21 Ноември 2018сряда04:49 ч.

Пардон

ЗА ВЕЛИКОДУШИЕТО

/ брой: 92

автор:Божидар Томов

visibility 2024

    Понеже от всички хора познавам най-добре себе си, затова няма да се сдържа и ще призная съвсем откровено, че съм изключително великодушен и доброжелателен човек. В най-голяма степен великодушен съм към мене си: желая си само най-хубави неща, обичам си се искрено и си прощавам всякакви прегрешения. И това е толкова естествено. Какво бихте казали за човек, който мрази себе си, който ненавижда себе си, човек, който е готов тъкмо на себе си да направи най-голямата мизерия? Бихте ли желали да имате нещо общо с подобна личност? Въпросът ми е видимо риторичен. 
    Но аз съм великодушен и към другите хора – на всички желая само доброто и нещо повече: това не ми струва никакво усилие. На един съсед, примерно, жена му му изневерява. Аз не мразя тази жена и защо да я мразя, тя не изневерява на мене, нали така? Напротив, отнасям се към нея с благоразположение и си викам – дано само любовникът й да е свестен човек.
    Много великодушно се отнасям и към правителството. Към сегашното, към миналите и към бъдещите правителства, искам да кажа. Защото аз едно знам – колкото и да ровим из потайните кътчета на обществения ни живот, ние нищо не можем да намерим такова, че като го сложим на власт, още на другия ден да не ни се иска да го сменим. Следователно, остава ни да се отнасяме великодушно към него – или към тях – ако имаме предвид, както отбелязах, предишните и бъдещите. Никакво друго отношение не можем да имаме.  
    И да не говорим, че ако нашето великодушие не е напълно естествено, не идва от дълбоките ни вътрешности, ние напразно ще хабим нерви, които иначе могат да ни осигурят продължителен живот и относително щастие.
    Тъй че има смисъл да не позираме, а да приемаме нещата такива, каквито са, пък понеже и хората около нас са част от нещата, струва си да бъдем искрено доброжелателни, след като не ни се предлага никаква друга възможност.

   
 

Над 2 г. се бави ремонтът на мотрисите "Сименс"

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 226

Птичият грип погуби над 1 милион пернати у нас

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 226

Забраняват пластмасата в ски зоната в Банско

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 226

Прогнозират 5% ръст на туристите през зимата

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 226

В Румъния уволниха шестима министри

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 226

65% от гърците против договора със Скопие

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 226

Груевски получи убежище от Унгария

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 226

Евросъюзът държи на договора за ракетите

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 226

Да подадем ръка на сънародниците ни зад граница

visibility 60

/ брой: 226

Искам съд за виновните!

visibility 112

/ брой: 226