15 Декември 2018събота03:10 ч.

За децата с любов

/ брой: 97

автор:Благовеста Касабова

visibility 2240

През последните години литературата за деца стана "лесна плячка" на графомани с болни писателски амбиции. Издали по една или две самиздат шарени книжки ходят в училища, детски градини, шестват по медии и упорито предлагат "творенията" си. И тъй като естетическите критерии са съвсем на ниско равнище, всичко се приема без каквито и да е изисквания за художественост. Така децата не се възпитават естетически. Ето защо, когато се появи стойностно художествена и хубаво оформена книга за деца, тя не бива да остава незабелязана, а да се популяризира сред малките читатели.
Съвсем наскоро излезе от печат книгата на Павлина Павлова "Вълшебното конче" (изд. "Български писател"). Композирана е в две части: "Горски приказки" и "Градски приказки". Герои на четиринадесетте приказни истории са баба Поли и внучката й Ева. Аз-героинята (баба Поли) е не само сладкодумен и занимателен разказвач, но и чудесен учител. Разходките на баба и внучка в гората са своеобразно училище за малката героиня, тъй като в това време тя открива света на горската природа, живота на нейните обитатели и красотата й. Жителите на гората трябва да бъдат пазени и обичани, внушава ни авторката, за да продължава природата да е жива и полезна за хората.
С приказките си за сивото зайче, Мецана, Ежко Бежко, Пеперудите, Катеричката, Костенурката авторката умело - по художествен път, запознава малката Ева с характерните способности на горските животни и птици, с начина им на живот. Малкият читател не само чете с увлечение за случващото се в горския дом и свят, но и започва да обича жителите му, да ги приема като свои приятели. Чудесната приказна атмосфера, която Павлина Павлова създава, е още една от привлекателните страни на приказките за горския свят.
Също толкова интересни и забавни са "Градски"-те приказки". В тях авторката разказва за "живеещите в една от къщите на големия град". В нея живеят познатите вече баба Поли и внучката й Ева. От прозореца на дома си Ева наблюдава вълшебния танц на снежинките, слуша песента на цъфналото в двора дърво, тича да нахрани малкото безпомощно лястовиче, ядосва се на Коса, изкълвал гроздето от лозницата, слуша омайващата песен на славея.
И "Горските приказки", и "Градските приказки" са своеобразни лирични поеми за необикновения свят на птици и животни, обитаващи гората. Освен привличащи любопитството на децата, приказките имат и образователен елемент, което ги прави необходими, особено за малките, които живеят в големите градове, далеч от природата.
Появата на "Вълшебното конче" подсказва, че талантливи автори за деца има, трябва само да ги познаваме и оценяваме произведенията им, да ги препоръчваме на децата. Така те още от ранна възраст ще се научат да ценят значимото и стойностното, а не да скучаят с бездарните съчинения на самозванци-писатели или агресивни американски комикси, в които се подвизават отвратителни чудовища и убийци.
 

Президентът даде Бюджет 2019 на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 8

ВСС даде Лозан Панов на Инспектората

автор:Дума

visibility 126

"Малки призми" сменят "рибните перки" по "Графа"

автор:Дума

visibility 136

Валери Симеонов е номиниран за "Човек на годината"

автор:Дума

visibility 384

Месото и хлябът поскъпват след Нова година

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 243

Кутия цигари поглъща 17% от дневния доход на българина

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 243

ЕЦБ спира да изкупува дългове

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 243

Косово ще прави армия

автор:Дума

visibility 103

ЕС удължи санкциите срещу Русия

автор:Дума

visibility 115

Евролидерите отрязаха Мей за нови преговори

автор:Дума

visibility 150

Гафа за "Графа" и покрусеният Крусев

автор:Деси Велева

visibility 471

/ брой: 243

Независимият зависим

автор:Евгени Гаврилов

visibility 283

/ брой: 243

Да почетем ястребинчетата заедно!

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 243

Как могат да се убиват деца в една европейска държава?

visibility 416

/ брой: 243