15 Октомври 2019вторник17:19 ч.

"Арте" показва живопис от Людмил Лазаров

Най-новите творби на художника може да се видят в столичния арт салон до 12 юли

/ брой: 120

автор:Дума

visibility 930

Столичната галерия "Арте" (ул. "Бузлуджа" 31)  представя за трети път самостоятелна изложба на Людмил Лазаров (2006, 2012 и настоящата 2019-а). Тя се открива на 27 юни от 18 до 20 ч. Най-новите 10 картини са от серия произведения, върху които художникът работи през последните няколко години. Те може да се видят в арт салона до 12 юли.

"Картините на Людмил Лазаров притежават самопонятността на нещата и смислите, които не трябва да обясняват защо са там. Те просто са там. Те запълват окръжаващия ни свят подобно на други неща и същества. Не трябва да питаме откъде и как, не трябва да търсим някакво предназначение или право на съществуване; ние просто констатираме тяхното присъствие и това е. 

За разлика от предметния мотив на една картина, който се намира в някакво повече или по-малко комплексно, повече или по-малко осмислено отношение към реалния контекст, конкретната живопис на Людмил Лазаров е очевидна. Тя излъчва толкова необорима правдоподобност, че дори не ни и хрумва да я поставяме под въпрос. Въпреки изключително пастьозното нанасяне на боята, което превръща основата на картината в триизмерен обект, би могло да се говори дори за прозрачност. И по-точно не във физически, а в онтологичен смисъл: прозрачността на един обект, който показва всичко от себе си и е напълно уловим", посочва д-р Емануел Мир.

Людмил Лазаров завършва НХА (1985), специалност "Живопис" в класа на проф. Иван Кирков. След промените през 1989-а заминава за Париж, където живее и твори до 2004 г. Там работи с галериста Бернард Фили, който излага български и руски художници в галерията си близо до Монмартър. През 2006 г. Людмил Лазаров провокира почитателите на съвременната живопис с изложбата си в галерия "Арте", където показва серия картини на голо мъжко тяло. Последователните кадри на събуваща и обуваща се мъжка фигура са стъписващо реалистични. От същата изложба публиката помни и знаковата серия "Минувачи" - освен нестандартния вертикален формат на картините, изобразяващи силуети, авторът използва и оригинална техника - многократно наслагване на маслени бои върху платно. Тази е техниката и в новата експозиция, пояснява галеристката Гергана Борисова.

София в топ 20 по най-бързо поскъпване на жилищата

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 197

С 3% поскъпна свинското през септември

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 197

Без подпомагане на животновъдите заради сушата

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 197

Отиде си голям приятел на България

автор:Велиана Христова

visibility 579

/ брой: 197

Мутрокрация

автор:Йонко Бонов

visibility 298

/ брой: 197

Датата

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 197

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ