11 Декември 2019сряда11:22 ч.

Ако останат пари в бюджета, Горанов иска да отидат за "Хемус"

/ брой: 211

автор:Дума

visibility 508

Ако изпълнението на бюджета за тази година позволи, ще бъдат отпуснати целево още пари за строителството на автомагистрала "Хемус". Става въпрос за участъка след Велико Търново до пътен възел Белокопитово. Това съобщава финансовият министър Владислав Горанов в интервю за "Капитал". Той посочва, че за него това се най-смислено похарчените средства. Допълва, че по предварителни оценки на пътната агенция за участъка са нужни около 800-850 млн. лв. 

Бюджетът завършва и септември с излишък от 1,3 млрд. лв. По предварителни данни и оценки към края на октомври бюджетът ще е с излишък от 1,1 млрд. лв. или 0,9% от прогнозния БВП за годината. През последните години трайно се утвърди практиката на отчитане на излишъци, които премиерът редовно обяснява с по-голямата събираемост на приходите. Обичайно по-големите над записаните в бюджета приходи се разпределят ударно на заседанията на правителството през декември. Експертите обясняват това със занижаването на приходите, за да може да се отчитат излишъци. В същото време в законите за бюджета за съответната година винаги се записваше, че той ще завърши съответната година с дефицит. 

На въпрос защо парите не се залагат в бюджета, а се разпределят впоследствие при преизпълнения на приходите, Горанов обяснява, че дали ще бъдат преразпределени в рамките на общия бюджет, или ще се прави актуализация на бюджета, е въпрос на целесъобразност. В отговор на въпрос той посочва, че управляващите разчитат на ДПС по данъчни въпроси, тъй като тези въпроси били "червени линии", каквито не били за подкрепящите правителството партии. Посочва, че срещу тази подкрепа от него лично не е искано нищо, но в политическия дебат винаги стояло подозрение за неформални споразумения и уговорки.

Депутатите избират шеф на КПКОНПИ

автор:Дума

visibility 33

Остава облачно и мъгливо в сряда

автор:Дума

visibility 439

Омбудсманът до КФН: Бонус-малус ощетява гражданите

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 238

С 11 млн. са намалели животните за месо за 30 г.

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 238

Четвърти сме в ЕС по харчове за храна

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 238

Фирми от всички сектори ще търсят нови служители догодина

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 238

Турция готви сондажи и в Черно море

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 238

"Четворката" преодоля застоя

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 238

Стрелба в болница

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 238

Кратки новини

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 238

Не се вижда краят на съседските войни

автор:Евгени Гаврилов

visibility 243

/ брой: 238

А след лъжата накъде?

автор:Николай Шопов

visibility 222

/ брой: 238

Фашисткият преврат в Боливия

автор:Иван Аладжов

visibility 207

/ брой: 238

НИМ изпраща годината с голяма изложба

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 238

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ