трябва да е по-компетентен от тези надолу по партийната верига. Страшно е наистина, защото бившият МВР-шеф се опитва поне да разсъждава, а онези, които реално вземат решенията - Бойко Борисов и Цветан Цветанов, направо изпълняват. Особено това важи за "човека на САЩ" у нас. Ситуацията с вземането на съдбоносни за страната решения е критична именно поради липсата на критично мислене. 

Дълъг път измина българският евроатлантизъм от Соломон Паси до Цветан Цветанов, от магистър по математическа логика до учител по физическо възпитание. Но какъвто демиургът, такъв и евроатлантизмът. При това деградацията на политическата мисъл е повече от очевидна. 

Вероятността американците да поискат от България разширяване на военното си присъствие у нас, дали чрез още една, този път военноморска база край Бургас, или чрез разполагане на ракети с малък и среден обсег на действие, не е малка. Тя дори нараства с влошаването на отношенията между САЩ и Западна Европа, защото предполага, че е възможно пребазиране на сили и средства от западната част към източната, по-близо до руската граница. В това число и на ядрените боеприпаси. Германия вече ясно заяви, че

 

няма да става курбан

на американските амбиции да съхранят чрез военни демонстрации първото си място на световния Олимп. Нищо чудно да бъде последвана и от други държави. Основание за това дават все по-големите разногласия на тази част на Европа със САЩ. Те вероятно непоправимо ще се задълбочат, ако Вашингтон наложи санкции на западноевропейски компании заради "Северен поток-2" и желанията на президента Доналд Тръмп освен по-високи разходи за отбрана, европейците да плащат на САЩ за поддържането на базите им по формулата разходите плюс 50% от тази сума. За Германия например е известно, че плащанията й ще се увеличат поне пет пъти. На този фон вероятността от по-нататъшен разрив в отношенията изглежда много голяма. Нищо чудно американците да преместят в Източна Европа военната си инфраструктура - страните са с послушни режими, вече са обявени за прифронтова зона, вложени са големи средства в антируската пропаганда, демокрацията линее, Русия е наблизо - перфектен набор. 

Трудно е да очакваме, че особено сегашното българско правителство би удържало, ако му бъде отправено подобно предложение. Не е гаранция, че и друго би устояло. Заплахите и шантажът вече станаха запазена марка на външната политика на САЩ. Наивно е да очакваме и бурни народни протести. Последните антивоенни акции у нас бяха през 2003 г. и не може да се каже, че бяха многолюдни и стреснаха правителството на НДСВ. Оттогава насам апатията в обществото само нараства. Но ако българите не искат да се борят да имат спокойно настояще, то нека поне помислят за безсмъртните си души. Един много сериозен човек, който е обвиняван в какво ли не, но не и в инфантилност, преди време каза за резултата от ядрената война: "Ние ще отидем в рая, а те просто ще пукнат". Няма никакви причини "те" да сме ние. 

Румен Радев: Не съм снемал подкрепа от Корнелия Нинова

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 185

"Отровното трио" сезира ЕП как министри прикриват корупция

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 185

КНСБ предлага 300 лв. минимална пенсия и таван от 1400 лв.

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 185

Оттеглиха проекта за продажба на лекарства от машина

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 185

Ремонт по „Тракия” ще е по-скъп от строежа

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Над 60% от българите са намалили разходите си

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 185

Чиновниците разбират е-управлението като пращане на имейл

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Външният дълг се е увеличил с 581 млн. евро през юли

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Турция няма да праща военни в Карабах

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Чехия ще връща извънредното положение

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Орбан иска оставката на зам-председателя на ЕК

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Кратки новини

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

На 100 секунди от Армагедона

автор:Георги Георгиев

visibility 5

/ брой: 185

Законите трябва да са в синхрон с народното сърце

автор:

visibility 4

/ брой: 185

Месец септември

автор:Никола Инджов

visibility 3

/ брой: 185

Трябва ни преоценка на нашето земеделие

автор:Въто Христов

visibility 2

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ