18 Март 2019понеделник18:43 ч.

На фокус

"Невъзможните разговори" на Крум Василев

Известният публицист и общественик ще отпразнува 90-ата си годишнина с нова книга - среднощни беседи с приятеля, загинал на 19...

/ брой: 82

автор:Тодор Коруев

visibility 1856

"Невъзможни разговори" е нарекъл книгата си публицистът и журналистът Крум Василев, антифашист, изтъкнат деец на БСП и общественик, автор на ДУМА, бил дълги години народен представител, носител на наградата "Николай Хайтов" за публицистика. Авторът, който на 14 април навършва 90 години, и издателство "Захарий Стоянов" канят интелигентни хора на премиерата на тази необикновена книга на 15 април т.г., сряда, от 18 ч. в Националния клуб на БСП - ул. "Позитано" 20. За книгата и нейния автор ще говорят чл.-кор. проф. Любен Димитров и Александър Абаджиев, известен публицист и журналист.
За необикновеността на "Невъзможните разговори" самият Крум Василев пише: "Ако си станал на 90 години и внезапно си осъзнал, че живееш на този свят четири, даже пет пъти по-дълго от своите другари, загинали преди да навършат 20, не можеш да избегнеш нощите, в които се срещаш очи в очи с тях, неостарелите. Те питат: Победихте ли? Построихте ли живота "по-хубав от песен"? Щастливи ли щяха да бъдат децата и внуците, които не можахме да родим? Невъзможни разговори! Но аз ги водих!" И ето сега Крум Василев е "записал" четири от тези разговори - среднощните разговори с неговия съученик и приятел Коста Тодоров, загинал на 19 години. И 90-годишният днес откровено му разказва за  всичко, станало след героичната смърт на Коста, който заедно с още един партизанин Весо, спасяват чета "Ивански" от Шуменско-Преславския партизански отряд, нападната в Злокученския балкан от полиция, жандармерия и войска.
А среднощните разговори - защото живият разкрива пред мъртвия истини, които невинаги са приятни, напротив! - те са и жестоки, и дори между двамата понякога избухват препирни. Как падналият за свобода и справедливост, "който отдавна е пръст", ще проумее днешните чудовищни фалшификации на истината за тях, партизаните! И никак не е било леко на Крум Василев да води  разговори, за които се изискват не само познания за процесите у нас и по света в двете епохи - на социализма и на т.нар. демокрация, но и умение те да се анализират и предадат в живо разговорно слово, с неизменно висок морал и отговорност. И въпреки грозните истини, които споделя, въпреки огорченията и опасенията, Крум Василев доказва, че "не си е сменил чипа", че винаги е живял и остава да живее с вярата в социалистическия идеал.                                                                                                                                     

Крум Василев

Температурни рекорди в Търговище и Силистра

автор:Дума

visibility 90

Вигенин: Гласът на Елена Йончева ще се чува в ЕП

автор:Дума

visibility 146

Румен Радев създава Стратегически съвет към президента

автор:Дума

visibility 313

Фермери от Болярово спечелиха дело срещу БАБХ

автор:Дума

visibility 218

Увеличават черния списък на нелоялните търговски практики

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 52

По-големи санкции за кражба на ток

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 52

САЩ готвят закон срещу руснаци, подкрепящи Мадуро

автор:Дума

visibility 129

Откриха 40 кг пластмаса в стомаха на мъртъв кит

автор:Дума

visibility 191

Кървава атака в трамвай в Холандия

автор:Дума

visibility 142

Учим ли се от историята?

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 52

Камъчетата, които обръщат колата

автор:Зорница Илиева

visibility 405

/ брой: 52

Човек на ДУМА издаде нова книга

автор:Велиана Христова

visibility 250

/ брой: 52