21 Юни 2021понеделник19:11 ч.

Аху-иху, а после - тихо

/ брой: 222

автор:Павлета Давидова

visibility 689

Аху-иху, а после - тихо. Така действа българската прокуратура. Хората на Иван Гешев си позволяват да спретват медийни сензации, да привикват камери, да насочват прожектори към обявените от тях "престъпници" и после да се снишават, когато се окаже, че обвиненията им са зле скалъпени. Поредният спукан балон е задържането на президентския съветник по сигурността. Съдът констатира, че арестът на Илия Милушев е незаконен и е бил предопределен без значение от наличните доказателства. И после нека Гешев да ни обяснява, че няма предубеденост в действията на прокуратурата му. Нека мнозинството в парламента да му даде още правомощия. Тогава Каскета ще може да "захлупи" който и когато пожелае. Него май не го интересува дали нечий авторитет незаслужено ще пострада, важно е да е медийна звезда и да "удря престъпността" с акцент върху "удря".

Знаково е и отношението на прокуратурата към Закона за достъп до обществена информация. За разследването срещу Васил Божков ще дават подробности, ама когато и каквото решат. И за други обвиняеми така правят. Явно от съда не им пука, защото вече на няколко пъти са осъдени за отказ да предоставят информация. Да не забравяме, че държавното обвинение не желае публично да посочи на базата на какви анализи иска да си уреди промени в НПК, които да му развържат още повече ръцете. Българският хелзинкски комитет (и не само) чака отговорите. 

Лошото е друго. България се гласи да предаде челния опит и в Европа. Няма как иначе да си обясним подхода, с който управляващите искат да се подбират бъдещите делегирани европрокурори. Със законовите изменения, които властта пробутва, на практика Гешев ще избира кого да командирова в Европа. Има вероятност тези му прокурори да се развихрят още повече и захлупването да придобие по-широки мащаби. Дали Европа одобрява подхода "аху-иху, а после - тихо"?

Фалираха 10% от фирмите за текстил и обувки

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 116

Българските зеленчуци изчезват от пазара

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 116

Чуждите инвестиции намаляха с 63 на сто

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 116

Путин дава милиарди за социални мерки

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 116

Иранците избраха краен консерватор за президент

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 116

Армения гласува на предсрочни избори

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 116

Съсипия

автор:Валентин Георгиев

visibility 319

/ брой: 116

Заедно сме по-силни

автор:Юлия Кулинска

visibility 352

/ брой: 116

130 години БСП - 130 депутата в бъдещия парламент

автор:Деси Велева

visibility 479

/ брой: 116

Невероятните приключения на акад. Николай Тодоров

автор:Мирослав Попов

visibility 411

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ