15 Септември 2019неделя12:56 ч.

На икономическия форум в Санкт Петербург

Актуално

Американският хленч на нашенски русофоб

Май се тревожи, че сиромашка България няма да пълни джоба на богатия чичо Сам за по-скъпия му газ

/ брой: 110

автор:Юри Михалков

visibility 1190

Тези дни пак имахме повод да се убедим, че русофобията у нас е не толкова политическа позиция, колкото разстройство на ума и клинично състояние. Един от родните американофили Огнян Минчев се разпеняви във "фейса" срещу президента Румен Радев заради изразената от него позиция на Петербургския международен икономически форум миналата седмица.

"Как изразяваш собственото си достойнство, когато непрекъснато уверяваш нечия друга държава, че си доброволен неин васал? Унизително е да виждаш, че те представлява човек, който не разбира приоритета на собствения си национален интерес и непрекъснато говори в подкрепа на чужди интереси", пише Минчев. 

И още: "...той трябва да показва уважение, лоялност и ангажираност с българския национален интерес. Стига е мънкал за Русия - угнетително е, непоносимо е, слугинско е. Не защото е Русия. А защото не е в полза на България".

Хайде сега да видим какво е предизвикало "праведния" му патос и защо в случая става дума за разстройство на мисълта. Допускам, че първата причина несъмнено са думите на президента Радев за газовия транзитен потенциал на страната ни: "България има дългосрочно сътрудничество с Русия в областта на енергетиката, което има стратегически измерения. Наблюдаваме дълбоки промени в енергийната и в частност в газопреносната инфраструктура и в резултат на тях България развива потенциал за бъдеща дистрибуция на природен газ към Югоизточна и Централна Европа. България развива потенциал, за да се превърне в центъра за разпределение на газ, създава газова борса. Това дава допълнителни възможности и за Русия." Според държавния ни глава, руският газ може през България да върви в Централна Европа. "За Русия това е добра възможност", каза Радев. 

Президентът ни иска България да засили транзитния си 

потенциал, който ще й носи ползи,

но за евроатлантическия политолог това не е национален интерес. Западът 30 години ни набиваше канчето, че в наш интерес е да си спрем реакторите и да диверсифицираме енергодоставките. И сега, когато Радев настоява именно за такова разнообразяване на доставките, за да тече през страната ни руски, азерски и в перспектива газ от Източното Средиземноморие, излиза, че това е васалност и неразбиране на националния интерес! Всъщност, допускам, че като част от мухлясалата русофобия в Евроатлантика, бившият асистент в катедра "Научен комунизъм" на Софийски университет няма да се чувства угнетен, ако в бъдеще страната ни заложи на по-скъпия американски газ вместо на руския газ по "Турски поток", който няма как да не е по-евтин. А триумф на националния интерес и независимостта ни ще бъде, ако сиромашка България пълни джоба на и без това богатата Америка.  

Ясно е, че като труженик на американските интереси политологът е срещу продължаването на "Турски поток" през България. Но докато се потеше във "фейса" срещу руската суровина, тя бе защитена не от кого да е, а от шефа на най-големия в света химически концерн БАСФ Мартин Брюдермюлер. В интервю за в. "Нойе Цюрхер цайтунт" той защити изграждания за Германия газопровод с руски газ: "Благодарение на "Северен поток-2" на пазара ще се появят повече конкурентни енергоресурси".

Бизнесменът изтъкна още, че в дългосрочна перспектива 

Русия е важен геостратегически партньор на ЕС:

"Когато в Европа става студено и е нужен много природен газ, именно руснаците пускат вентила", каза ръководителят на немския концерн.

Той смята също, че европейците не трябва да се примиряват с Америка, която напира за провала на "Северен поток-2". Първо, защото "американският втечнен газ просто е по-скъп от руския природен газ", и второ, защото "при втечняването на природния газ и последващото му връщане в изходното газообразно състояние се отделя допълнително CO2". Значи освен по-скъп в случая американският газ замърсява и природата.

Мартин Брюдермюлер не е държавен глава, пък и говори за "Северен поток", не за "Турски поток". Но всъщност става дума за едно и също нещо, съответно въпросите изкачат сами. И Брюдермюлер ли е васал, и той ли не вдява националните и служи на чужди интереси? И дали Минчев не се е почувствал угнетен и от разума, от трезвостта на германския индустриалец? 

Няма да се изненадам, ако антирадевският му "патос" се дължи и на казаното от президента ни срещу санкциите: "Мога да кажа от нашия опит, че санкциите могат да доведат до черен пазар, незаконен оборот и организирана престъпност. Знаем това от опита със санкциите срещу бивша Югославия... всеки който, въвежда санкции, трябва да претегли "за" и "против" и да мисли за последствията." 

Да, падането на санкциите ще е от полза за Русия, но срещу тях се обявява не само Румен Радев, а и държавници, политици, общественици, политолози от повечето европейски държави, дори от натовски страни. Защото държавите им и бизнесът търпят големи загуби. И тези ли политици не са в час с националния приоритети на страните си, и те ли са васали на Русия и "мънкат" за нея?

Нищо чудно евроатлантическата парадигма на

бившия научен комунист

да се е насъскала от цивилизационната памет и историческа почтеност на Румен Радев. Не е в интерес на Америка протежето й България да помни, че от ятагана я е спасила Русия. А президентът й да "своеволничи", като прави връзки между далечни епохи, в някои от които историята дори не е мислила да зачева Америка. Лидерът ни обаче изрази виждане, което вече няма да стои със ситен шрифт под линия на историята, а влиза в основния й текст: "Видният гражданин на Санкт Петербург професор Дмитрий Лихачев е наричал моята родина държава на духа, тъй като от България Русия е получила своята писменост. От нашите земи в Русия е дошла и християнската вяра, и древнобългарският църковно-славянски език. След хилядолетие, през 1878 г., България получи от Русия своята свобода, за която дадоха живота си хиляди руски войници. Затова ние, българите, никога не забравяме." 

Тези думи на Румен Радев бяха цитирани от руски медии, взел съм ги точно от такава медия - агенция РИА-Новости. А тя е агенция ветеран, не е от новопръкналите се медии. Тези думи бяха чути и от стотиците участници във форума, сред които е имало и достатъчно много чужденци от всички краища на света. Така гостите научиха, че и ний сме дали нещо на света. И държим на историческата памет и почтеността. 

Е, това не е ли яко? И как да не се кефиш, че те представлява именно такъв президент. Ако пък някой се чувства угнетен, че в Санкт Петербург нашият президентът не е говорил обратното и не е защитил интересите на САЩ, ами то си има хапчета срещу потиснатост и за по-добро настроение. За съжаление няма хапчета за здрав разум и едва ли ще има, но поне има за психическото здраве на човека.

Бизнесът предупреди: Кризата за индустрията вече е тук

автор:Дума

visibility 463

/ брой: 176

Левицата: Властта проспа чумата по свинете

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 176

Информацията за състава на бирата става задължителна

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 176

Премиерът притеснен да не избягат инвеститори

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 176

Защо ЕС да търпи една страна, която не знае какво иска

автор:Дума

visibility 110

Пороите в Испания взеха шест жертви

автор:Дума

visibility 58

Бахамските острови застрашени от нова стихия

автор:Дума

visibility 172

Спряха фериботите на някои пристанища в Гърция

автор:Дума

visibility 1787

Белезниците чакат

автор:Павлета Давидова

visibility 1093

/ брой: 176

На един протест

visibility 443

/ брой: 176

Олег Косих: "Бесарабски гердан" показва същността ни

автор:Альона Нейкова

visibility 550

/ брой: 176

За престъпленията на комунистическия режим

visibility 535

/ брой: 176

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ