23 Март 2019събота07:39 ч.

Допитване

Защо му е на руснака да учи английски

Чуждият език като билет към един по-добър живот

Болшинството руснаци са убедени в необходимостта да се учи чужд език. Част от младите хора оценяват владеенето на друг език и като възможност да направят добра кариера в Русия.

/ брой: 68

visibility 3113


Анна Шелепова, Анна Соколова
коммерсант


Руският център за изучаване на общественото мнение направи за първи път допитване за необходимостта от изучаване на чужди езици. В него взеха участие 1600 жители на Русия от 130 населени места. Преобладаващата част от анкетираните - 92% - смятат за необходимо изучаването на чужди езици в училище. При гражданите на Москва и Петербург този процент е още по-висок - 98%. Обратното мнение - че тези уроци са излишни за учениците - са изказали 4% от руските граждани, в Москва и Петербург така са отговорили само 1% от запитаните. В това, че умението да говориш на чужди езици ще дотрябва на децата и внуците им, са уверени три четвърти от руснаците - 74 % - това са в по-голямата си част млади хора   (в категорията на 25-34- годишните така са отговорили 82% от респондентите) и с висше образование (81%). Частта на онези, които смятат, че чуждите езици няма да са нужни на бъдещите поколения не надвишава 5% в нито една от възрастовите категории на анкетираните.
Според данните от допитването за най-полезен се смята английският език (92%), а също така немският (17%), китайският (15%) и френският (10%). Аутсайдерите са италианският, арабският, финският и даже руският: те са набрали само по 1%. Мнението на анкетираните са потвърдили работодателите: според данните на портала Superjob английски език се изисква в 96% от всички вакантни работни места, френски и италиански - съответно в 14% и 11%, китайски и испански са необходими в не повече от 5% от вакантните работни места.
Изброявайки ползите от знаенето на чужди езици, респондентите на центъра за изучаване на общественото мнение отбелязват възможността да общуваш с чужденците, да пътуваш спокойно в чужбина, да четеш книги и да гледаш филми на езика на оригинала и да имаш много по-големи възможности за образование. Всеки пети е отговорил, че знаенето на езици дава по-големи шансове да получиш добре платена и престижна работа.
Знанието на чужд език действително дава сериозен тласък за кариерата на човека, е убедена Жана Волкова, директорка по маркетинг в агенцията за набиране на кадри Kelly Services. "Ако става дума за намирането на работа в някои западни компании, то знанието на чужд език прибавя средно около 50 хиляди рубли към месечната заплата, а също така дава възможност за обучение в тези западни компании, защото всичките им тренинги са на английски език” - казва тя.
 

Сблъсъците в Сирия продължават

автор:Дума

visibility 14

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 913

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 305

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 337

/ брой: 56

ПРИКАЗНА ЖЕРАВНА

автор:Петра Ташева

visibility 176

/ брой: 56