18 Март 2019понеделник18:40 ч.

Тенденции

Журналистите и чиновниците са на различно мнение

Има ли в Русия свобода на словото?

Опозицията е убедена, че в Русия има заплаха за свободата на словото, докато чиновниците и поддръжниците на властта смятат, че държавата се стреми единствено към гарантиране на сигурността в информационната сфера.

/ брой: 68

visibility 3517

Олег Егоров

Проблемите на блогърите
От 1 август 2014 година в Русия влезе в сила закон, който приравнява статутът на големите блогъри към този на средствата за масова информация. В съответствие с това авторите на блогове и страници в социалните мрежи, които имат аудитория повече от 3000 потребители в денонощие, са длъжни да се регистрират във Федералната служба за надзор над съобщенията, информационните технологии и масовите комуникации, а също така да проверяват достоверността на поместваната информация и да посочват името и фамилията си. На свой ред Федералната служба има право да блокира техните страници.
Този закон е част от така наречения анти-екстремистки пакет от мерки, насочени към увеличаване на информационната сигурност, смятат представителите на властта. "Приравняването на статута на някои блогъри към средствата за масова информация е практика, която се използва в европейските страни. В това няма нищо необичайно" - цитира Руската информационна агенция думите на руския президент Владимир Путин. Някои от блогърите видяха в тези действия опит да се контролира интернета.
Ограничения за чужденците
Още в края на годината беше приет закон, който ще влезе в сила през 2017 година, и според който се ограничава чуждестранното участие  в руските средства за масово осведомяване. Според него участието на чуждия капитал във всякакви медии не може да бъде повече от 20 %. Законът ще засегне редица телевизионни канали и издателски къщи, които печатат издания като Elle, Vogue, Cosmopolitan, Esquire и други.
Главният редактор на вестник "Московски комсомолец" Павел Гусев в едно интервю за телевизиония канал "Дъжд" изрази мнение, че зад тази инициатива се крият икономически интереси: "Абсолютно съм убеден, че медийните холдинги, които са близки до държавата, охотно ще закупят евтино всички тези ресурси. Друга гледна точка отстояват представителите на държавата: " Целта на този закон е ясна - да се защити националния суверенитет” - цитира агенцията "Интерфакс" думите на председателя на Държавната Дума на Русия Сергей Наришкин.
Скандали и оставки
През 2014 година редица медии се сблъскаха със сериозни проблеми. През януари 2014 година въвлечен в голям скандал се оказа телевизионният канал "Дъжд".След една анкета на сайта на този телевизионен канал, свързана със 70-годишнината от разкъсването на Ленинградската блокада, която предизвика цяла вълна от критики, големите оператори от руската кабелна телевизия започнаха да изключват "Дъжд" от мрежите си. Това доведе до силно намаляване на зрителите. Ръководителката на медията Наталия Синдеева обясни това решение на доставчиците на интернет с натиск от страна на властите.
През март, след като агенцията по надзора отправи предупреждение към „Лента.ру", собственикът  на изданието Александър Мамут уволни главната редакторка Галина Тимченко, в резултат на което на другия ден след напускането на Тимченко  почти целият екип на редакцията подаде оставка. Впрочем, някои други журналисти определиха уволнението на Тимченко като нещо обикновено и напълно нормално за сферата на бизнеса.
Цензура или бедност
Повечето журналисти са съгласни с това, че информационната сфера в Русия не е в цветущо положение, но по това - кое е главното зло за руската журналистика - няма единно мнение. Телевизионният журналист Николай Сванидзе е убеден, че властта потиска неугодните ? средства за масова информация. "Според представите на руската власт всякакви опозиционни средства за масово осведомяване пречат на властта и трябва да се потискат. Тази линия на поведение съществуваше и преди събитията от 2014 година с присъединяването на Крим и санкциите, но през тази година тя съществено се засили" - каза той.
Виталий Лейбин, главен редактор на списанието "Руски репортер" отстоява друга гледна точка. " Слуховете за наличието на цензура в руските средства за масова информация са силно преувеличени. Влиянието на държавата върху тях по-скоро е доста бегло. Много по-голяма опасност представлява икономическата заплаха, особено за частните медии: те твърде много зависят от рекламния пазар, който сериозно се стеснява. От това много силно страдат местните медии.

Температурни рекорди в Търговище и Силистра

автор:Дума

visibility 70

Вигенин: Гласът на Елена Йончева ще се чува в ЕП

автор:Дума

visibility 139

Румен Радев създава Стратегически съвет към президента

автор:Дума

visibility 300

Фермери от Болярово спечелиха дело срещу БАБХ

автор:Дума

visibility 203

Увеличават черния списък на нелоялните търговски практики

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 52

По-големи санкции за кражба на ток

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 52

САЩ готвят закон срещу руснаци, подкрепящи Мадуро

автор:Дума

visibility 110

Откриха 40 кг пластмаса в стомаха на мъртъв кит

автор:Дума

visibility 167

Кървава атака в трамвай в Холандия

автор:Дума

visibility 139

Учим ли се от историята?

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 52

Камъчетата, които обръщат колата

автор:Зорница Илиева

visibility 401

/ брой: 52

Човек на ДУМА издаде нова книга

автор:Велиана Христова

visibility 250

/ брой: 52