09 Декември 2019понеделник17:06 ч.

Акценти

Бъдещето е в спалнята

Пазарът на имоти у нас е в пълен хаос, в цените няма логика, печели се от всеки сантиметър

/ брой: 208

visibility 562

Николай Николов 

Пазарът на недвижими имоти у нас е тъмна Индия. Навлезеш ли в дебрите му, краят ти е предизвестен - под един или друг предлог ще загубиш пари. В това злачно място, загърбено от държавата, престъпниците перат доходи, а в краката им се мотаят сюрия дребни мошеници, заработващи своите хилядарки. С ценообразуването тук цари пълна свободия, то не е подчинено на логика и някакви норми. Следва се стриктно само едно правило: "Съдери кожата на балъка!" Измамените сме всички ние - обикновените купувачи и наематели. Най-гадното е, че съзнаваме, че продавачите ни грабят и презират, но какво да се прави - псуваш през зъби и плащаш. 

В София през януари 2006 г. квадратният метър в двустаен апартамент в нормален комплекс (нито баровски, нито в циганско гето) струва средно 717 евро. През октомври 2019 г. неговата стойност достига 1117-1320 евро. Сегашният главоломен ръст изглежда особено впечатляващ, като се отчете, че е предхождан от срива от 42,4% през 2008 г. Преди за 45-50 хиляди евро можеше да се намери приличен подслон в столицата, а сега тая сума предизвиква ехидна усмивка у брокерите и строителите. Няма основания да се надяваме на бъдещо поевтиняване (освен, ако следващата икономическа криза не е прекомерно тежка или по някаква причина хората спрат да напират към пренаселения столичен град). 

Банкерите не бързат да повишат лихвите, но дори това да се случи, анализаторите предричат, че месечните вноски на кредитополучателите ще се увеличат с 20-50 лв. Разбира се, специалистите не носят отговорност за неточни прогнози и всеки бъдещ новодомец сам преценява рисковете, които би му донесла задлъжнялостта. След 2008 г. мнозина наши съграждани бяха принудени да търсят работа в чужбина, за да могат да изплащат своите поскъпнали заеми, а други останаха на улицата. 

Най-консервативните сметки показват, че след 20 години "квадратът" при контролирана инфлация ще се продава за 2240 евро. Възможно е дотогава границите между луксозните и обикновените имоти да се размият - те ще се предлагат по цени "софийски" клас. 

В големите областни центрове поскъпването на жилищата също ще продължи, макар и с по-ниски темпове, като разликата в стойността им спрямо техните аналози в София ще се увеличава. Пазарът в останалата част на страната ще отмира.  

Предвид спекулативния характер на ценообразуването на всичко у нас, евентуалната замяна на българския лев с европейската валута би оказала силно влияние и върху стойността на имотите - тя ще започне да се расте още с приемането на страната ни във валутно-курсовия механизъм ЕРМ-2. 

Има такова виждане в архитектурата - личното пространство да се намали максимално за сметка на обществените зони. Ако тази идея се развие докрай, в един момент в апартаментите ще останат само спалните и душ кабините, а останалото: кабинети, детски кътове, складови помещения, перални, спортни зали и т.н., ще се предлага в общите части на жилищния комплекс. Тогава за хората ще бъде важно дали в блока им се предлагат услуги за доставка на храна, почистване, такси. Вероятно това пакетно обслужване ще бъде задължителна опция за жилищата от близкото бъдеще. Жилищата несъмнено ще стават "по-умни" и в тях ще бъдат встроени редица адаптивни технологии: системи за разпознаване на лица и за управление на инженерните комуникации, умно пространство, помнещо дневния режим на живеещите и т.н. Експлоатационните разходи ще нараснат, но комуналните сметки ще намалеят благодарение на датчиците и системите за контрол. 

У нас поумняването на инфраструктурата се бави, ала хрумването за апартамента- спалня се реализира с тухли и бетон с ентусиазъм. В далечното минало остана правилото в жилищната площ да не се включват кухнята и сервизните помещения. Сега се печели от всеки сантиметър: кътът за готвене е наврян в гостната, стаите са ниски и по правило - маломерни; често заради приумиците на архитектите стените не са разположени под прав ъгъл, балконите или липсват, или изпълняват декоративна функция. В повечето нови блокове липсват тавански помещения. Има случаи, когато помещенията в партера, първоначално предназначени за магазини и офиси, се продават за жилища. В дома може да няма килер, но задължително в стойността му влиза квадратурата на общите части на сградата. 

Повсеместно се използват некачествени материали. Проблемни са и звуко-, и топлоизолацията, инженерните системи. Недообмислените проекти се изпълняват лошо и се продават скъпо. 

Алтернативата на покупката на нова кибритена кутийка, чиято фасада ще почне да се лющи след година, е половинвековна панелка в старите спални райони на столицата. Абсурдно е, че цената и на едното, и на другото е съпоставима. Собствениците искат огромни суми за своите разпадащи се и пълни с хлебарки коптори. Брокерите поддържат тази тъпа алчност и не помислят да въведат ред в изчисляването на стойността на жилищата.

Усиленото търсене изисква в София да се строят 12-15 хиляди апартамента годишно. Това не става заради тромавата администрация, а  най-вече, защото тези, които владеят пазара на недвижимите имоти, не искат да променят установилото се положение. Без държава няма как да се прилагат правила и да се издигат блокове, предназначени за гражданите, а не за бъдещите ипотечни роби на банките. 

Радев: Езикът е най-силното „оръжие“ на дипломата

автор:Дума

visibility 0

Източиха 35 литра гориво от влакови цистерни в Белозем

автор:Дума

visibility 59

Изпратихме Кралицата на комедията

автор:Дума

visibility 77

Четвърти сме в Европа по разходи за храна

автор:Дума

visibility 43

Цените на храните рязко тръгнаха нагоре

автор:Дума

visibility 550

/ брой: 236

По-високи такси за обслужване на гише

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 236

Данъчните си търсят 15 млн. лв. от заведения в София

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 236

600 км задръствания заради стачката във Франция

автор:Дума

visibility 45

Нобелови лауреати с общ призив за климата

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 236

Атина и Анкара се скараха за газа

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 236

Пхенян няма да преговаря за денуклеаризация

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 236

Чудото Стоянка Мутафова

автор:Надежда Ушева

visibility 236

/ брой: 236

СДС се хвали с разрухата

автор:Юри Михалков

visibility 364

/ брой: 236

Датата

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ