01 Юни 2020понеделник19:41 ч.

Няколко думи

Баламосване

/ брой: 72

автор:Мая Йовановска

visibility 615

Повече от месец мина от въвеждането на извънредно положение заради коронавируса в страната. И три седмици от официалното обявяване от премиера Бойко Борисов на т.нар. икономически мерки на правителството. Които по неговите думи щели да мобилизират ресурс от 4,5 млрд. лв. Сиреч, май няма да бъдат дадени от държавата, независимо, че дългът, който през 2020 г. властта ще може да тегли, е до 10 млрд. лв.

 Та, докато другите държави пуснаха в реално действие своите мерки, като най-спешните бяха директно подпомагане на хората, у нас близо месец целият пакет на властта продължава да се бистри, коментира, променя, отменя, обръща с краката на нагоре и обратно. От сутрин до вечер от телевизорите гърми колко много властта прави за нас, но въпросът е стигна ли реално дори лев до хората и бизнеса? 

У нас планини от аргументи се приведоха, само и само да няма директно подпомагане за всеки човек. Тепърва ще се отпуска еднократна помощ от 375 лв. за родители в неплатен отпуск, разбира се с прилежащите изисквания. Въпреки спешните мерки, в бюрата по труда се регистрират по 4-5 хил. безработни на ден.

Прословутата мярка 60/40 беше ремонтирана, но все още бизнесът я възприема като неработеща. Защото точно за най-пострадалите тя е безсмислена. Като цяло икономическите мерки се оказаха надпревара за даване на кредити. "Благородно" одобриха хората без работа заради пандемията да могат да теглят безлихвен заем до 4500 лв. Докато условията се избистрят, минаха седмици. Новият кредит на ББР в помощ на микробизнеса заради КОВИД-19 се оказа с 10% лихва. А стандартният от там бил със 7,99% лихва! И Фондът на фондовете обеща заеми за бизнеса някой ден. Изиграха ни и цирк, че ще подпомогнат реализацията на продукцията на българските земеделци, но след вой от търговските вериги резултатът е близо до нулата. 

Стига сте ни баламосвали!

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 73

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 478

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 101

Отвориха хотели и къмпинги в Гърция

автор:Дума

visibility 70

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 299

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 404

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 582

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 651

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 472

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ