15 Септември 2019неделя09:27 ч.

Арх. Рашко Герганов

Върхове

Българин - архитект №3 на САЩ

Тръгнал от село Керека, Дряновско, с пет долара в джоба, талантливият Рашко Герганов заема челно място сред елита на американските си колеги

/ брой: 110

visibility 227

Любомир ДИМИТРОВ

Историята на този човек е като филм - тръгва от нищото и постига много, осланяйки се единствено на собствените си качества. Роден е в малко балканско селце в наскоро освободилата се България, заминава за САЩ с пет долара в джоба и се издига до един от най-уважаваните и най-търсените архитекти в Мичиган, САЩ. За таланта, придружен със силна воля, граници няма! 

От едно изследване се разбира, че архитект Рашко Герганов е класиран на трето място в САЩ сред най-изявените специалисти в тази област тогава, а това е голямо признание за даровития българин.

Роден е на 19 януари 1887 г. в село Керека, община Дряново. Неговият баща, Стоян Герганов, е строител, учил се от старите майстори в Дряновския край, които отдавна вече са известни надалеч като изключително способни. Майката на Рашко се казва Савка, а в семейството има още две деца - Цоню (роден 1883 г.) и Недка (родена 1888 г.).

Рашко завършва средното си образование в България, като междувременно се специализира в изработката на мебели, но още 18-годишен решава да потърси късмета си в "Новия свят" - САЩ - цел на още много амбициозни и авантюристични млади хора от всички краища на света. 

Юношата от Керека потегля със смешни пари в джоба. Походът му към успеха започва бавно - настанява се при свой братовчед в Медисън, щата Илинойс, и започва да прави мебели, както е правил в родината си преди това. Но амбициите на младежа от Дряновския балкан са значително по-високи - иска да изучава архитектура. 

Все още обаче не владее достатъчно добре английски. Това не го отказва - в следващите три години отстранява този проблем и се записва в университета в Мичиган, където в началото учи задочно, защото в същото време, за да се издържа, е сервитьор, обущар и тапицер - няма срамна работа, когато тя е стъпка към осъществяване на целите.

През 1915 г. Рашко става редовен студент, а две години по-късно се дипломира като бакалавър. Започва да трупа опит в детройтска фирма за архитектура, а през 1925 г. основава своя фирма в град Ипсиланти, където не след дълго ще се превърне в неофициален архитект на града. 

Един от първите му проекти са апартаментите в Уоштенау - почти непознат тип строителство дотогава, но се оказва, че интересът нараства, и Ралф, както е наричан в Щатите, разработва тази ниша. Истинско бижу е сградата с апартаменти на Кингсли авеню 809 в Анн Арбър - и днес тя е в Националния регистър на историческите места в САЩ. При нея Герганов използва отлично познатите у нас керемиди за покрив и за декорация, което силно впечатлява местните хора. 

Младият архитект се заема и със строежа на няколко храма - първа е гръцката черква "Св. Николай", сред следващите е един от най-известните му проекти - черквата "Св. Климент" в Диърборн.

"Голямата депресия" (икономическата криза) логично се отразява отрицателно на архитектурния бранш, което кара Герганов да се завърне за известно време в родното си село Керека, където се вижда със семейството си и посещава няколко от строежите на своя баща Стоян. После тръгва отново за Ипсиланти, където започва множество проекти за Мичиганския щатски университет. Сред тях е училище със специална образователна програма за деца с инвалидност. Той създава приспособления за децата, които постепенно се налагат като модел за такъв тип училища в САЩ. 

Между следващите му начинания са шест луксозни жилищни резиденции и залата "Пиърс".

От опустошената след Втората световна война България през 1947 г. Рашко Герганов довежда при себе си своите племенници Стоян (Стийв) и Здравко (Зак). Те също завършват бакалавърска степен по архитектура в университета в Мичиган. Стоян се присъединява към фирмата на своя чичо, докато Здравко основава своя собствена компания. Здравко се включва и в местната политика, дори става областен управител.

В тези години (40-те и 50-те на XX век) населението на Ипсиланти започва да нараства стремглаво, а бумът на новородени деца изисква построяването на много училища. Повечето от тях са дело не на кой да е, а на нашия Рашко. По това време Герганов осъществява още значими строежи в Ипсиланти и Анн Арбър - няколко бизнес сгради, болницата "Бейър", хотел "Хюрън", съдебната палата в Уоштенау и др.

По-малко се знае за къщите, които е проектирал, но няма спор, че са сред най-красивите в Ипсиланти. Начело е неговата собствена къща, чийто интериор е с дървени панели и камък, а през прозорците се разкрива прекрасна гледка към река Хюрън. Малко след завършването й Герганов се жени за Мери Луис Пейс, с която имат много щастлив семеен живот. По нейна инициатива се включват активно в различни благотворителни акции. Някъде между работата (с която той често се претоварва), семейството и благотворителността Рашко намира време и за другите си две любими занимания освен архитектурата - пътешестването и фотографията. Предпочита да посещава неизвестни места.

На 24 ноември 1966 г. Рашко Герганов, въпреки солидните си 79 години, остава, както обикновено, да работи до късно. Изведнъж се усеща недобре и колабира, преди да стигне до колата си. Племенникът му Стоян го закарва в болница, където веднага е подложен на операция за лечение на аневризъм. За съжаление - неуспешна. Отива си на следващия ден.

От 2000 г. насам интересът към впечатляващите архитектурни творения на българина се възражда. Герганов е "преоткриван" от любители и познавачи на изкуството в Анн Арбър и Ипсиланти. Те са очаровани от многообразието на стилове, на което той е майстор, както и от тъй привлекателните детайли, с които си служи, за да придаде уникален вид на проектираните от него сгради.    

Бизнесът предупреди: Кризата за индустрията вече е тук

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 176

Левицата: Властта проспа чумата по свинете

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 176

Информацията за състава на бирата става задължителна

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 176

Премиерът притеснен да не избягат инвеститори

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 176

Бахамските острови застрашени от нова стихия

автор:Дума

visibility 90

Спряха фериботите на някои пристанища в Гърция

автор:Дума

visibility 516

Парламентът в Скопие освободи Катица Янева

автор:Дума

visibility 108

Разследват белгийския кандидат - еврокомисар

автор:Дума

visibility 305

Белезниците чакат

автор:Павлета Давидова

visibility 1008

/ брой: 176

На един протест

visibility 404

/ брой: 176

Олег Косих: "Бесарабски гердан" показва същността ни

автор:Альона Нейкова

visibility 506

/ брой: 176

За престъпленията на комунистическия режим

visibility 488

/ брой: 176

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ