15 Ноември 2019петък09:43 ч.

Ще прескочим ли "На ръба"?

/ брой: 89

автор:Зорница Илиева

visibility 570

Сигурно България наистина е "на ръба", след като и театрални дейци, някои от които дори участници в т.нар. протестърско движение, поставят на сцената на Народния театър "На ръба", а публиката аплодира по време на цялото представление. С музика и характерни образи от целия преход ставаме свидетели на онова, което си знаем - има ни все още, но изглежда сме в началото на края. Тъжно е. Има ли изход и хора, които да го намерят? Онези, които викаха "Кой", в състояние ли са да спрат разрушителните процеси?
Защо в гръцките черкви никой не продава свещите, а всеки пуска парите в специалния за целта отвор и взема толкова, колкото се полага? Защо в пунктовете за продажба на хляб за бедните в Турция никога не застава на опашка човек, който работи или се приема за успял? Някой дава ли си сметка колко грозно и не по протокол е да хвърлиш цветята, които носиш от името на институция, пред паметна плоча на заслужилите българи, спасили своите евреи по време на Втората световна война? Чиновничката, бивш министър, дава ли си сметка колко нелицеприятно е подобно поведение.
И Лувърът с тракийската ни изложба раздели общество и медии. Не е нужно всеки да знае как Унгарската национална галерия например разлепва из цяла Виена лъскави плакати на изложбите си, които прави. Как Копенхаген осъмва месеци наред с приканващи фотоси на колекция произведения на изкуството от Хърватска. Има начин за реклама, има начин за разгласяване, но когато целта е да изтъкваш себе си, не бива да се дивиш на сянката, която си хвърлил. Огорчението носи нова доза негативизъм и оплюване.
Всичко това има отношение към изводите за стоящата на ръба българска държава. Има отношение и пренебрегването на онзи дипломатически протокол, който задължително повелява с кого и кога да се направи среща, с какви думи да се отрази "приятелството".
Но има светлина в тунела. Поне в метрото младите взеха и да четат, не само да "чатят". Нищо, че четивата им често са на английски език. Може и да прескочим ръба. Знае ли човек?...
 

БНБ не допуска отрицателни лихви по депозити на гражданите

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 220

Бизнесът очаква 10 на сто по-малко инвестиции

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 220

Предлагат по-висок акциз за цигарите

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 220

На свободния пазар токът за бита с 30% по-скъп

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 220

Прага иска промени на договора за НАТО

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 220

Ердоган към Тръмп: Готови сме за нова страница със САЩ

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 220

Примирие между Израел и палестинци

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 220

Русия призна Анес за временен президент на Боливия

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 220

Пицомани

автор:Евгени Гаврилов

visibility 198

/ брой: 220

Ако...

автор:Лозан Такев

visibility 170

/ брой: 220

Каракачанов иска, ГЕРБ и ВМРО не дават

visibility 269

/ брой: 220

Двама чужденци създават... най-българската картина

автор:Петра Ташева

visibility 168

/ брой: 220

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ