24 Март 2019неделя19:16 ч.

Височината на изчезналия род бозайници от разред хоботни е достигала 5,5 метра, а теглото - 10-12 тона

Активираха замразени клетки от мамут

/ брой: 50

автор:Дума

visibility 313

Специалисти успяха да активират замразени клетки от мамут, живял преди 28 000 години, като ги имплантираха в миши овоцити, предаде АФП. Обаче шансовете праисторическото животно да възкръсне са твърде малки.

Над проекта е работил международен изследователски екип от Япония и Русия. Учените са взели клетъчни ядра от добре съхранен мамут, открит в сибирски ледник през 2010 г., и ги вкарали в десетки женски полови клетки на гризачи.

"В пет случая наблюдавахме биологични реакции, характерни за клетъчно делене", заяви Кей Миямото от университета Киндай в западната част на Япония. И допълни: "Но не се стигна до фаза на клетъчно делене, която е нужна за появата на мамут. Получените резултати показват, че въпреки изминалите години клетъчна активност все още е възможна. Редица предишни изследвания фокусираха вниманието върху фосилизирана ДНК, а не целяха да се разбере дали все още функционира."

"Резултатите дават малко надежди за възкръсване на изчезнали през юрския период видове. Констатирахме също, че клетъчните увреждания са много големи. Все още не сме наблюдавали клетъчно делене и трябва да кажа, че сме много далеч от възпроизвеждане на мамут. Нуждаем се от нови технологии, искаме да използваме различни подходи", посочи още Миямото.

Няма българи на авариралия край Норвегия кораб

автор:Дума

visibility 0

11 министри ще поискат оставката на Тереза Мей

автор:Дума

visibility 193

Протестиращите в Сърбия с искания за оставки

автор:Дума

visibility 235

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1485

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 438

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 472

/ брой: 56