23 Април 2019вторник06:07 ч.

Експертно мнение 

Обосновани ли са претенциите на ЕС към новия проект за разширяване на унгарската АЕЦ „Пакш“?

Разследването, което не съществува

През февруари стана известно, че Европейската комисия иска да провери договора за разширяването на АЕЦ-а, който трябва да бъде изпълнен от „Росатом“. Поводът е твърдението, че споразумението между страните не отговаря на правилата на ЕС... Андрей Ретингер, СПЕЦИАЛНО ЗА руски дневник

/ брой: 68

visibility 6744

Експертите твърдят, че в този случай става въпрос за стандартна проверка, а не за специално разследване.
В края на 2014 г. РФ и Унгария подписаха документите за изграждането на пети и шести блокове на АЕЦ „Пакш“ с реактори по руската технология ВВЕР-1200. Първият документ е ЕРС-договор (инженеринг, доставка на оборудване, изграждане) за два нови енергоблока, в който са определени задачите за близките 12 години. Стойността на проекта е 10 милиарда евро. Вторият документ регламентира условията за сервизното обслужване на бъдещите енергоблокове на АЕЦ. В третия документ се определят условията за снабдяване на станцията с ядрено гориво.
През февруари в издание на Financial Times се появи публикация, от която става видно, че новите договори са озадачили анализаторите, защото делът на електроенергията, произвеждана от вече съществуващите блокове на АЕЦ в Пакш представлява около 50% в структурата на енергийния баланс на Унгария. При това тези блокове ще продължат да функционират поне до 2032 г. Изданието твърди, че европейските чиновници са започнали разследване за съответствието на договора на европейските правила.
Струва си да се отбележи, че французите много искаха те да се заемат с модернизацията на централата в Пакш, но властите в Унгария взеха друго решение. Навремето АЕЦ е строена от съветски специалисти и горивото, което се доставя за нея, е руско. Така че е напълно логично договорът да бъде подписан с „Росатом“. Но приоритетът на Франция като страна от ЕС не бе отчетен.
Пълномощникът на унгарското правителство по разширяването на АЕЦ „Пакш“ Атила Асоди припомни, че още през 2013 г. Будапеща е съгласувала с ЕС възможностите за тази сделка и е готов да даде на ЕК всякакви разяснения по нея. „Съгласно параграф № 41 на „Евроатом“, тази организация трябва да бъде уведомявана за плановете за изграждане на нова АЕЦ. Според Асоди, Унгария е изпълнила това задължение през лятото на миналата година. „Съгласно параграф № 103 от споразумението за „Евроатом“, държавите членки на ЕС могат да сключват договор с трети страни със съгласието на Европейската комисия. Тази процедура е била започната през 2013 г., не е имало обвинения, и на тази основа през януари 2014 г. е сключено руско-унгарско междудържавно споразумение за проекта „Пакш 2“. Изискванията за провеждането на търгове могат да бъдат приложени при подбора на подизпълнители“, - уточни Асоди.
Руските анализатори са на мнение, че проектът за АЕЦ „Пакш“ е много изгоден за Унгария. „Не трябва да се забравя, че в момента Унгария е в рецесия и унгарската икономика е много чувствителна към инвестициите. Затова големи инвестиции от този род в енергетиката са много своевременни, особено като се има предвид, че част от оборудването за станцията и строителството ще се осъществява от унгарски специалисти и работници. Това ще даде допълнителен тласък за икономическия растеж на страната. В момента Брюксел не отпуска средства за такива големи инвестиции“, - заяви директорът на Института по проблемите на енергетиката Булат Нигматулин. Противниците на сделката твърдят, че тя предполага определени финансови рискове и Унгария ще стане още по-зависима от РФ в сферата на енергетиката. Булат Нигматулин е на мнение, че на унгарците може да им бъде натрапено сътрудничество с американската корпорация Westinghouse Electric Company, която активно се насърчава в Китай.
В същото време Атила Асоди нарече измислица информацията за вероятното участие на Westinghouse в проекта за АЕЦ „Пакш-2“. „Очевидно е, че унгарската страна е сключила с руски партньор договор за генерален изпълнител и би желала да постигне всичко, което е заложено в този договор. По-конкретно, руската страна трябва да изгради АЕЦ и да привлече подизпълнители“, - заяви Асоди.


Цитат

Проверката е правомерна и след нейното приключване ще бъдат публикувани съответните изводи. В случая става дума за стандартна процедура, а не за специално разследване“

АТИЛА АСОДИ

пълномощник на унгарското правителство по разширяването на АЕЦ „Пакш“
 

БСП с още доказателства по "Ало, Банов съм"

автор:Павлета Давидова

visibility 87

/ брой: 78

Пенчо Милков: Не сме просто рутер за сигнали

автор:Павлета Давидова

visibility 76

/ брой: 78

Лъсна фирма на Атанас Камбитов

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 78

С 36% поскъпнал токът на борсата само за месец

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 78

Държавният фонд на Оман се отказа от претенции към КТБ

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 78

Умни машини за гласуване - честни избори

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 78

Двойният аршин на правосъдието

visibility 91

/ брой: 78

Никога повече!

автор:Велиана Христова

visibility 92

/ брой: 78

Датата

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ