04 Юли 2020събота22:02 ч.

Ако останат пари в бюджета, Горанов иска да отидат за "Хемус"

/ брой: 211

автор:Дума

visibility 869

Ако изпълнението на бюджета за тази година позволи, ще бъдат отпуснати целево още пари за строителството на автомагистрала "Хемус". Става въпрос за участъка след Велико Търново до пътен възел Белокопитово. Това съобщава финансовият министър Владислав Горанов в интервю за "Капитал". Той посочва, че за него това се най-смислено похарчените средства. Допълва, че по предварителни оценки на пътната агенция за участъка са нужни около 800-850 млн. лв. 

Бюджетът завършва и септември с излишък от 1,3 млрд. лв. По предварителни данни и оценки към края на октомври бюджетът ще е с излишък от 1,1 млрд. лв. или 0,9% от прогнозния БВП за годината. През последните години трайно се утвърди практиката на отчитане на излишъци, които премиерът редовно обяснява с по-голямата събираемост на приходите. Обичайно по-големите над записаните в бюджета приходи се разпределят ударно на заседанията на правителството през декември. Експертите обясняват това със занижаването на приходите, за да може да се отчитат излишъци. В същото време в законите за бюджета за съответната година винаги се записваше, че той ще завърши съответната година с дефицит. 

На въпрос защо парите не се залагат в бюджета, а се разпределят впоследствие при преизпълнения на приходите, Горанов обяснява, че дали ще бъдат преразпределени в рамките на общия бюджет, или ще се прави актуализация на бюджета, е въпрос на целесъобразност. В отговор на въпрос той посочва, че управляващите разчитат на ДПС по данъчни въпроси, тъй като тези въпроси били "червени линии", каквито не били за подкрепящите правителството партии. Посочва, че срещу тази подкрепа от него лично не е искано нищо, но в политическия дебат винаги стояло подозрение за неформални споразумения и уговорки.

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 611

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 690

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1265

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ