15 Ноември 2018четвъртък15:39 ч.

Допитване

Защо му е на руснака да учи английски

Чуждият език като билет към един по-добър живот

Болшинството руснаци са убедени в необходимостта да се учи чужд език. Част от младите хора оценяват владеенето на друг език и като възможност да направят добра кариера в Русия.

/ брой: 68

visibility 2871


Анна Шелепова, Анна Соколова
коммерсант


Руският център за изучаване на общественото мнение направи за първи път допитване за необходимостта от изучаване на чужди езици. В него взеха участие 1600 жители на Русия от 130 населени места. Преобладаващата част от анкетираните - 92% - смятат за необходимо изучаването на чужди езици в училище. При гражданите на Москва и Петербург този процент е още по-висок - 98%. Обратното мнение - че тези уроци са излишни за учениците - са изказали 4% от руските граждани, в Москва и Петербург така са отговорили само 1% от запитаните. В това, че умението да говориш на чужди езици ще дотрябва на децата и внуците им, са уверени три четвърти от руснаците - 74 % - това са в по-голямата си част млади хора   (в категорията на 25-34- годишните така са отговорили 82% от респондентите) и с висше образование (81%). Частта на онези, които смятат, че чуждите езици няма да са нужни на бъдещите поколения не надвишава 5% в нито една от възрастовите категории на анкетираните.
Според данните от допитването за най-полезен се смята английският език (92%), а също така немският (17%), китайският (15%) и френският (10%). Аутсайдерите са италианският, арабският, финският и даже руският: те са набрали само по 1%. Мнението на анкетираните са потвърдили работодателите: според данните на портала Superjob английски език се изисква в 96% от всички вакантни работни места, френски и италиански - съответно в 14% и 11%, китайски и испански са необходими в не повече от 5% от вакантните работни места.
Изброявайки ползите от знаенето на чужди езици, респондентите на центъра за изучаване на общественото мнение отбелязват възможността да общуваш с чужденците, да пътуваш спокойно в чужбина, да четеш книги и да гледаш филми на езика на оригинала и да имаш много по-големи възможности за образование. Всеки пети е отговорил, че знаенето на езици дава по-големи шансове да получиш добре платена и престижна работа.
Знанието на чужд език действително дава сериозен тласък за кариерата на човека, е убедена Жана Волкова, директорка по маркетинг в агенцията за набиране на кадри Kelly Services. "Ако става дума за намирането на работа в някои западни компании, то знанието на чужд език прибавя средно около 50 хиляди рубли към месечната заплата, а също така дава възможност за обучение в тези западни компании, защото всичките им тренинги са на английски език” - казва тя.
 

Данъкът за "Порше" става 420 лв., за "пернишки" голф скача с 13 лв.

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 222

Откриваме нов ГКПП с Румъния

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 222

Закриват БДЖ холдинг

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 222

Съдът отмени правила на КЕВР

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 222

Среща на върха по Брекзит на 25 ноември

автор:Дума

visibility 44

Груевски избягал с български паспорт?

автор:Дума

visibility 53

Брюксел и Лондон се споразумяха по Брекзит

автор:Дума

visibility 187

Италия се опъна на ЕС за бюджета

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 222

Девети септември е могъл да се случи още през 1938 г.

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 222

Нагоре по стълбата, която води надолу

visibility 244

/ брой: 222

10 години лозанки ветеранки

автор:Лозан Такев

visibility 122

/ брой: 222