18 Декември 2018вторник20:11 ч.

Нещо повече за

Как властта угоди на бизнеса

С промени в Кодекса на труда плашат гаргите, коментира синдикален съветник

/ брой: 143

автор:Ева Костова

visibility 829

Ние сме изпълнителна агенция, предложението идва от ГЕРБ и опира до Министерството на труда и социалната политика. Не коментираме, просто прилагаме закона в своята работа.
Това бе отговорът на пресцентъра на Главната инспекция по труда по повод намалението на размера на минималните глоби за работодателите, които са нарушили разпоредбите за безопасни условия на труд. Парламентът прие това решение при промените в Кодекса на труда. Припомняме, че работодател, който не изпълни задълженията си за осигуряване на здравословни условия на труд, вече ще бъде глобяван от 1500 до 15 000 лв. В досегашния закон долната граница е 10 000 лв.
От ГЕРБ обясниха промяната с неефективността в събирането на глобите досега. Левицата възрази срещу тази промяна с аргумента, че няма антикризисен характер и не е в интерес на безопасния труд на работниците. Глобите имат дисциплиниращ ефект, целта им не е да се събират пари, посочи Емилия Масларова от Коалиция за България.
Инспекторите твърдят, че високата долна граница им пречи на контрола, каза в кулоарите на парламента Емил Мирославов, директор на дирекция "Трудово право и обществено осигуряване" в МТСП.
Властта угоди на бизнеса, поправката в кодекса дава право на работодателите хем да не спазват законовите изисквания, хем да плащат по-ниски глоби, твърдят депутатите от левицата.
Плашат гаргите, коментира специално за ДУМА Тошко Тодоров, съветник на президента на КНСБ Желязко Христов. "Глобата е санкция, която трябва да бъде неотвратима. Тоест, когато я налагам, да знам, че ще си я прибера. Ако се погледне статистиката, ще се види, че инспекторите по труда никога не са стигали до високите размери", твърди той.
"Главният проблем обаче не е дали ще е голяма или малка глобата. Проблемът за всички административни нарушения е да се вдигне необжалваемият размер на глобите. Сега по закон всичко над 50 лв. може да бъде обжалвано. Размерът на глобата не е нещото, което определя безопасните условия на труд", каза още Тодоров. Той е убеден, че най-важният фактор е неотвратимостта на глобата. "Налагат ти глобата и няма мърдане - плащаш веднага. А не да се влачат инспекторите по съдилища и да губят десетки часове, а този, който е виновен, да почне да си мисли, че е прав", бе категоричен Тодоров.

Нощният труд остава 25 стотинки

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 246

БСП: Чии интереси обслужва КЕВР?

автор:Павлета Давидова

visibility 20

/ брой: 246

За 10 години тежките престъпления нарастват

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 246

Ценко Чоков в кръчма, вместо на зъболекар

автор:Павлета Давидова

visibility 15

/ брой: 246

Проблемът "Зелена карта" може да ни спре за Шенген

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 246

Жирардели не казва от кого е купил "Юлен"

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 246

Разрешиха на Банка ДСК да купи Сосиете

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 246

Само 12% от българите планират зимна ваканция

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 246

ООН одобри вредната политика на Киев

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 246

Хиляди унгарци отново протестираха срещу Орбан

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 246

Путин предупреди за крах на световната сигурност

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 246

Гласуват "Брекзит" след месец

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 246