17 Декември 2018понеделник17:39 ч.

Експертно мнение 

Обосновани ли са претенциите на ЕС към новия проект за разширяване на унгарската АЕЦ „Пакш“?

Разследването, което не съществува

През февруари стана известно, че Европейската комисия иска да провери договора за разширяването на АЕЦ-а, който трябва да бъде изпълнен от „Росатом“. Поводът е твърдението, че споразумението между страните не отговаря на правилата на ЕС... Андрей Ретингер, СПЕЦИАЛНО ЗА руски дневник

/ брой: 68

visibility 6614

Експертите твърдят, че в този случай става въпрос за стандартна проверка, а не за специално разследване.
В края на 2014 г. РФ и Унгария подписаха документите за изграждането на пети и шести блокове на АЕЦ „Пакш“ с реактори по руската технология ВВЕР-1200. Първият документ е ЕРС-договор (инженеринг, доставка на оборудване, изграждане) за два нови енергоблока, в който са определени задачите за близките 12 години. Стойността на проекта е 10 милиарда евро. Вторият документ регламентира условията за сервизното обслужване на бъдещите енергоблокове на АЕЦ. В третия документ се определят условията за снабдяване на станцията с ядрено гориво.
През февруари в издание на Financial Times се появи публикация, от която става видно, че новите договори са озадачили анализаторите, защото делът на електроенергията, произвеждана от вече съществуващите блокове на АЕЦ в Пакш представлява около 50% в структурата на енергийния баланс на Унгария. При това тези блокове ще продължат да функционират поне до 2032 г. Изданието твърди, че европейските чиновници са започнали разследване за съответствието на договора на европейските правила.
Струва си да се отбележи, че французите много искаха те да се заемат с модернизацията на централата в Пакш, но властите в Унгария взеха друго решение. Навремето АЕЦ е строена от съветски специалисти и горивото, което се доставя за нея, е руско. Така че е напълно логично договорът да бъде подписан с „Росатом“. Но приоритетът на Франция като страна от ЕС не бе отчетен.
Пълномощникът на унгарското правителство по разширяването на АЕЦ „Пакш“ Атила Асоди припомни, че още през 2013 г. Будапеща е съгласувала с ЕС възможностите за тази сделка и е готов да даде на ЕК всякакви разяснения по нея. „Съгласно параграф № 41 на „Евроатом“, тази организация трябва да бъде уведомявана за плановете за изграждане на нова АЕЦ. Според Асоди, Унгария е изпълнила това задължение през лятото на миналата година. „Съгласно параграф № 103 от споразумението за „Евроатом“, държавите членки на ЕС могат да сключват договор с трети страни със съгласието на Европейската комисия. Тази процедура е била започната през 2013 г., не е имало обвинения, и на тази основа през януари 2014 г. е сключено руско-унгарско междудържавно споразумение за проекта „Пакш 2“. Изискванията за провеждането на търгове могат да бъдат приложени при подбора на подизпълнители“, - уточни Асоди.
Руските анализатори са на мнение, че проектът за АЕЦ „Пакш“ е много изгоден за Унгария. „Не трябва да се забравя, че в момента Унгария е в рецесия и унгарската икономика е много чувствителна към инвестициите. Затова големи инвестиции от този род в енергетиката са много своевременни, особено като се има предвид, че част от оборудването за станцията и строителството ще се осъществява от унгарски специалисти и работници. Това ще даде допълнителен тласък за икономическия растеж на страната. В момента Брюксел не отпуска средства за такива големи инвестиции“, - заяви директорът на Института по проблемите на енергетиката Булат Нигматулин. Противниците на сделката твърдят, че тя предполага определени финансови рискове и Унгария ще стане още по-зависима от РФ в сферата на енергетиката. Булат Нигматулин е на мнение, че на унгарците може да им бъде натрапено сътрудничество с американската корпорация Westinghouse Electric Company, която активно се насърчава в Китай.
В същото време Атила Асоди нарече измислица информацията за вероятното участие на Westinghouse в проекта за АЕЦ „Пакш-2“. „Очевидно е, че унгарската страна е сключила с руски партньор договор за генерален изпълнител и би желала да постигне всичко, което е заложено в този договор. По-конкретно, руската страна трябва да изгради АЕЦ и да привлече подизпълнители“, - заяви Асоди.


Цитат

Проверката е правомерна и след нейното приключване ще бъдат публикувани съответните изводи. В случая става дума за стандартна процедура, а не за специално разследване“

АТИЛА АСОДИ

пълномощник на унгарското правителство по разширяването на АЕЦ „Пакш“
 

Ботевград чества 125 години партийна организация

автор:Дума

visibility 0

11 млрд. евро годишно губи България заради корупция

автор:Дума

visibility 39

Запалиха колите на свидетели по "Суджукгейт"

автор:Дума

visibility 68

Благодариха с плакат на Борисов за новото трасе от АМ "Струма"

автор:Дума

visibility 124

77 млн. евро глоба за БЕХ заради монопол

автор:Дума

visibility 38

Българинът харчи една трета от доходите си за храна

автор:Дума

visibility 43

Протестиращи се опитаха да нахлуят в сградата на КЕВР

автор:Дума

visibility 157

Тръгва поръчката за нов газопровод за 2.8 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 244

Лавров: Порошенко готви провокация на границата с Русия

автор:Дума

visibility 78

Автобус се заби челно в стена, 44 ранени

автор:Дума

visibility 123

Взривиха бомба в гръцката телевизия "Скай"

автор:Дума

visibility 49

Фейлетонни щрихи на труда

visibility 147

/ брой: 244

Дълговите роби

visibility 224

/ брой: 244

Датата

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 244