Българите двойно по-често похапват "на крак" от европейците
/ брой: 2
Най-често българите похапват в офиса (32%), а около 20% - в движение "на крак". За сравнение, в Западна Европа 68% от междинните закуски се консумират у дома, а само 10% "на крак". Това показват данните от изследване, проведено от агенцията за маркетингови проучвания Pragmatica сред 410 мъже и жени между 18-60 г. в България, Великобритания, Франция, Германия, Италия и Испания. Близо 2/3 (72,3%) от участващите в изследването отговарят, че над 1-2 пъти седмично посягат към храна или напитки извън основните хранения. Освен основните хранения, анкетираните консумират храна между закуска и обяд, между обяд и вечеря, а над 10% похапват и след вечеря. Най-честата посочена причина за допълнително хранене е нуждата от повече енергия за тялото.
Второто основание за похапване между храненията, посочено от анкетираните, е задоволяването на нуждата от наслада и удоволствие. Тя е поставена на второ място в България и 40% от българите признават, че похапват, за да си доставят "награда за душата". 11% от българите и 15% от западноевропейците на 18-24 г. най-често отговарят, че похапването избистря ума им и им помага повече във всекидневната работа.
Най-консумираният продукт (60,5%) от българите и от западноевропейците са плодовете, следвани от шоколада. Докато българите похапват поравно сладки и солени продукти, 2/3 от западноевропейците предпочитат сладките.
Похапването традиционно се възприема най-добре с напитка. За 9 от 10 интервюирани българи и 61% западноевропейци тя е задължителен елемент по време на хранене. Най-често консумираната напитка в Европа е кафето (52%), следвана от сок (30,4%), чай (25,5%) и газирани напитки (21,6%).
Според съвременните теории, петкратното хранене се препоръчва от специалистите по хранене и диететика. Въпреки това все още 1/4 от анкетираните българи се придържат към стандартното трикратно хранене.