18 Ноември 2018неделя21:36 ч.

Тенденции

Журналистите и чиновниците са на различно мнение

Има ли в Русия свобода на словото?

Опозицията е убедена, че в Русия има заплаха за свободата на словото, докато чиновниците и поддръжниците на властта смятат, че държавата се стреми единствено към гарантиране на сигурността в информационната сфера.

/ брой: 68

visibility 3148

Олег Егоров

Проблемите на блогърите
От 1 август 2014 година в Русия влезе в сила закон, който приравнява статутът на големите блогъри към този на средствата за масова информация. В съответствие с това авторите на блогове и страници в социалните мрежи, които имат аудитория повече от 3000 потребители в денонощие, са длъжни да се регистрират във Федералната служба за надзор над съобщенията, информационните технологии и масовите комуникации, а също така да проверяват достоверността на поместваната информация и да посочват името и фамилията си. На свой ред Федералната служба има право да блокира техните страници.
Този закон е част от така наречения анти-екстремистки пакет от мерки, насочени към увеличаване на информационната сигурност, смятат представителите на властта. "Приравняването на статута на някои блогъри към средствата за масова информация е практика, която се използва в европейските страни. В това няма нищо необичайно" - цитира Руската информационна агенция думите на руския президент Владимир Путин. Някои от блогърите видяха в тези действия опит да се контролира интернета.
Ограничения за чужденците
Още в края на годината беше приет закон, който ще влезе в сила през 2017 година, и според който се ограничава чуждестранното участие  в руските средства за масово осведомяване. Според него участието на чуждия капитал във всякакви медии не може да бъде повече от 20 %. Законът ще засегне редица телевизионни канали и издателски къщи, които печатат издания като Elle, Vogue, Cosmopolitan, Esquire и други.
Главният редактор на вестник "Московски комсомолец" Павел Гусев в едно интервю за телевизиония канал "Дъжд" изрази мнение, че зад тази инициатива се крият икономически интереси: "Абсолютно съм убеден, че медийните холдинги, които са близки до държавата, охотно ще закупят евтино всички тези ресурси. Друга гледна точка отстояват представителите на държавата: " Целта на този закон е ясна - да се защити националния суверенитет” - цитира агенцията "Интерфакс" думите на председателя на Държавната Дума на Русия Сергей Наришкин.
Скандали и оставки
През 2014 година редица медии се сблъскаха със сериозни проблеми. През януари 2014 година въвлечен в голям скандал се оказа телевизионният канал "Дъжд".След една анкета на сайта на този телевизионен канал, свързана със 70-годишнината от разкъсването на Ленинградската блокада, която предизвика цяла вълна от критики, големите оператори от руската кабелна телевизия започнаха да изключват "Дъжд" от мрежите си. Това доведе до силно намаляване на зрителите. Ръководителката на медията Наталия Синдеева обясни това решение на доставчиците на интернет с натиск от страна на властите.
През март, след като агенцията по надзора отправи предупреждение към „Лента.ру", собственикът  на изданието Александър Мамут уволни главната редакторка Галина Тимченко, в резултат на което на другия ден след напускането на Тимченко  почти целият екип на редакцията подаде оставка. Впрочем, някои други журналисти определиха уволнението на Тимченко като нещо обикновено и напълно нормално за сферата на бизнеса.
Цензура или бедност
Повечето журналисти са съгласни с това, че информационната сфера в Русия не е в цветущо положение, но по това - кое е главното зло за руската журналистика - няма единно мнение. Телевизионният журналист Николай Сванидзе е убеден, че властта потиска неугодните ? средства за масова информация. "Според представите на руската власт всякакви опозиционни средства за масово осведомяване пречат на властта и трябва да се потискат. Тази линия на поведение съществуваше и преди събитията от 2014 година с присъединяването на Крим и санкциите, но през тази година тя съществено се засили" - каза той.
Виталий Лейбин, главен редактор на списанието "Руски репортер" отстоява друга гледна точка. " Слуховете за наличието на цензура в руските средства за масова информация са силно преувеличени. Влиянието на държавата върху тях по-скоро е доста бегло. Много по-голяма опасност представлява икономическата заплаха, особено за частните медии: те твърде много зависят от рекламния пазар, който сериозно се стеснява. От това много силно страдат местните медии.

Утре става ясна съдбата на коалицията

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 224

Предстоящо

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 224

2000 униформени бяха на пост

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 224

За Цветанов оставката на Симеонов заздравявала властта

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 224

България е в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 12

/ брой: 224

Пускат в продажба е-винетките от 17 декември

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 224

Борисов иска 20% от гръцкия терминал за газ

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 224

Въглища и дърва вече с опаковки и етикети

автор:Дума

visibility 9

/ брой: 224

Лавров: Газ през България само с гаранции от ЕС

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 224

Шрьодер иска нови съюзници на Берлин

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 224

Кратки новини

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 224

Чехите протестират срещу премиера Бабиш

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 224

И докога ще продължава това чудо?

автор:Петра Ташева

visibility 12

/ брой: 224

Думи за Велко Вълканов

автор:Методи Георгиев

visibility 23

/ брой: 224

Пациентите мрат, министърът вика: По стандарт е!

автор:Аида Паникян

visibility 39

/ брой: 224

С бюджет 2019 кабинетът нарушава Конституцията

автор:Велиана Христова

visibility 16

/ брой: 224