15 Април 2021четвъртък00:21 ч.

Българинът не вярва в онлайн покупка на жилище

С до 30 на сто може да поскъпнат новите апартаменти заради недомислици в наредба

/ брой: 67

автор:Дума

visibility 844

Само около 1% от българите, които оглеждат и купуват имоти, го правят онлайн. Това стана ясно от думите на председателя на Националното сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев пред БНР. "В България сме все още консервативни по отношение на извършването на сделките онлайн. Между 95 и 99% от потребителите у нас, които закупуват жилищни имоти, предпочитат да направят поне един оглед на живо. Това е логично, тъй като в този имот те ще прекарат дълъг период от живота си", коментира Ганев.

Пандемията беше катализатор за много от фирмите на имотния пазар, за да се развият технологично. Все по-разпространени стават виртуални и видео-огледи и отдалечено подписване чрез квалифициран електронен подпис. За да е всичко изрядно обаче, е необходима регулация на имотния пазар, смята Добромир Ганев. Такава в България все още няма въпреки многократните опити на сдружението да бъде прокарана.

Новата наредба за достъпната среда може да оскъпи с до 30 на сто цената на новопостроените жилища. Причината - в наредбата е записано, че всеки апартамент в нова многофамилна жилищна сграда трябва да отговаря на изискванията за човек с увреждания. Това ще доведе до повече общи части, до по-големи коридори, тераси, бани и тоалетни в жилищата, обяви пред "Блумбърг тв България" председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов.

"Абсолютно излишно е всички апартаменти в една сграда да бъдат пригодени за обитаване от хора с увреждания. Това ще оскъпи целия продукт и в крайна сметка лицата с увреждания също ще платят по-висока цена", коментира той. Наредбата за определяне на изискванията за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда в урбанизираната територия и на сградите и съоръженията беше обнародвана в "Държавен вестник" на 12 февруари и влезе в сила месец по-късно. Тя отмени старата Наредба 4 от 2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, вкл. за хората с увреждания. "Новата наредба ще усложни проектирането и ще направи минималната площ на един двустаен апартамент 80 кв. м. Едно от изискванията е терасите да бъдат с минимални размери 1,50 м на 1,50 м", обясни експертът. Има и друго изискване - минималната широчина на входната врата на жилището да бъде 1 метър, а на вътрешните (интериорни) врати - минимум 80 см. Шопов посочи, че идеята е апартаментът да стане достъпен за човек с инвалидна количка.

"Това го приемаме, но не сме съгласни с изискванията за коридорите и терасите, защото те правят проектирането невъзможно. Заедно с други браншови организации настояваме за отмяна на част от наредбата", обяви Шопов. Той изрази опасенията си, че при основни ремонти, преустройства и промяна на предназначението на имоти помещенията също трябва да се пригодят към новата наредба, което в много случаи ще бъде невъзможно. "Ние сме в дълг към тези хора. Нивото на развитие на едно общество е функция на това как то се отнася към хората с увреждания. Новата наредба обаче не е в полза на никого - нито за обществото, нито за хората с увреждания", категоричен е председателят на асоциацията. Той съветва регионалното министерство "да не оскъпява продукта, който всички ползваме".

Наредиха ни сред столиците с най-висока доходност от имоти

Жилище в София е една от най-добрите нискорискови инвестиции за миналата година. Поскъпването на имотите в столицата през 2020 г. е донесла средна доходност от 8,6%. Това показва нов доклад на консултантската компания "Найт Франк". Изследването сравнява цените на недвижими имоти в 150 града по света. В класацията столицата на България заема 40 позиция с 8,6% ръст на цените на недвижимите имоти през 2020 г. Само година преди това София е заемала 90 място по доходност на имотния пазар. Лидерските позиции са за Анкара (с ръст на цените на имотите 30,2%), Измир (+29,4%) и Истанбул (+27,9%). На следващо място по добра доходност на имотите е най-големият град в Нова Зеландия Оукланд (+26.4%), който се нарежда пред Санкт Петербург (+25.4%). В топ 20 попадат Братислава, Люксембург, Стокхолм и Копенхаген. На 28 пазара се отчита спад в цените през 2020 г. Сред тях е Дубай, където жилищата са поевтинели със 7,1%. Испанските Мадрид и Барселона също се нареждат сред големите губещи със спад от 3,7 и 2,5%. Друг европейски град с поевтинели имоти е Генуа - понижение от 2,9%.

Заради пандемията с над 10% са поевтинели наемите в столицата

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 73

Хората не знаят за задължителните дистанционни водомери

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 73

Агросекторът у нас е с най-голям отлив на работници в ЕС

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 73

МЗХГ се сети да бори мора по пчелите

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 73

Съюзниците от НАТО напускат Афганистан от 1 май

автор:Дума

visibility 44

ЕС спира договорите за някои ваксини

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 73

Човек на Заев подаде оставка заради скандали

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 73

Дания ще депортира сирийски бежанци

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 73

Почти катарзис

автор:Лозан Такев

visibility 138

/ брой: 73

Социалните бомби, заложени от ГЕРБ

автор:Ева Костова

visibility 183

/ брой: 73

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ